Rok s Bohom

26. júl: sviatok sv. Joachima a Anny


Svätá Anna a svätý Joachim boli Ježišovi starí rodičia. V našej farnosti si tento sviatok zvlášť uctievame, pretože neďaleko našej obce sa nachádza staré pútnické miesto – kostol zasvätený k úcte týchto svätcov.

Tento sviatok je už od nepamäti spájaný s rodinou a je aj vynikajúcou príležitosťou uctiť si starých rodičov. Babka a dedko majú pre svoje vnúčatká veľký význam, mali by byť pre nich studnicou lásky a múdrosti. Ak nebývate ďaleko, tento deň je ako stvorený na to, aby ste ich spolu s deťmi navštívili a priniesli im od detí vlastnoručne nakreslené obrázky a sladké dobroty. Ak žijete od nich veľmi ďaleko, s predstihom im pošlite pohľadnicu, alebo im v tento deň aspoň zatelefonujte. V našej farnosti sa v tento deň mnohé aj po svete rozídené rodiny stretávajú a je veľmi pekné, že túto tradíciu dodržiavajú.

Ak chcete aby vaše deti pochopili a ocenili úlohu starých rodičov, ale aj hodnotu ich vzťahov so širšou rodinou, skúste si spolu s deťmi a v závislosti od ich veku zhotoviť malý rodokmeň. Je veľmi dôležité odovzdávať svojim deťom informácie o ich rodových koreňoch.

Nemenej dôležité ako úcta k starým rodičom je v tento sviatok vysvetliť deťom jeho význam z náboženskej roviny. Prečo vlastne putujeme k „svatej Anne“, že to nie je preto, lebo im tam kúpime balónik, alebo nejakú sladkosť, na to by sme nemali upriamovať ich pozornosť (aj keď je to mnohokrát, zvlášť u menších detí ťažké). Deti by mali byť svedkom toho, že sa tam ich rodičia chodia modliť za celú rodinu, ak je v rodine nejaký ťažký kríž, že tam chodia vyprosovať orodovanie a pomoc v trápeniach.
Deti by mali byť svedkami toho, že tam videli svojich rodičov kľačať pri spovedi, že spolu nábožne slávili svätú omšu.

Toto je hlavný odkaz tohto sviatku, aby sme svojim deťom odovzdali aj cez oslavu svätého Joachima a svätej Anny zbožnosť a rozmnožili v nich vieru. Aby neskoršie, keď deti už budú samé rodičmi pochopili, že na toto miesto prichádzajú preto, že aj oni sami, tak ako ich rodičia, potrebujú posilnenie vo viere, nádeji a láske.
Toto odovzdajme svojim deťom, keď budeme tohto roku sláviť uprostred leta tento krásny sviatok.


Nabudúce mesiac august.

Martina Gondová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.