Pozdravy Vianoce 2009


„Dnes sa vám narodil Spasiteľ, Kristus Pán“ (Lk 2, 11).

V tomto milostivom čase prežívame hlboké tajomstvo Svätej noci – Boh sa v Ježišovi Kristovi stáva človekom, aby ho už nikdy nenechal samotného na tejto zemi. Má silu napĺňať ľudskú túžbu, aby chvíľa, v ktorej sa nebo dotýka zeme, trvala čo najdlhšie, ba vždy.

Mať stále Vianoce, mať nebo na zemi je však podmienené spoluprácou človeka s Bohom. Nebo, a to aj v určitej blízkej podobe na zemi, je pre všetkých! A čím sa budujú vzťahy s väčším zameraním na dobro iného, tým je i nebo na zemi reálnejšie a krajšie. Tí, ktorí konajú skutky milosrdenstva; ktorí konajú dobro nehľadiac na prichádzajúce údery; ktorí sa obetujú v službe iným a nehľadia na osobný profit; ktorí neúnavne pracujú na spáse duší…, tí všetci znova a znova zachytávajú výzvu Vianoc a to až do takej miery, že aj nestranný pozorovateľ vyriekne: „Tu je naozaj nebo na zemi“.

Prajem Vám v čase vianočných sviatkov i na celý rok 2010 silu byť tými, ktorí chcú nasledovať príklady dobrosrdečných ľudí, v ktorých prítomnosti prežívame blízkosť neba na zemi. Buďme tvorcami prostredia, v ktorom sa vytvára šanca mať Vianoce stále vo svojom srdci i vo svojom okolí.

Žehná Vám +S. Stolárik


„A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami“ (Ján 1, 14).
Prítomnosť Spasiteľa medzi nami nech je Vašou radosťou a istotou počas vianočných sviatkov i celého budúceho roka. S láskou vyprosuje P. Martin Magda, SVD

Vzácny menovec, priateľ a rodák!

Už mi prišiel tretí pozdrav od Teba. Pán Ti zaplať, požehnaj a odmeň! Predstavení sa ma pýtali, čo som urobil, keď nás rozohnali? A tak teraz som im ukázal kostol sv. Jozefa. Boli prekvapení. Pekný je každý záber, len škoda, že po predĺžení 6 m nezvýšili kostol o 2 m, ako som im kázal a prosil. A tak kostol sa teraz potí, premenil sa na tunel. Potvrdili to sami, keď sa vrátili z levočskej púte.
Pre nás a pre našu dedinu zostáva vzácnosťou. Bohu vďaka! Prosím celej Tvojej rodine požehnané Vianoce a v novom roku vždy len úspech.

Ja sa už len modlím a premáham, lebo už nemôžem šoférovať, robiť nevládzem pre vek a veľké bolesti v kostiach, kĺboch… Aj v nemocnici som už zastúpený mladšími. Ale keby si mal päť chlapcov, všetkých prijmeme za misionárov. Aj za sestričky, misionárky!

Žehnaj Vám všemohúci Boh!

S úctou a pozdravom P. Martin.


Milí naši,
vianočné sviatky sú vždy spojené s darmi pod stromčekom. Deťom rozžiaria očká a dospelým steplia srdcia. Objatí a bozkov je asi na Vianoce najviac. Po čase sa dary pokazia, zapadnú prachom, alebo putujú ďalej, ak sa znepáčia. Trvalú radosť však nikdy neurobia. Tú môže dať jedine Boh. A vo svojej láske k nám, dal nám Ježiša Krista, ktorého narodenie slávi ľudstvo už viac ako dvetisíc rokov. Je to nezaslúžený, ale trvalý dar. Čo to urobilo a robí v našich srdciach? Radosť, nádej, ale aj strach. Všetko dohromady!

Začína sa pomaly ale iste udomácňovať zlo v rôznych podobách, ktoré plodí strach.
Znamenie časov sa napĺňa ako nám to píše Evanjelium. Nás veriacich, ktorí túžia po pokoji a láske, by to nemalo až tak znepokojovať, len by sme mali byť obozretní a mali by sme sa viac zbližovať a upevňovať sa v dobrom. Aby sme boli pripravení, keď to príde a zachovali pokoj.

Áno. „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.“ Až do jeho druhého príchodu.

Želáme vám zo srdca, aby sme teda s radosťou, plní nádeje aj tieto Vianoce oslavovali Boha a ďakovali za ten najväčší a trvalý dar Ježiša – Krista a po celý ďalší NOVÝ ROK 2010 boli aj navzájom darom jeden pre druhého.

S láskou a úctou Anka a Jozef Biroš.


„Pravé Svetlo prišlo na svet. Tým, ktorí ho prijali, dal moc stať sa Božími deťmi“ (porov. Jn 1, 9.12).

„Tam pod podlahou sveta sa narodil ten, ktorý nemal otca na zemi ani matku v nebi. Ten, ktorý o sebe povedal, že je, živým chlebom, bol uložený do jasiel‘, do ktorých sa dáva pokrm. Pred stáročiami sa Židia klaňali zlatému teľaťu a Gréci oslovi. Teraz je tu prítomný aj vôl, aj osol a skláňajú sa pred svojím Bohom, aby za ľudí vykonali poctivú nápravu. Nikomu by nenapadlo, že ten, ktorý zaodel zem trávou, bude nahý; že ten, z ktorého rúk vyšli planéty a svety, raz svojimi malými rúčkami nedosiahne na mohutné hlavy dobytka; že večné Slovo onemie; že Všemohúcnosť sa zaodeje do plienok, že Spása bude odpočívať v jasliach… Nikto by si nikdy nebol pomyslel, že Boh, prichádzajúci na svet, bude taký bezmocný.

A práve preto ho mnohí prehliadajú. Boh je vždy tam, kde ho človek najmenej očakáva.“
Fulton J. Sheen, Život Krista

Nech sa nám podarí v betlehemskom Dieťati a všetkých jeho nenápadných podobách objaviť Emanuela – Boha, ktorý prichádza a je s nami. Sila a dobro jeho tichej prítomnosti nech sprevádza aj všetky kroky nastávajúceho roka.

Mons. Gavenda

-re-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.