Opäť pôst


Ten čas ale letí. Pred niekoľkými týždňami sme oslavovali príchod nového roka 2010 a už je tu pôst. Len pred chvíľou sme vianočný stromček „vyhodili cez okno“, zatancovali sme si na plesoch, odložili karnevalové masky a o pár dní budeme poznačení popolom v tvare kríža. Dni nového roka nielen rýchlo ubiehajú, ale naberajú aj na vážnosti.

Život nie je len o tanci, zábave, smiechu, ale aj o pôste, smútku a utrpení. Pôstny čas, do ktorého vstúpime, je o živote Ježiša Krista, ktorý síce bol aj na svadbe v Káne, ale na svet prišiel na to, aby ako nevinný baránok niesol kríž s hriechmi celého sveta na Golgotu.

V pôstnom čase spájame svoje utrpenie s Ježišovým utrpením, plačeme nad svojimi hriechmi tak ako zaplakal Peter, keď trikrát zradil svojho Pána, sypeme si popol na hlavu ako biblickí ľudia, ktorí takto preukazovali opravdivé pokánie, aby od seba odtiahli trestajúcu Božiu ruku. Pôstny čas je prípravou na veľkonočné tajomstvo zmŕtvychvstalého Ježiša, ktorý nás svojím utrpením a smrťou oslobodil od večnej smrti.

Pôstne obdobie je o nás, o našom životnom boji so zlom, o našej slabosti, nevládnosti, o pádoch, o našom každodennom kríži. V pôste sa učíme pochopiť tajomstvo nášho utrpenia pri pohľade na Ježišove utrpenie, ktoré znášal z lásky k nám.

Farár z Arsu, Ján Mária Vianney, píše: „Kríž je najučenejšia kniha na svete, ktorá nás vedie k samému základu našej viery a tá nám hovorí: Keď stojíš pred niečím temným, keď ťa trápi vlastné ja, keď stonáš pod ťarchou vlastnej prázdnoty, keď stojíš pred zdanlivo neriešiteľnými ťažkosťami, keď ťa trápi rozchod, sklamanie, nevera alebo neprávosť, keď ťa tlačí niečo zlé alebo ťažká vina, vždy stojíš pred niečím, čo už dávno vzal na seba, niesol a premenil Ježiš svojim krížom. Nech ťa čokoľvek gniavi k zemi, vždy ťa obklopuje večná láska. Preto pri pohľade na kríž nemusíš nič tajiť, nič zakrývať, nič skrášľovať a za nič sa vo svojom živote nemusíš hanbiť. Musíš mať jedno: bezhraničnú dôveru, pomocou ktorej vložíš svoje malé, úbohé, zraniteľné „ja“ do veľkého „Ty“ Ježiša Krista, ktorý bol za teba ukrižovaný.“

Využime tento pôstny čas na vlastné posvätenie, zdokonalenie, pripodobnenie sa Pánu Ježišovi. Využime ho, lebo čas letí.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.