Milí naši Víťazania


Milí naši Víťazania, ďakujeme za krásny kalendár a Spektrum, ktorý som prečítala na posedenie. Upútala ma spomienka na matku kňaza Michala Jenču, obrázky sú výborné, tradične, úvodník otca Olivera.

Kalendár je úžasný tým, že je spomienkový pre tých starších a pripomienkový pre tých mladších, aby nezabudli, za akých ťažkých podmienok sa kostol staval. A to nielen finančných, ale hlavne politických, v dobe kedy sa museli ľudia báť, čo bude s ich deťmi, či sa dostanú do škôl, atď. Ľudia riskovali, ale spoliehali sa na Pána Boha, že ich dielo bude požehnané.

Pri pohľade na obrázky a v zamyslení, a hlavne v porovnaní, s akou technikou sa teraz stavajú kostoly, možno povedať, že to bola otrocká práca a každá ruka by mala byť odtlačená na tehličke kostola. Boh však odmení každého, kto sa o toto krásne dielo zaslúžil. Teraz už chápem, prečo tento kostol dostal meno po sv. Jozefovi – robotníkovi.

Dal by Boh, aby mladých v kostole pribúdalo aspoň o toľko, o koľko zomrelo tých, čo sa zaslúžili o to krásne dielo vo Víťaze. Aby piesne, ktoré tak rada počúvam a hlasy, ktoré sú typické pre Víťazanov zneli naďalej zvučne po celé roky. Aby viera upevňovala vzťahy v rodinách. Potom aj dedinka Víťaz bude požehnaná a bude vzorom pre okolie, ako bola vzorom v dobe, keď viera ľudí dokázala postaviť tento krásny chrám.

Gratulujeme aj k 10. výročiu časopisu Spektra a želáme viac dopisovateľov, ktorí hlavne z prostredia dedinky Víťaz by mohli doniesť oživenie, lebo Spektrum je miestnym časopisom, ktorý by mali čítať hlavne tí, čo o kostol ako sa povie „nezavadia“ a zároveň by ich upútalo a dotklo sa ich srdca. Myslím aj na učiteľov, poslancov, žiakov ktorí, keď sú posmelení učiteľmi, vedeli by možno aj úsmevne zaťať do živého, ale o tom je život.

Milí Víťazania, ďakujeme za krásny vianočný pozdrav, a želáme vám hlavne zdravie a porozumenie do nového roka. Všetkým, ktorí pracujú v redakcii Spektra, veľa trpezlivosti a lásky, bez ktorej by to isto neišlo.

S láskou a úctou.

Anna a Jozef Biros, USA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.