Denné povzbudenia


Boh ťa pozná a spojil sa s tebou v Kristovi. (Jer 1, 5)

„Skôr, než som ťa utvoril v matkinom živote, poznal som ťa, skôr, než si vyšiel z lona, zasvätil som ťa…“

Keď chodíme do školy, keď svojimi zmyslami objavujeme ako fungujú veci, javy a osoby, ktoré stretneme, hovoríme, že ich „spoznávame“. Keď stretneme niekoho, kto sa nám páči, pýtame sa na jeho záujmy, koníčky, radi pozorujeme prejavy jeho emócií.

To je naše západné ponímanie poznania, ktoré sa deje poväčšine na úrovni intelektu, zmyslov či emócií. Je veľmi vzdialené „poznaniu“, ako ho vníma východná mentalita, napr. Hebreji. Keď sa my pozeráme na stoličku, opíšeme ako vyzerá, z čoho je vyrobená, akým spôsobom poskladaná, ako funguje. To je náš spôsob poznávania. Biblické poznanie je iné. Toto „poznanie” si na stoličku sadne.

Hebrejské slovo יָדַע, (yaw-dah‘) , znamená „poznať.“ Prvýkrát je v Písme použité, keď „Adam poznal svoju ženu Evu“ (Gn 4,1 ). Splynutie dvoch ľudí v intímnom akte lásky, splynutie tela i duše, je asi to najbližšie, čo vyjadruje biblické „poznanie“ vecí či ľudí.

Toto je poznanie, ktorým pozná dokonale iba Boh. On nepoznáva podľa farby vlasov, podľa úspechu v práci, podľa výšky konta. Nepoznáva ani podľa toho, ako dobre sa správaš, alebo koľko hriechov si spravil dnes či spravíš zajtra. Boh „vidí do srdca“ (1 Sam 16, 7). Boh ťa pozná, aký v skutočnosti naozaj si. A to nie je ani zďaleka všetko.

Boh hovorí, že „ťa poznal, (yaw-dah‘)“, ešte predtým, ako si sa narodil. Kedy presne ťa to „poznal“? Bolo to ešte pred stvorením sveta (Ef 1, 4). Boh ťa poznal tak intímne, Boh ťa pozná tak dobre, že je do teba zaľúbený až po uši. To, čo zažíva milenecký pár v najintímnejšej chvíli, je len obrazom toho, ako Boh pozná teba. Boh sa s tebou miloval už pred stvorením sveta. Už vtedy poznal, akým si a nikdy na to nezabudol.

Aby sme tomu uverili, Boh sa stal jedným z nás. Kristus objal človečenstvo, objal teba v našej úbohosti, túto úbohosť vyniesol na kríž a tam sa ňou raz a navždy vysporiadal. V Jeho zmŕtvychvstaní si aj ty vstal k novému životu, kde si nerozlučne objatý Trojicou. Si súčasťou jej života, jej dynamiky, lásky a intimity. Pretože ty si v Kristovi a On je v tebe. Kristus nie je príčina, prečo nás Boh miluje. Kristus je dôkazom toho, ako nás miluje.

Nechajme sa teda milovať Bohom, on nás pozná ako skutočných svätých a milovania hodných. Neverme klamstvu, že sme hriešnici, neverme hriechu, že nás má v moci. Dôverujme Jeho „poznaniu“, odpočívajme v Kristovi a nechajme život Trojice plynúť cez nás von.

http://zamyslenia.rybka.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.