Čas prázdnin – čas rozjímania

Boh stvoril svet za sedem dní – šesť dní pracoval a v siedmy odpočíval. Takto Boh stvoril všetko, čo povstalo, lebo bez neho by nepovstalo nič z toho, čo povstalo. On sám je nám príkladom ako žiť, aby sme sa zo života vedeli tešiť a zmysluplne si ho užívať, na čo má ľudstvu slúžiť siedmy deň – dovolenka alebo prázdniny – čas oddychu, relaxu, premýšľania o zmysle života.


Mnohokrát rozmýšľame nad zmyslom mnohých vecí, nad ich existenciou a účelom a pritom sa pýtame, prečo je to tak, ako to je. Myslíme si, že dnešný človek prekonáva hranice neznáma a poznania viac ako kedykoľvek predtým. Neraz sme tak uchvátení modernými vymoženosťami, že prestávame vnímať skutočnú nádheru prírody zaodetú do jednoduchosti. No pritom dodnes nevieme pochopiť precíznosť, krásu a genialitu, ktoré Boh vložil aj do toho najjednoduchšieho zvieratka či kvetu, keď ho tvoril. Človek hľadá riešenia problémov vo vede a zložitých logických postupoch, zatiaľ čo Boh všetky odpovede ukryl do svojho diela, ako keď naše staré mamy liečili choroby či úrazy rastlinkami, bylinkovými masťami a odvarmi, ba aj do zvierat a samého človeka. No človek vo svojej pýche dôveruje viac chémii a vede, ako liekom z Božej prírody. Lámeme si hlavu nad vzorcami, pýšime sa vynálezmi, no Bohu sa nič z toho, čo človek objavil, nevyrovná; jeho veľkosť sa prejavuje v jednoduchosti a maličkostiach. Celá živá príroda, ktorá nás obklopuje, je plná zázrakov, dokonalých štruktúr, vynálezov, podivných inštinktov a prejavov života. Stačí sa len pozerať, napríklad ďateľ udiera do stromu veľkou rýchlosťou a pritom nedostane otras mozgu, had alebo cvrček dokáže svojimi receptormi zachytiť aj tie najmenšie zmeny teploty alebo záchvevy pôdy, ako dokáže rastlinka pri fotosyntéze premeniť svetlo na energiu a prečo sa kvety otvárajú alebo zatvárajú v určitý čas dňa.

Keď sa pozeráme na svet a keď sa zamyslíme nad zákonitosťami a súvislosťami všetkých vecí, napadne nás otázka: Odkiaľ sa to všetko vzalo a kam to speje? Ateisti tvrdia, že svet povstal z neživej prírody alebo že všetko stvorila matka príroda, no z pozorovania prírody možno jednoznačne odvodiť, že nemohla vzniknúť sama od seba, že za ňou stojí pre nás nepochopiteľná, neviditeľná, vysoko inteligentná bytosť. Veľa mysliteľov i vedcov to dosvedčuje.

Aristoteles: Boh, ktorý je neviditeľný pre každú smrteľnú bytosť, je viditeľný vo svojich skutkoch.

Platón: Svet musel mať nejaký pôvod. Týmto pôvodom je večný Stvoriteľ.

Lucia Galdunová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.