Vzdelávanie – cesta k plnej pravde


Bratia a sestry, oddýchnutí žiaci a študenti! Prihováram sa vám na začiatku nového školského roka 2011/2012, po aktívne strávenom čase prázdnin, kedy už túžobne očakávame atmosféru školských lavíc, napätie pred skúškami a písomkami. Taktiež čas plný rozhovorov, priateľstiev so spolužiakmi a zážitkov s učiteľmi, ktorí nám chcú pomáhať objavovať svet poznania a pravdy.

Na začiatku nového školského roka Svätý Otec Benedikt XVI. vyzýva k modlitbe za učiteľov, aby vedeli odovzdávať lásku k pravde a výchovou viesť deti a mládež k autentickým morálnym a duchovným hodnotám. Taktiež pripomenul, že vzdelávanie naozaj nemožno redukovať iba na prenos poznatkov, lebo schopnosti môžu byť použité ako na dobré, tak aj na zlé. Je dôležité vychovávať žiakov. Výchovou musíme viesť človeka k tomu, aby vedel, a predovšetkým chcel využiť poznatky a zručnosti pre dobro.

Cesta hľadania k plnej pravde je cestou inteligencie, lásky, rozumu a viery. Učiteľ a žiak má rozšíriť obzory racionality a neobmedzovať ľudský intelekt iba na hľadanie toho, čo možno zakúsiť, čo je užitočné, ekonomické, ale otvoriť sa celej pravde, otvoriť sa aj základným otázkam ľudského života, zmyslu života, cieľa života.

Nesmieme zabudnúť, že žiaci a študenti sa pomocou školy majú formovať na pevné a zodpovedné osobnosti, ktoré budú vedieť dať zmysel svojmu životu na jednej strane, a na strane druhej dokážu spolupracovať s inými pre dobro ľudstva.

Žiaci, študenti, chcem Vás povzbudiť na začiatku otvárania sa školských brán, aby ste sa nebáli školy, poznania, hľadania plnej pravdy. Ešte stále mi zaznievajú slová zo Svetových dní mládeže v Madride: „Nemajte strach zo sveta, ani z budúcnosti, ani z vašej slabosti.“ Ja chcem pridať: „Nemajte strach zo školy a neuspokojte sa s niečím, kto je menej ako Kristus.“ Pán Ježiš povedal: „Ja som cesta, pravda a život.“

Povzbudzujem aj učiteľov a rodičov, aby vzájomne spolupracovali pri výchove a vzdelávaní svojich žiakov a detí, aby z nich vyrástli ľudia, ktorí dajú zmysel svojmu životu a dokážu spolupracovať s inými pre dobro ľudí.

Všetkým prajem, aby sme počas celého školského roka zostali v Kristovi zakorenení a na ňom postavili a upevnili svoje životy.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.