Duchovnosť a psychológia (Časť XVIII.)



Hocijaká stresová situácia má dva rozmery (parametre): intenzívnosť a dĺžku trvania. Udalosť sa stáva stresom v tom prípade, ak vnáša do nášho života veľké množstvo zmien, vyvádza nás z rovnováhy a žiada dodatočné vydaje energie k adaptácii. A čím viac nás ona vyvádza z rovnováhy, čím viac zmien prináša, tým viac je intenzívnejším stresom. Toto je očividný fakt, pravda. Avšak ukázalo sa, že druhý rozmer stresu – dĺžka jeho trvania – zohráva oveľa dôležitejšiu úlohu. t.j. silný a krátkodobý stres je menej nebezpečný pre zdravie, než slabý, ale s dlhou trvanlivosťou. A práve i v tomto spočíva zákernosť stresov druhého rozmeru.

Aby sme mohli ovládať stresom na úrovne udalosti, v prvom rade je dôležité si uvedomiť, koľko ich je a ktoré z nich sú prítomné v mojom živote.

Vychádzajúc z toho, o čom sme písali vyššie – intenzívnosť a dĺžka trvania stresovej udalosti – sa vymedzujú dve skupiny stresov:

Prvá skupina – životné situácie. Pre tieto stresy je príznačná vysoká intenzívnosť a krátkodobosť. Sám názov – životné udalosti – už hovorí sám za seba. Sú to situácie, ktoré majú veľký vplyv na celý život človeka, niekedy zanechávajú nezmazateľnú stopu v ľudskom srdci. Americký vedec Jerrold S. Greenberg podáva zoznam týchto udalostí:

– smrť manželky (manžela), blízkeho člena rodiny, priateľa,

– dlhodobá odlúčenosť od manžela (manželky); výrazná zmena v osobnom vzťahu s manželom (manželkou); urovnávanie seriózneho konfliktu s manželom (manželkou),

– vstup do manželstva; zásnuby; rozvod; roztrhnutie zasnúb alebo stabilných vzťahov,

– narodenie alebo adoptovanie si dieťaťa; vyskytnutie sa nového člena rodiny (sťahovanie zostarnutého príbuzného, atď.); odchod dospelých detí z domu,

– seriózna trauma alebo ochorenie; zhoršenie svojho zdravotného stavu alebo jedného z členov rodiny,

– prepustenie; zmena práce; odchod do dôchodku; citeľná zmena v povinnostiach v práci (povýšenie, veľká hmotná odmena, strata dobrého postavenia v práci),

– prijatie na vysokú školu; prechod na inú vysokú školu; práca počas štúdia, zmena špecializácie,

– dlhé cestovanie počas prázdnin alebo dovolenky; zmena plánovaného štýlu oddychu,

– náhla zmena finančnej situácie (v lepšiu alebo v horšiu stranu); otvorenie si hypotéky alebo úveru, zobratie si pôžičky,

– narušenie zákona; spáchanie trestného činu,

– zvýšený pocit nezávislosti alebo zodpovednosti; vážna zmena v sebahodnotení, samoidentifikácii, uvedomení si seba samého alebo celkovej predstavy o sebe; vynikajúci osobný úspech, prehodnotenie hodnôt,

– zmena ubytovania alebo podmienok bývania,

– zmena svojich zvykov, ľudí, s ktorými prichádzame do kontaktu; zmena režimu dna; nečakaná zmena obyčajného režimu spánku (spánok sa buď predĺžil alebo skrátil); nečakaná zmena zabehnutého režimu stravovania sa (zmenil sa čas príjmu jedla alebo jeho množstvo).

Do akej miery môžeme ovládať vyššie vymenované udalosti? V malej miere. Väčšina z nás nechce: ani sa ženiť, ani sa zamilovať, ani mať deti len preto, aby sa vyhli stresom. Obyčajne sme pripravení prijať a zmieriť sa so stresom, vyzvaným pozitívnymi a radostnými udalosťami.

Keď sa udeje nešťastie – choroba, smrť, zrada – prijať a prežiť to je veľmi ťažké.
Pomáha tu podpora iných ľudí, pripravenosť prijať pomoc od blízkych a nezostávať trápiť sa osamote.

Veľmi často je to ťažké, pretože vieme, že nie je jednoduché nachádzať sa s človekom, ktorý utrpel stratu niekoho alebo niečoho.

Ak niekto z ľudí prichádza o zdravie, stráca blízkych, keď umiera dieťa, veľmi ťažké je nájsť slová útechy. “Dieťa je už teraz v nebi”, “Už bolo veľmi choré a trápilo sa, a teraz je mu už dobre”. Niektorí ľudia hovoria: “Boh má svoj plán s tebou”, “Treba žiť ďalej”. Všetky tieto otrepané frázy sú zbytočné. Aj keby to bolo tak, aj keby v nich bola pravda, bude to znieť neprirodzene, nezapadajúc v situáciu. Pretože jedine, čo sa skutočne v tejto situácii človeku chce, je preklínať Boha za nespravodlivosť a seba za to, že som niečo neurobil na čas… Tú najväčšiu pomoc, ktorú môžeme preukázať trpiacemu človeku – vďaka milosti vžiť sa do jeho situácie a zostať s ním.

V situácii veľmi ťažkých emocionálnych zážitkov, depresií je dôležité včas sa obrátiť za pomocou ku odborníkovi (psychológ, psychoterapeut, psychiater).

Najdôležitejšie je nezabúdať, že Boh je s nami i v našom strachu, i v našej bolesti. Netreba si myslieť, že v našom utrpení sme len my sami. Boh je pripravený spolu s nami tento strach i bolesť precítiť, prijať a premeniť. Pre nás by bolo lepšie hovoriť: “Bojím sa, Pane, ako prekonať tento môj strach?” Povedzte Bohu, že ste zranení, že váš život sa zrútil, že ste stratili milovanú osobu, zostali ste bez práce. A neviete, ako ďalej žiť vo viere, v nádeji a láske.

My všetci budeme mať problém, ak si budeme Boha predstavovať ako toho, ktorý netrpí. Utrpenie Ježiša Krista a Jeho vtelenie nám hovorí o tom, že Boh nestojí mimo ľudských skúšok, On nie je len jednoduchým pozorovateľom a divákom, uňho jest svoj údel v našom živote, trpí spolu s nami. Práve toto dáva veriacim nádej a zmysel života, ktorý je preplnený bolesťou.

Žijeme vo svete, kde všetko zomiera a stráca svoju silu. Je to ťažké prijať. Ale práve prijatie neodvratných udalostí, zmierenie sa s nimi môže odolávať stresu.
O stresových udalostiach druhej skupiny, drahí čitatelia, vám rozpovieme v budúcom čísle.

Miroslav a Lilia, Sankt-Peterburg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.