Osobný vianočný postreh

Po dvadsiatich šiestich rokoch som strávila celé tieto vianočné sviatky opäť vo Víťaze u mojich rodičov. Keď som sem 23. decembra cestovala, vôbec som necítila vo svojom vnútri, že Vianoce sú tu. Bola som unavená a vystresovaná.



U našich som sa vyspala, oddýchla som si a na druhý deň nastal klasický „Štedrý večer“. My sme ho strávili v komornom duchu. Boli sme pri stole štyria: mamka, otec, sestra a ja. Všetci dospelí, nikam sme sa neponáhľali, nič nás nerušilo, skrátka „pohodička“. Po večeri koleda cestou k vianočnému stromčeku, prskavky, darčeky, to všetci poznáte.

Pokojne, s dostatočným časovým predstihom, (aby som si mohla sadnúť), som išla na polnočnú svätú omšu. Za posledné štvrťstoročie som mala možnosť byť prítomná na jej slávení v niekoľkých rôznych chrámoch na Slovensku, v mestách aj na vidieku. Ale nikde, naozaj nikde, sorry, som sa však necítila tak príjemne, slávnostne, sviatočne a vianočne ako tu, medzi vami. Iste, v tom bol aj kus nostalgie a spomienky na mladosť a detstvo. No bola to hlavne originálna „víťazská“ atmosféra, aká nie je nikde inde. Samozrejme, že rokmi sa všeličo zmenilo, zvonku aj zvnútra, to teraz nechcem rozoberať. Chcem sa s vami podeliť len s jedným mojim zážitkom a postrehom. Priznám sa, že som vás počas tých troch dní Vianoc, počas svätých omší, trochu pozorovala a aj vďaka vám som si tieto Vianoce užila a precítila Ježiškovo narodenie v mojom srdci.

Tým, ktorí boli pre mňa pred rokmi silnými ujami a tetami sa spomalil krok, pribudli vrásky a obeleli im vlasy, niektorí si pri chôdzi pomáhajú barličkou. Moji rovesníci dozreli na vážených a zodpovedných otcov a mamy a pribudlo mnoho krásnych mladých ľudí a spokojných malých detí s peknými tváričkami a šibalskými očkami. Môžete povedať, no a čo má byť, veď je to prirodzený kolobeh života. To je pravda, ale sálal na mňa z vašich tvárí pokoj, pohoda. Vo víťazskom kostole boli skutočné Vianoce, bol tam živý Ježiško a živé kresťanské spoločenstvo. Mamičky sa milo usmievali na svoje deti a na manželov, otcovia pôsobili silou opory a istoty pre svoje manželky a deti, deti boli spokojné v objatí bezpečného náručia svojich rodičov. Prirodzene, že sa trocha vrteli a hrali, ale boli spokojné. Starší zahĺbení do Božieho slova ticho prežívali Jeho prítomnosť. Všetci ste pôsobili ako jednotné silné zdravé kresťanské spoločenstvo.

Vy to vnímate iste ako samozrejmosť, ale zďaleka to tak nie je všade. Víťazania boli vždy horliví a pracovití kresťania, zapájali sa do aktivít cirkevného života. A vidno výsledky. Nielen, že máte krásny kostol a výstavnú farskú budovu, to je tiež dôležité, ale nie prvoradé, ale žijete svoju vieru. Ja mám taký silný pocit. Aj tí prisťahovaní mladí sú zjednotení v tomto duchu. Na mňa to všetko pôsobilo ako zázrak. A som presvedčená, že je to najhodnotnejší zázračný Boží dar pre vás. Za vašu usilovnosť, vernosť, horlivosť a úprimnú oddanosť Bohu. Zasial do vašich sŕdc pokoj a lásku, ktorú si navzájom prejavujete, posielal k vám vždy dobrých pastierov.

Aj teraz máte milého sympatického kňaza, z ktorého cítiť láskavý prístup a ľudskú spolupatričnosť. Vidno na vás spokojnosť, väčšina vyzeráte krásne, zdravo, máte pekné príbytky, netrpíte zásadnými materiálnymi nedostatkami… Jasné, že bez vašej osobnej pracovitosti, usilovnosti a šikovnosti by to tak nebolo. Ale zdravie, šikovné ruky, dobrých a láskavých ľudí okolo seba máte z Božej milosti, z Jeho vôle, je to Jeho dar a odmena za vašu vernosť a horlivosť. Nie je to samozrejmosť. Vážte si to a buďte Bohu vďační a naďalej verní vo svojej viere a láske k Nemu.
Na záver vám všetkým chcem poďakovať. Za to, že aj pre mňa ste vytvorili krásnu vianočnú atmosféru, nikde inde neznie tak nádherne a jednotne Tichá noc, nikde inde som tak silno nepocítila jednotu veriacich pri slávení liturgie.

Vďaka, že mi Boh doprial s vami prežiť tieto vianočné sviatky. Prajem vám, aby ste naďalej pestovali v sebe živú vieru, aby ste nepustili do svojich sŕdc pýchu. Chcem vás poprosiť, aby ste Božie dary a milosti, ktorými vás štedro obdarúva, nikdy nebrali ako samozrejmosť.

Danka Skačanová, rod. Velčoková, rodáčka z Víťaza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.