MÁŠ PROBLÉM…………..? (10)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Ak je vám menej než 16 rokov, asi o knižkách o manželstve ešte nemusíte premýšľať, ale ak je vám viac, môžete sa začať pripravovať na skvelý manželský vzťah a prečítať si, čo je potreba k budovaniu zbožného manželstva.

Bez ohľadu na vek je vždy dobre klásť otázky múdrym a života skúseným zbožným ľuďom, ktorých si vážite. Je toho veľa, čo sa môžete o ktorejkoľvek oblasti života dozvedieť od ľudí, ktorí majú pred vami v živote náskok. Pýtajte sa svojich rodičov, starých rodičov, vedúcich mládeže alebo iných dospelých kresťanov, ktorí naozaj žijú pre Ježiša. Dokonca, i keď vaši rodičia neboli v manželstve veľmi úspešní, taktne sa ich pýtajte, čo sa o manželstve (trebárs i skrze svoje chyby) naučili.

Buďte s Ježišom

Najlepší spôsob, ako dobre žiť a pripravovať sa na budúcnosť (či už do manželstva vstúpite alebo nie), je tráviť čas s Ježišom. Jedna manželka sa delila, že keď sa vydala, bol doslova problém – vyhradiť si pravidelný čas na stíšenie a modlitbu, pretože venovala veľa času manželovi. A keď prišli deti, bolo to ešte ťažšie. A to bola dievčina, ktorá mala pred vstupom do manželstva pre modlitbu vyhradený pravidelný čas. Myslím, že keby vtedy nebola tak disciplinovaná, teraz by si žiadny osobný čas s Bohom už vôbec nenašla.

Až príliš mnoho veriacich ľudí pripustí, aby ich partner zaujal miesto Boha. Boh si praje, aby sme sa svojmu manželskému partnerovi patrične venovali, ale predsa chce byť v našom živote na prvom mieste.

Môžete si takúto prioritu stanoviť už teraz, ešte než vstúpite do manželstva. Nájdete svoju spokojnosť v Bohu a naďalej ho opravdivo hľadajte. Pokiaľ nenájdete spokojnosť v Bohu, budete od budúceho partnera očakávať, že naplní tie oblasti života, ktoré môže naplniť jedine Boh. Zvyknite si stretávať sa s Ježišom každý deň pri čítaní Biblie, v uctievaní a v modlitbe.

Chcete byť raz tým najlepším manželským partnerom? Potom sa každý deň stretávajte s tým najväčším človekom, ktorý kedy žil. Pokiaľ nájdete svoju skutočnú hodnotu a naplnenie v Kristovi, ochráni vás to, aby ste teraz nehľadali náhrady v sexe. A v budúcnosti to z manželstva sníme obrovský tlak.

Buďte stále aktívni

Neostávajte sami v dome a neizolujte sa od ostatných. Nepotĺkajte sa s utrápeným výrazom tváre v izbe a nečakajte, až príde vysnívaný princ, či princezná. Boh stvoril tento svet a tento život preto, aby ste sa z neho už ako mladí radovali a chválili ho za neho. Tak si tento život užívajte, ale rozumne a s rozvahou.
Bez ohľadu na to, kto ste alebo v akej ste situácii, možno s istotou povedať, že Boh si praje, aby váš život bol viac než len hľadaním partnera. Pusťte sa do všetkého, čo pre vás Boh má a čo pre každého z nás osobitne pripravil.

MUDr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.