Dožinky – poďakovanie za úrodu


V knihe Kazateľ čítame, že všetko má svoj čas. Čas prosiť i čas ďakovať. Už od malička nás rodičia učia, ako máme prosiť a ako sa pekne poďakovať. A tak aj v našej farnosti sme v nedeľu 30. septembra 2012 sme ako Božie deti vo farskej rodine spoločne prežili krásnu ďakovnú bohoslužbu, ako výraz poďakovania Pánu Bohu za úrodu v tomto roku.

Svätá omša sa začala za účasti členov hasičského záchranného zboru, mnohých krojovaných mládencov a dievčat, mužov a žien z našej farnosti spolu s ďalšími veriacimi v našom farskom chráme. V túto nedeľu našu farnosť poctili svojou návštevou moji rodáci z Ovčieho. Slávnosť obohatili svojou účasťou spevom, čítaním Božieho slova a modlitbami, spolu s duchovným otcom farnosti Víťaz vdp. Marekom Hnatom a misionárom vdp. Jozefom Humeňanským, ktorý pôsobí už trinásty rok v africkej krajine Rwanda.

Sv. omšu celebroval duchovný otec Marek. Duchovný otec Jozef poukázal v homílii na prejavovanie vďačnosti za Božie požehnanie u židov, hlavne na sviatok vďakyvzdávania. Osobitne vyzdvihol potrebu vedieť byť vďačný, cítiť vo svojom srdci vďačnosť za všetky dary, ktoré nám náš nebeský Otec dáva, ale byť vďačný aj za pomoc, či všímavosť iných ľudí a túto vďačnosť prejavovať iným. Pripomenul, že zadržanie odmeny za prácu je do neba volajúci hriech. Po homílii nasledoval obrad poďakovania za úrodu a posvätenia všetkých darov spolu aj s dožinkovým vencom. Takto sme si znovu pripomenuli veľkosť nášho dobrotivého Pána Boha, ktorý sa aj cez dary úrody stará o svoj ľud.

Po sv. omši všetci prítomní sa presunuli do záhrady kostola, kde bolo pripravené občerstvenie, ktoré priplavila obec s dobrodincami – svojimi vlastnými výrobkami, ktoré mohli ochutnať všetci prítomní. Počas „agapé“ nám posedenie spríjemnili ženy z Ovčieho piesňami náboženskými, aj ľudovými.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa pričinili o to, že kostol v Polomke, ktorý je zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi, bude vyzerať počas niekoľkých dní ako úrodná Božia záhrada. Želáme si, aby každý z nás bol v srdci úrodnou Božou záhradou, aby každý z nás bol tým, ktorý urobí niečo dobré pre svojho Pána. Náš kresťanský život potrebujeme zmeniť z pasívneho na aktívny. Boh chce do nášho života vložiť svoju moc a krásu, ktorú máme zviditeľniť svojím životom.

Michal Jenča, Polomka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.