MÁŠ PROBLÉM…………..? (12)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Starí rodičia prežili mnoho spoločných rokov v manželstve, preto majú veľa životných skúseností a múdrosti. Preto nám môžu veľa poradiť o vzťahoch medzi chlapcom a dievčaťom.
Babička spomína: “V našej dobe sa o sexe skoro nič nehovorilo, ale teraz sa o ňom priamo diskutuje. Sex je Bohom chcený a preto je posvätný. Nedovoľte, aby sa do vášho vzťahu dostalo nezodpovedné jednanie, neviazané rečí alebo okázalé prejavy náklonnosti na verejnosti. Medzi čistotou a sexuálnou voľnosťou je tenká hranica. Naše telá sú Božím chrámom. Pokiaľ posvätný dar sexu zneužijete, potom znevážite nádherný dar, ktorý nám Boh dal.”

Dedko radí: “Dbajte na to, aby váš vzťah počas chodenia spolu a zásnub postupoval pozvoľne. Okrem vzťahu s Bohom je manželstvo váš najdôležitejší vzťah a človek, ktorého si vezmete, je po Bohu tá najdôležitejšia osoba. Rozhodnutie, ktoré urobíte, neovplyvní len vás a vášho budúceho manželského partnera, ale tiež aj vaše budúce deti a ďalších ľudí okolo vás a spoločenstvá, do ktorých budete patriť.”

Babka: “Neizolujte sa ako dvojica od ostatných. Schádzajte sa v skupinách, pretože takýmto spôsobom sa stanete dobrými priateľmi. Nakoniec počas známosti príde čas, keď spolu budete tráviť chvíle o samote, ale nemalo by to byť veľmi skoro a veľmi dlho! Čas trávený v skupine má najviac tú výhodu, že tam môžete byť skutočne sami sebou a i ten druhý môže byť sám sebou.”

Dedko: “Než spolu začnete chodiť, buďte priatelia. Nenechajte sa po duchovnej stránke “zapriahnuť do cudzieho jarma”, čo znamená nezačať chodiť s človekom, ktorý nie je veriaci. Nepodceňte to!!! Veď aké je spolužitie svetla s tmou? Hneď od začiatku dajte vášmu vzťahu duchovný základ, pretože to je skala, na ktorej rastie dlhotrvajúce manželstvo. Dôležité je tiež poznať zázemie rodiny, s ktorou sa prípadným manželským zväzkom spojíte.”

Nikdy nie je dobré chodiť s niekým, kto nie je kresťan. I keď si myslíte, že dokážete dotyčného “zmeniť” alebo “obrátiť”. V 2 Kor 6, 14,15 čítame: “Neťahajte jarmo s neveriacimi! Veď akú účasť má spravodlivosť na neprávosti?!” “Aký podiel má veriaci s neveriacim?”

Je pravdepodobnejšie, že vás ten druhý (neveriaci) stiahne na zlú cestu, než vy ho pozitívne ovplyvnite. Nechcite preto riskovať, že vám partner niečo “sľúbi” a neskôr zistite, že to všetko bolo len tak – na oko, aby si vás získal. Prečo vôbec uvažovať o tom, že strávite život s niekým, kto nerozumie najhlbším zákutiam vášho srdca? Puto, ktorým nás spojuje Ježiš, je najposvätnejšie puto zo všetkých.

Okrem toho si tiež uvedomme, že okrem dotyčného človeka si berieme aj celú jeho rodinu. Preto je dobre poznať rodinné zázemie prípadného partnera. Pokiaľ už teraz nevychádzate s matkou svojho chlapca, je pravdepodobné, že sa to ani po svadbe nezlepší. Chlapci, dochádza medzi vami a sestrou alebo bratom vášho dievčaťa ku konfliktom? Je možné, že budú pokračovať, i keď sa zoberiete. Zasahujú teraz rodičia alebo starí rodičia do vášho vzťahu? Asi budú zasahovať aj do vášho manželstva.
Jedno staré porekadlo hovorí: „Pokiaľ chce žena vedieť, ako sa k nej manžel bude v manželstve chovať, nech pozoruje, ako sa jej budúci partner chová ku svojej mamke. Nie je to vždy stopercentne zaručené, ale oplatí sa to vziať v úvahu. Ak hovorí syn s matkou povýšene alebo neúctivo, je pravdepodobné, že sa bude chovať k vám podobne. Chlapci, ak pozerá dievča, ktoré si chcete vziať, na svojho otca zvysoka a chová sa k nemu vzpurne a nezdvorilo, je možné že si neváži mužov všeobecne. A s takouto ženou to budete mať v manželstve veľmi ťažké!!! Dobre to zvážte a múdro konajte.

rubriku pripravuje MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.