Pozdravy z Ukrajiny, z farnosti Dovhe

Drahí naši čitatelia, chceme Vás poprosiť o duchovnú podporu slovenských veriacich v zakarpatskej oblasti Ukrajiny.
Farnosť Dovhe spravuje slovenský rímskokatolícky kňaz dp. Adrián Kovaľ, rodák z Nižného Hrabovca. Jeho a jeho bratov formoval náš rodák dp. František Stahovec, ktorý tam bol v tom čase farárom. Tento duchovný otec ma ešte dvoch bratov, kňazov – Marcel pôsobí v reholi redemptoristov v Bratislave a Patrik v reholi jezuitov v Prešove. Do farnosti Dovhe patrí aj filiálka Lysyčevo, v ktorej si chcú s Božou pomocou postaviť kostolík.


Bohu vďaka, odpust dopadol veľmi dobre. Kazateľ otec Marcel Gábor sa mi páčil, mal veľmi peknú, jednoduchú a poučnú kázeň. Poprosil som ho, aby pomaly rozprával a artikuloval, aby mu porozumeli. Škoda, že ju nepočuli vo svojom jazyku, ale verím, že Duch Svätý urobil svoje. Kazateľ otec Marcel ma potešil, som rád, že prijal moje pozvanie. Poznáme sa už 20 rokov. Spolu sme začínali na Spiši, on po 2. ročníku odišiel do Talianska, tam doštudoval, odslúžil 10 rokov, vrátil sa na Slovensko a teraz je v ordinariáte pri policii.

Počasie bolo na objednávku, ľudí prišlo veľa, kňazov nás bolo 5 (3 rím.kat, 2 gr.kat) Po prvýkrát za 10 rokov sa stalo, že som na odpust pochovával. Zomrela 56-ročná žena a tak pohreb bol až o 15:30 h. Včera na Turíčny pondelok som mal dve sv. omše – ráno o 7:30 h na filiálke a potom o 10:00 h vo farskom kostole. Nakoľko je pracovný deň, prišlo dosť veriacich. Poobede o 14:00 h sme si s mladými a sestričkami urobili na fare opekačku až do 21:00 h. Pozreli sme si v počítači fotky z „mladosti“, z minuloročných odpustov a z iných akcií, všetci sa pritom smiali, ako sme vyrástli a my starší zmužneli:)). Dnes odchádza môj kantor Viťo do Ruska na robotu a príde až na Vianoce. Priznám sa, že mi je trošku smutno, lebo si veľmi dobre rozumieme, je mojou pravou rukou, ale verím, že Duch Svätý ma nenechá a pomôže mi, keď budem potrebovať pomoc. Nech mu Pán pomáha.

Vyprosujem Vám všetkým vo vašej farnosti požehnanie a ďakujem za modlitby.

Pochválený buď Ježiš Kristus!

Drahí moji, veľmi pekne Vám ďakujem za modlitby. 9. júna som ukončil desiatnik za mojich birmovancov a otca biskupa. Som nesmierne vďačný Pánu Bohu za všetko, čo mi dáva, za všetkých, ktorých mi posiela.

V nedeľu 10. 6. bola v nasej farnosti birmovka. 10 kandidátov, prijalo z rúk otca biskupa sviatosť birmovania. To bola 3. birmovka v mojej farnosti za 10 rokov.

Modlím sa za vás a na vaše úmysly.

Vďačný o. Adrián Kovaľ, Dovhe, Ukrajina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.