Birmovancom

V piatu veľkonočnú nedeľu k nám zavítal otec biskup Bernard, aby modlitbou, vzývaním Ducha Svätého a vkladaním svojich rúk udelil naším mladým dary Ducha, prijali sviatosť dospelosti, sviatosť birmovania.

Táto slávnosť bola vyvrcholením dvojročnej prípravy, ktorá prebiehala v štyroch skupinkách, kde sa stretávali so mnou, kňazom, ale aj s mojimi pomocníčkami, katechétkou a animátorkami školy snúbencov. Za podanú pomocnú ruku, za príjemnú spoluprácu a úprimné vzťahy im veľmi pekne ďakujem. Vám, birmovanci, chcem poďakovať za veľmi dobré správanie v skupinkách, za Vašu spoluprácu, aj keď by mohla byť väčšia, za to, že ste radi prichádzali na stretká. Boli sme spolu a bolo nám fajn.
Naše stretávanie malo pomôcť prehĺbiť si vedomie, že som kresťan katolík, že patrím do Cirkvi, ktorá tlmočí slová Pána Ježiša: “Ja som prišiel, aby mali život a aby ho mali hojnejšie” (Jn 10, 10).

Nebojte sa, že patríte do Cirkvi. V nej ste už od začiatku, keď Vás rodičia priniesli na krst a odvtedy Vás vychovávajú v najmenšej a najdôležitejšej bunke spoločnosti, v rodine, ktorá je „Cirkev v malom“. Tam sa Vám vštepujú zásady, tam cítite starostlivosť, námahu, lásku svojich rodičov. V rodine zisťujete, že v každom spoločenstve platia zásady, pravidlá, nesmie chýbať úcta, odpustenie a láska, aby rodina nebola o príkazoch a zákazoch, ale o ľuďoch, ktorí sú spolu radi, tešia sa na seba, odpúšťajú si a zdieľajú spolu dobré i zlé. V rodine, kde zomierajú naši blížni, opúšťajú nás, zisťujeme aj to, že tento svet nie je všetko, ale že žijeme pre väčšie veci.

Tieto „malé rodinné Cirkvi“ sa spájajú spolu v Božom chráme a vytvárajú Božiu rodinu vo farnosti a s ostatnými na celom svete vytvárame Cirkev Kristovu. Všetci, ktorí veria v Krista, patria do Jeho Cirkvi, spoločenstva bratov a sestier, riadia sa pravidlom, ktoré nám zanechal náš Pán: „Milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás“ (Jn 13, 34). Celá Cirkev je jednou veľkou rodinou bratov a sestier, kde vládne láska. A do tohto spoločenstva lásky, s darmi Ducha Svätého, so všetkými právami a povinnosťami ste vstúpili aj vy, bimovanci.

Využite dary, ktoré vám Boh nadelil. Budujte zdravú spoločnosť, zdravé mladé rodiny, pevnú Cirkev, na ktorú budú poukazovať: “majú jedno srdce a jednu dušu” (porov. Sk 4, 32).

Želaním všetkého dobrého a s modlitbou na perách na Vás myslí duchovný otec Oliver.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.