Čas voľna


Konečne sú tu prázdniny, voľný dovolenkový čas. Školské tašky sú už odložené, vysvedčenie je v šuflíku, bicykel častejšie v pohybe, lopta často na nohách a každý deň stávame s pocitom, že je čas oddychu po zaslúženom výkone v škole alebo v práci.

Aj sám Ježiš cítil potrebu uvoľniť sa a preto odviedol svojich učeníkov od namáhavej práci do ústrania, aby si trošku odpočinuli a mali pokoj. Je dôležité jednoducho vypnúť. Luk, ktorý je stále príliš napnutý, sa môže unaviť, zlomiť. Človek si musí dopriať voľno, oddych, naplniť svoj deň inou činnosťou, ktorou sa živí a zarába peniaze.

Zväčšia je to letný čas na oddych, dovolenky, relax. Tešme sa na nové okamihy, zážitky, prostredie aj ľudí. Toto všetko nás má obohatiť. Ale nezabudnime, že cez prázdniny nesmieme vynechať hodnoty, ktoré sú dôležité pre náš duchovný rast. Je to predovšetkým denná modlitba a účasť na nedeľnej bohoslužbe. Boh nemá prázdniny. Chce, aby sme aj vo chvíľach šťastia mali k nemu blízko.

Ako teda mám oddychovať? Odpoveď nám dáva Albino Luciani, neskorší pápež Ján Pavol I.: „Keď z mesta utekám do moderného turistického centra, kde vládne hluk, hurhaj, náhlivosť, potom to robím ako tá žena, ktorá si myslí, že zotiera prach, ale v skutočnosti ho handrou len lepšie rozmiestňuje. Hrozí mi nebezpečenstvo, že sa vrátim ustatý, ochabnutý a nervózny, presne taký, ako som odišiel. Opakujem: vedieť si oddýchnuť znamená – myslím si – znovu objaviť zdravý spánok, pokoj, prírodu.“

A na inom mieste o oddychu zas hovorí: „Je to ako so soľou v polievke: chutí len vtedy, keď je v primeranom množstve. Keby chcel človek jesť výlučne len soľ, bol by blázon. Práve tak by bol hlúpy človek, ktorý by sa ponáhľal z podujatia na podujatie, z oslavy na oslavu, z výletu na výlet a od náboženstva by žiadal len príjemnosť a povzbudenie. Takému životu chýba veľkosť a spoločenská prospešnosť.“

Všetkým vám prajem krásne dovolenkové dni prežiarené slnkom, ale aj Božou milosťou. Boh nech dovolenkuje s Vami všade, kde budete.

duchovný otec (Mgr.Oliver Székely)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.