Sv. Jozef, robotník



Bratia a sestry, oslavujeme nášho patróna sv. Jozefa, robotníka. Toto patrocínium má nám všetkým pripomínať, s akými ťažkosťami sa staval farský kostol a v akej ťažkej dobe sa ľudia namáhali, len aby mali nový, krajší a väčší Boží stánok medzi svojimi príbytkami. Všetkým im za to patrí úprimné ďakujem. Z príležitosti tohto sviatku Vám ponúkam pár myšlienok o práci.

• Človek bol stvorený na Boží obraz. Dostal príkaz podrobiť si zem so všetkým, čo v sebe zahrňuje a zamerať seba samého a vesmír na Boha, Stvoriteľa všetkých vecí.

• Výdobytky ľudského génia a ľudskej schopnosti kresťania nikdy nestavajú proti Božej moci, ale naopak, sú presvedčení, že sú znakom Božej veľkosti.

• Človek svojou prácou nielenže pretvára veci a spoločnosť, ale aj zdokonaľuje seba samého, mnohému sa učí, rozvíja svoje schopnosti, stáva sa otvorenejším a prekonáva seba. Tento rast, správne chápaný, má väčšiu cenu, ako všetko možné hromadenie vonkajších bohatstiev.

• Cirkev uznáva pokrok, ktorý slúži k šťastiu človeka, ale pritom je vedomá krehkosti a zlej náklonnosti človeka. „Nepripodobňujte sa tomuto svetu, ale premeňte sa obnovou zmýšľania…“ (porov. Rim 12,2).

• Uvedomujeme si, že na tejto zemi sme iba hosťami. Boh nám pripravuje nový príbytok a novú zem. Pominuteľnosť ľudského života nemá oslabovať, ale podnecovať starosť o zveľadenie tejto zeme. Kresťan si ma užívať deň s radosťou, akoby tu bol posledný deň, ale zároveň má tvrdo pracovať, akoby tu mal žiť večne. Človek si má dopriať aj oddych, ale aj tvrdo pracovať.

Bratia a sestry, je veľmi dôležité vytvoriť si správny vzťah k práci. Boh hodnotí to, ako kto robí, než čo robí. Boh oceňuje každú prácu predovšetkým podľa úmyslu, ktorý človek má. Najväčším motívom pri práci má byť oslava Boha, služba ľuďom a zároveň má byť vykonaná z lásky a poctivo.

Svojou prácou si navzájom slúžme tak, ako sv. Jozef slúžil svojou prácou Pánu Ježišovi a Panne Márii.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.