Mons. Vladimír Stahovec ďakoval za 50 rokov života

V sobotu 28. apríla 2012 ďakoval Bohu za 50 rokov života Mons. Vladimír Stahovec, rektor Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme.



Ďakovnou sv. omšou v rodnom Hrabkove v kostole sv. Šimona a Júdu celebroval Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup, metropolita. Koncelebrovali Mons. Štefan Sečka, spišský biskup a Mons. Stanislav Stolárik, košický pomocný biskup za účasti ďalších 25 kňazov a veriacich z blízkeho a širokého okolia.

„S radosťou vzdávajte vďaky Bohu Otcovi…“ (por. Kol 1,12)
Týmto citátom zo Sv. písma privítal všetkých miestny farár dp. Peter Čorba a pokračoval:
„Schádzame sa tu kvôli nášmu oslávencovi Mons. Vladimírovi Stahovcovi, rektorovi pápežského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktorý v týchto dňoch oslávil svoje krásne životné jubileum – 50 rokov života.

Žiaden človek neprichádza na tento svet ako ostrov. Človek je vždy obklopený ľuďmi a chce mať dobrých ľudí pri sebe. O to viac to platí, ak sa slávi životné jubileum a isto na 50.-tku, kedy už môže vidieť, komu má byť vďačný.

Milý náš jubilant Vladimír, chcem sa ti poďakovať, že túto farnosť aj svoju rodnú dedinu si zviditeľnil svojím kňazstvom a prácou v pápežskom kolégiu. Sám teraz vidíš, aký je Boh k Tebe dobrý, keď sa rozhliadneš po tomto kostole a vidíš tu tebe najvzácnejších ľudí: mamu a otca, sestry, najbližšiu rodinu a ostatných nás kňazov a biskupov.

Isto, mama a otec, tvoja najbližšia rodina je tu doma a preto mi dovoľ v Tvojom mene aj v mojom privítať medzi nami Mons. Stanislava Zvolenského, bratislavského arcibiskupa, Mons. Štefana Sečku, spišského biskupa, Mons. Andreja Imricha, pomocného spišského biskupa, Mons. Stanislava Stolárika, pomocného košického biskupa, Mons. Vendelína Plevu, riaditeľa Spolku sv. Vojtecha a ostatných tvojich vzácnych priateľov a známych, ktorých chceš mať okolo seba v tento tvoj neopakovateľný deň.

Všetkých Vás srdečne vítam v tomto starobylom kostole sv. apoštolov Šimona a Júdu, nech na ich orodovanie sa vznáša naša príjemná obeta chvály a slávy k Tomu, ktorý je darcom Života, Všemohúcemu Bohu, skrze obetu jeho syna Ježiša Krista v láske i sile Ducha Svätého.“

V homílii o. arcibiskup zdôraznil radosť z takýchto stretnutí, keď povedal:
„Drahí otcovia biskupi, drahý oslávenec Vladko, drahí bratia v kňazskej službe, milí rodičia, milá pokrvná rodina, milí bratia a sestry! Taká vzácna príležitosť. Dostali sme pozvanie, aby sme ďakovali Bohu. Aké krajšie pozvanie môžeme dostať. Pozval nás Vladko, ako ho my kňazi, alebo v jeho rodine oslovujeme. Pozval nás preto, lebo chcel nás mať pri sebe. Sme milo dotknutí v srdci jeho priateľstvom, jeho blízkosťou, že nás chcel mať pri sebe, keď bude ďakovať Bohu za 50 rokov svojho života. Ďakovať Bohu je veľká radosť!

Po sv. omši sa pozvaní hostia stretli pri bielom stole v kaštieli vo Fričovciach, kde im oslávenec poďakoval za krásne spoločenstvo.

Martin Magda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.