S radosťou pôjdeme do domu Pánovho

„S radosťou pôjdeme do domu Pánovho.“
(Ž 122)


Verím, že toto číslo nášho Spektra si už budeme kupovať v obnovenom interiéri nášho chrámu sv. Jozefa, robotníka. Mnohí z vás sa ma v priebehu mesiaca august spytovali, kedy už pôjdeme do kostola sv. Jozefa? Odpovedal som, že možno do konca mesiaca. Cítil som v tej otázke aj túžbu ísť sústrediť sa na modlitbu, lebo chrám je predovšetkým domom Božím, domom modlitby, kde je živý Pán Ježiš Kristus. Naši rodičia nás učili veľkej úcte, dôstojnému správaniu sa v kostole, lebo tam je Pán Pánov a Kráľ Kráľov. A tak sa náš farský kostol sv. Jozefa, robotníka pripravuje a verím, že aj my všetci na svoje päťdesiatiny.

To je hlavný dôvod, prečo sa náš duchovný otec Oliver spolu s Farskou ekonomickou radou a s Vašou finančnou pomocou rozhodli pristúpiť k celkovej obnove. Po generálnej obnove strechy, vitráží a dverí k rekonštrukcii interiériu. Naposledy bol interiér kostola maľovaný v roku 1993. Spomeniem, že vtedy bol takmer čierny a plesnivý po nevhodnom maľovaní tzv. hlinkou. Pamätáte sa vy, ktorí ste s nadšením tú farbu odstraňovali až do prvého vápna? Žiaľ, dnes sa situácia zmenila. Veľa ľudí má prácu ďaleko od obce a tak sme nemohli počítať s Vašou fyzickou (osobnou) pomocou.

Verím, že to bola Božia pomoc, keď nám firma Reinter z Humenného vzala zákazku na letné mesiace. Každý, kto ide maľovať doma, urobí aj práce, ktoré sa maľovaním zakryjú. Takými bola aj celková výmena elektroinštalácie podľa nových noriem, platných pre „zhromaždisko osôb nad 250“. V spolupráci s liturgickou komisiou Biskupského úradu a jej hlavným architektom Ing. arch. Sitarčíkom boli navrhnuté nové (teplé) farby, rekonštrukcia svätyne a východu na chór. Tak pribudlo ešte niekoľko vecí, ktoré bolo treba urýchlene doriešiť (vysprávky, lavice, stoličky, osvetlenie svätyne a pod.).

Náš duchovný otec nás a naše rodiny vyzval na finančnú podporu tohto diela. Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste si svoj záväzok splnili (25 EUR na osobu s príjmom). Som presvedčený, že aj Vás, ktorí ste ešte neprispeli, osloví čistý svetlý chrám – taká malá predsieň neba.

Z úprimného srdca želáme všetkým Vám, ktorí tu nájdete pokoj duše, aby ste mohli z hĺbky svojho srdca povedať: „Pane, tak dobre je mi tu.“ Nech dobrotivý Pán Boh prehojne odplatí všetkým, ktorí nezištne a s láskou pomáhali pri všetkých prácach v chráme.

PS.: Musím tu pripomenúť obdiv a úžas pracovníkov firmy Reinter, ktorý prejavovali úctu dielu rúk našich otcov. Klenby volali fontánky. Vraj, „ešte krajší kostol nemaľovali“.


A moje osobné:
„Pane, Ty vieš o mne všetko, aký som. Ty vieš, že milujem Teba i Tvoj chrám, kde je miesto Tvojej slávy.“

František Štofaňák, člen FER

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.