MÁŠ PROBLÉM…………..? (5)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ príjmu naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.

Už viac rokov rozmýšľam nad mladými ľuďmi, modlím sa za nich a nie je mi ľahostajná krása a najmä čistota ich tela a duše.
Keďže sa často stretávam s mladými – poznávam ich názory, sledujem ich konania a hlavne jednania v ich vnútornych vzťahoch – som často konfrontovaný s ich mnohými problémami. Na vzniknuté problémy žiadajú odpoveď alebo hneď konkrétne riešenie problému.
A tak v zmysle služby a priateľskej pomoci rád by som hľadal odpovede na ich problémy a možno aj z vlastnej životnej skúsenosti tiež dobré rady, ak budem o ne požiadaný.
A preto sa pýtam: MÁŠ PROBLÉM?


Výskumy a skúsenosti nás starších ukazujú, že jeden z najsilnejších tlakov, aby mladý človek začal so sexuálnym životom tak skoro, nevzniká z lásky alebo veľmi silnej túžby, ale väčšinou prichádza od vrstovníkov, teda od spolužiakov. Často počujeme argumenty: “Neprichádzaš o niečo?” Ani jeden mladý človek sa nemusí báť, že príde o “niečo”! Pre každého je tu Boží zákon, ktorý nás chráni pred zlom a jeho následkami.

Drahí moji mladí priatelia, nenaleťte satanovi na lož, „že to robia všetci”. Z jednej americkej štatistiky sa dozvedáme, že ani v Amerike väčšina dospievajúcich sexuálne nežije. Treba vedieť, že viac než polovička amerických stredoškolákov nemá žiadnu sexuálnu skúsenosť (52%), 78% všetkých pätnásťročných nikdy nemalo sex, 84% 15-ročných nikdy nemalo sex dobrovoľne!

So zármutkom možno konštatovať, že dnes medzi mladými zaznievajú tvrdenia: “Pokiaľ to nikomu neubližuje, rob si čo chceš!” Takýto spôsob myslenia je úplne scestný a pomýlený! Pokiaľ človek hreší, pokiaľ svojimi skutkami neoslavuje Boha, stále niekomu ubližuje. Možno sebe, svojim priateľom, členom rodiny alebo svojmu budúcemu manželskému partnerovi a svojim budúcim deťom. I keď možno jeho hriech nezasiahne žiadnu ľudskú bytosť, zakaždým sa dotkne Boha. Pokiaľ sa chceš takýmto následkom vyhnúť, je vždy najlepšie Boha počúvať, rešpektovať a dodržiavať Jeho prikázania.

Zo spomínanej štatistiky vyplýva, že viac ako 50 miliónov Američanov je nakazených pohlavnými chorobami. Mnoho dospievajúcich verí, že kondóm ich pred nimi uchráni. Pravda je taká, že prevádzať sex s kondómom ako jedinou „ochranou” znamená zahrávať sa s ohňom. Kondóm zlyháva v jednom prípade zo šiestich a v príbalovom letáku je upozornenie, že použiť kondóm nezaručuje, že sa ničím nenakazíte. Nenaleťte na klamstvo, že kondóm zaručuje “bezpečný sex”. Jediný a skutočne bezpečný sex je v rámci verného a oddaného manželstva.

Je treba vedieť, že jeden zo štyroch dospievajúcich sa do maturity nakazí nejakou prenosnou pohlavnou chorobou, každý deň sa pohlavnou chorobou nakazí 33 tisíc Američanov, 22 tisíc je vo veku 15-25 rokov, jedna z 3 dospievajúcich dievčat, ktoré mali pohlavný styk, je nositeľkou ľudského papilomavíru, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice a chlamydie trachomatis, ktoré sú pôvodcami neplodnosti! V súčasnej dobe existuje okolo 50 známych pohlavne prenosných chorôb, ktoré spôsobujú nepríjemné pálenie a bolesť v oblasti pohlavných orgánov a tiež sú smrteľné alebo nevyliečiteľné!


Jedinou ochranou pred pohlavnými chorobami je žiť s jediným výnimočným človekom, ktorého si vezmeš a prijmeš s ním sviatostné manželstvo. Boh nás tak vlastne svojim vynálezom manželstva chráni. Preto sa pýtam: „Ste ochotní riskovať celoživotné dobré zdravie pre pár chvíľ rozkoše!?”

Ďalším zjavným dôsledkom sexu pred manželstvom je nechcené a neplánované tehotenstvo. Jedna z 5 dievčat, ktorá mala pohlavný styk, otehotnie. Aj napriek tejto skúsenosti si mnohé povedia: To sa mne toto rozhodne nemôže stať!

Drahí moji mladí priatelia! Ste ochotní podstúpiť také riziko, že vaša budúcnosť kvôli jednej chybe naberie úplne iný smer vo vašom veľmi cennom a jedinečnom živote? “Čo človek zaseje, to bude aj žať!” “Kto zasieva pre svoje sebectvo, zožne zánik! Kto však zasieva pre Ducha, bude žať večný život.”

rubriku pripravuje MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.