Duchovnosť a psychológia

Denné domáce problémy sú viac škodlivé pre ľudské zdravie, než globálne zmeny v živote. O tom sme už s vami hovorili. Prečo? Pretože „kvapka za kvapkou aj skalu prevŕta”. Strata peňaženky, príliš hluční susedia, neporiadok v izbe dospievajúceho syna – to sú príklady takýchto ťažkostí, problémov.


„A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril.

Boh ich požehnal a povedal im: „Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!“

Potom Boh povedal: „Hľa, dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno: nech sú vám za pokrm!

Všetkým zverom zeme a všetkému vtáctvu neba i všetkému, čo sa hýbe na zemi, v čom je dych života, (dávam) všetku zelenú trávu. A stalo sa tak.

A Boh videl všetko, čo urobil, a hľa, bolo to veľmi dobré. A nastal večer a nastalo ráno, deň šiesty.“ (Gn 1, 27-31)

Zdravé sebavedomie – je vnútorná skúsenosť nasej osobnej hodnoty, uvedomenie si tej skutočnosti, že máme svoju dôstojnosť.
Naša ľudská dôstojnosť – je to niečo oddelené od toho, čo my sami robíme, ako vyzeráme a čo ostatní ľudia hovoria o nás, alebo to, čo robia pre nás. Pre nás kresťanov ľudská dôstojnosť spočíva v tom, že sme Božími deťmi.

Americky františkán Richard Rohr hovorí, že jedine správne, čo my môžeme urobiť, je uvedomiť si svoje osobné “Ja”, odhaliť to, kým skutočne sme. Naša DNA je Božia. Nie my sme si ju vymysleli a vytvorili, ale bola nám daná. Duchovná cesta je cesta postupného odhaľovania svojho osobného, hlbokého, skutočného – božieho “Ja”.

Sv. Katarína z Janova bežala raz po ulici Janova a kričala: “Moje vnútorné “Ja” je Boh”. Presne toto odhaľuje sebe každý svätý – že v jeho srdci žije Boh.

Odhalenie svojej dôstojnosti v Bohu tvorí základ pre naše zdravé sebavedomie.

Načo je nám dobré zdravé sebavedomie?

Keď máme zdravé sebavedomie, vtedy sa dobre cítime a aj dobre vyzeráme. Avšak, nie je toto najdôležitejšie. Ak máme zdravé sebavedomie, sme priateľskí k ostatným a odpadáva nevyhnutnosť prílišnej starostlivosti a kontrolovania. Vtedy nemáme viac potrebu vystatovať sa, presadzovať sa, stále niekomu niečo dokazovať, mať stálu potrebu si kupovať nové a nove módne doplnky a veci, mať posledný model iPhone a najprestížnejšie vozidlo. Pubertiak (teenager) so zdravou sebaúctou a sebavedomím sa nebude provokatívne obliekať, tetovať sa po celom tele, nosiť náušničky a robiť vylomeniny. Len ak máme zdravé sebavedomie, vtedy sme schopní milovať, byť milovaní a duchovne rásť.

V istom zmysle, zdravá sebaúcta a sebavedomie je svedectvom kresťanského hodnotového systému. Ak máte zlý a pokrivený obraz o sebe, nebudete veriť a dôverovať svojim vlastným rozhodnutiam a stanoviskám (názorom).

Obhájenie si svojho názoru, skúsenosť (zážitok) úspechu sú spojené so sebaúctou.

Ako môžete obhajovať svoje práva, ak sa necítite hoden týchto práv? Ak sa nemáte v úcte a láske, ako si chcete byť istý sebou samým? A nakoniec, ako sa chcete priateliť, alebo vstupovať do blízkych vzťahov s ostatnými, ak vám chýba zdravé sebavedomie a viera v to, že aj ostatní sa chcú s vami priateliť a starať sa o vás?

Nízke sebavedomie bráni prijatiu sociálnej podpory od iných a je priamou cestou k osamelosti (samotárstvo).

Vďaka zdravému sebavedomiu sa môžeme lepšie vyrovnať s náročnými životnými situáciami, sme menej náchylní k stresu a v oveľa menšej miere sa stávame zdrojom stresu pre ostatných. A z toho vyplýva logický zaver: S pozitívnym sebavedomím sme menej náchylní k psychosomatickým ochoreniam.

Sebavedomie detí závisí od toho, aký vzťah majú k nim ich blízki, na prvom mieste, ich rodičia. Preto je veľmi dôležité hovoriť deťom o ich hodnote.

Najbežnejšia chyba, ktorej sa dopúšťajú rodičia voči svojim deťom – ak dávajú znak rovnosti medzi osobou a skutkom. Všetci, alebo skoro všetci rodičia v skutočnosti milujú a budú milovať svoje deti bez ohľadu na to, čo ich deti vykonajú (robia, spáchajú). Alkoholik, narkoman, zlodej, chuligán, dokonca aj vrah – aj tak v materinskom srdci nezhasína láska a nádej. Avšak veľmi veľa rodičov o tejto svojej bezpodmienečnej láske svojim deťom nehovoria. Často počujeme: „Ty si zlý, pretože…“ „Mama ťa nebude mať rada, ak…“. Podmienená láska je najčastejšou a najväčšou chybou vo výchove. Zdravé sebavedomie detí sa formuje na základe bezpodmienečnej lásky vtedy, ak je osoba prijatá, majú ju v úcte, majú ju radi a konanie dieťaťa dostáva adekvátne ohodnotenie: „Synu, mám ťa veľmi rád, ale to, čo konáš, sa mi veľmi nepáči…“.

Zdravé sebavedomie dospelých závisí od kvalitne prežitého detstva – ako sa k nim v detstve správali rodičia a taktiež aj od pozitívnych a negatívnych udalostí v dospelosti. Ešte jeden faktor, ktorý silno vplýva na sebavedomie dospelých je náš spôsob prijatia a hodnotenia svojho detstva a životných udalostí. Vždy tu bude pokušenie vo všetkom obviňovať rodičov, učiteľov a vychovávateľov. A tak isto urobiť záver, že už sa nič nedá zmeniť. Isteže, minulosť už nezmeníš. S ňou sa môžeš len zmieriť a prestať obviňovať.

My môžme zmeniť svoj vlastný postoj. Zdravé sebavedomie je moje rozhodnutie vážiť si seba samého. Narodil som sa, to znamená – mám svoju hodnotu, som milovaný!

Miroslav a Lilia, Sankt Petersburg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.