Vážený duchovný otec Oliver a milí Víťazania


s láskou si na Vás spomínam a zo srdca Vás všetkých pozdravujem. V roku 2010 som aj ja navštívil rodnú dedinu mojej babičky Apolónie Strakovej, rodenej Birošovej. O Víťaze som počúval v detstve, keď mi rozprávala, že niet večera, kedy by nebola doma vo Víťaze, ako ináč – v myšlienkach a v spomienkach (jej súrodenci žili a sú pochovaní tu vo Víťaze: Anton Biroš, Jozef Biroš, Alžbeta vydatá Pacovská a Zuzana vydatá Bialončíková).

Moja babička nar. 21. 1. 1894 prišla do USA, kde už pred ňou boli prisťahovaní jej dvaja bratia Štefan a Ondrej. V roku 1915 sa vydala a tu aj zomrela 29. 4. 1991. Vydatá bola za Jozefa Straku zo Širokého, ktorý zomrel 7. 10. 1959. Prikladám aj fotografiu mojich starých rodičov z roku 1955.

Rodnú dedinu svojej matky navštívili z ich detí dvaja synovia Julian a František, môj otec. Moja babička sa po odchode z Víťaza na Slovensko viac nevrátila.

Možno preto, som si Vás otec Oliver, Vás príbuzných a Vás všetkých vo Víťaze zamiloval. Verím, že po tohtoročnej prestávke, ak dá Pán Boh zdravie, sa na budúci rok opäť stretneme.

S láskou a úctou Vás všetkých pozdravujem a žehnám

duchovný otec Francis Straka z USA (vnuk hore spomínanej Apolónie Birošovej Strakovej)

(Vyslovujem úprimné poďakovanie redakcii Vášho časopisu, že mi poskytli miesto Vás všetkých pozdraviť).

Francis Straka, duchovný otec z USA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.