Duchovnosť a psychológia (Časť XVII.)

Drahí naši čitatelia!

V krátkosti vám chceme pripomenúť, o čom sme hovorili v predchádzajúcom článku: stres je v prvom rade stav organizmu; spätná reakcia na silný vplyv okolitého sveta, než je tomu obyčajne; stres môžu spôsobiť radostné, ale i nepríjemné udalosti. Náš cieľ – naučiť sa zvládať stres a nie ho úplne vylúčiť zo svojho života.


Aby sme mohli systematizovať zdroje a metódy ovládania stresom, musíme si najprv uvedomiť, aký priebeh má stresová reakcia. Použijeme na to stresový model, ktorý je zobrazený na obrázku č. 1.


1. Životná situácia. Niečo sa udeje v našom živote, niečo neobvyklé, nepredvídané alebo silno vplývajúce na udalosť. Vyvedie nás to z rovnováhy a žiada, aby sme sa k tomu prispôsobili.

2. Prijatie situácie ako stresovej. Rôzni ľudia rôzne pozerajú na jednu a tu istú situáciu. Stresová reakcia sa spúšťa, ak prijímame danú situáciu ako stresovú.

3. Emocionálna reakcia. Ak hodnotíme to, čo sa s nami udialo ako niečo stresové, vtedy to vyvolá celý rad negatívnych emócií: hnev, strach, pocit nebezpečenstva, bezmocnosti, atď.

4. Fyziologická reakcia. Tieto pocity privádzajú k fyziologickým zmenám vo všetkých systémoch nášho organizmu. O tom sme hovorili už v predchádzajúcom článku.
5. Následky. A následne – fyziologické zmeny, opakujúce sa niekoľkokrát, privádzajú k negatívnym následkom – chorobám.

Ovládanie stresu znamená, že vstupujeme do procesu vývoja stresu ešte vtedy, než sa začnú prejavovať jeho negatívne následky. Tento zásah spočíva v tom, že staviame bariéry v rôznych etapách vývoja stresu. Bariéra môže zastaviť stresovú reakciu, ale vo väčšine prípadoch ju iba oslabuje. Na obrázku č. 2 môžete vidieť, že stresová reakcia ma päť etáp, následne na to môžeme vybudovať päť bariér.


Väčšina metodík boja so stresom ponúkajú jeden alebo niekoľko spôsobov, ktoré umenšujú jeho negatívny vplyv, t.j. oni ustanovujú bariéry v jednom bode, na jednej etape vývoja stresu. A práve v tomto je nedostatok jednotlivých metodík. Komplexne ovládanie stresu predpokladá zásah vo všetkých fázach vývoja stresu.

Ešte jeden nedostatok v boji so stresom s pomocou jednej určitej metodiky spočíva v tom, že nemôže byť univerzálnou – t.j. byť pre všetkých ľudí rovnako. Preto je veľmi dôležité získať informáciu podľa možnosti o väčšom počte spôsobov (metód) zvládnutia stresu a zorientovať sa v nich. A taktiež, vybrať osobne pre seba z ponúknutých spôsobov čo najefektívnejší (vypracovať individuálny program zvládnutia stresu).

V našich ďalších článkoch plánujeme podrobne opísať spôsoby prekonania stresu v rôznych etapách jeho vývoja. Efektívnosť predložených spôsobov závisí od toho, v akom rozsahu ich uplatnite v svojom živote. Zvládnutie a prekonanie stresu záleží od tých úsilí, ktoré na to vynaložíme.

Chceli by sme upozorniť na niektoré momenty: Nevyrábajte v boji so stresom nový stres! Nečakajte, že všetko sa rýchlo úpraví a zmení! Nalaďte sa na pokojnú, pravidelnú a dlhotrvajúcu prácu. Postarajte sa získať uspokojenie, potešenie od cvičení, ktoré budete vypĺňať, aby ste mali pod kontrolou stres, a pristupujte k nim formálne ako k rutine.



Trochu štatistiky na ilustráciu o aktuálnosti problematiky stresu v dnešnom svete:
– V USA 60 % obyvateľov prežíva stres 1 – 2 x v týždni, 30 % – skoro každý deň.
– Podľa údajov americkych vedcov 2/3 všetkých návštev u lekára sú spôsobené symptómami, príčinou ktorých je stres.

– V Rusku k dnešnému dňu niet presnej štatistiky, ale približne 70 % ruských občanov sa stále nachádza v stave stresu a 1/3 všetkého obyvateľstva prežíva silný stres.
– V dôsledku stálych stresov asi 90 % všetkého obyvateľstva trpí chorobou, ktorá sa nazýva syndróm chronickej únavy. Symptómy: rýchla unavenosť, rannáslabosť, „piesok” v očiach, časté bolesti hlavy, nespavosť, konfliktnosť, sklon k samotárstvu, atď.

– 40 miliónov zo 147 miliónov pracujúcich v krajinách Európskej únie trpia stresom.
– Mnohí obyvatelia krajín „veľkej Európy” trpia stresom alebo inými následkami stresových situácií, napríklad 13 % sa žalujú na ustavičnú bolesť hlavy, 17 % – bolesť svalov, ešte 30 % prežívajú nepríjemné pocity a bolesti v oblasti chrbtice.

Miroslav a Lilia, Sankt-Peterburg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.