MÁŠ PROBLÉM…………..? (14)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Za ten čas, čo budete čakať, keď do vášho života vstúpi “veľká láska”, poradím vám, aké charakterové vlastnosti treba hľadať u svojho budúceho životného partnera. Som presvedčený, že tieto charakterové rysy by mal hľadať každý, kto sa chce nachystať na celoživotné spojenie dvoch ľudí v jedno manželské telo. A bolo by to mimochodom veľmi dobré, keby sme tieto charakterové rysy rozvíjali taktiež na sebe.

Ako sám Pán Ježiš mal 12 apoštolov, tak bolo by dobré, keby nás ani jedna charakterová črta a vlastnosť nezradila. Ide o týchto 12 “služobníkov”:
1. vľúdnosť; 2. srdce služobníka; 3. trpezlivosť; 4. radostný duch; 5. cieľavedomosť; 6. lojalita a vernosť; 7. láska k Bohu; 8. ochota dávať; 9. nesebeckosť; 10. srdce plné nádeje; 11. láskavosť; 12. otvorenosť a úprimnosť. Vždy treba pozerať na hodnoty a kvalitu srdca, ako len iba na krásu zovňajška či spoločenské postavenie.

Ako vyzerá biblické manželstvo? Možno, že sme mali aj my šťastie – odpozorovať ho aspoň čiastočne na prežívaní našich rodičov. Oni by nám mohli tiež veľa povedať! So vzťahom sa netreba ponáhľať. Dnešná mladá generácia je veľmi, niekedy až chorobne sústredená na sex. Naša „padlá” prirodzenosť túži stále flirtovať a pohybuje sa na ostrej hrane. Keď sa k tomu ešte pridá, na aké filmy a televízne seriály sa pozeráme, určite zatúžime potom zistiť, aké to je!!!
Pretože je nám takto sex predstavovaný, musíme k tomu, aby sme telesný vzťah neurýchlili, rozhodne zaujať aktívny postoj.

Nastavte si konkrétne hranice a pravidlá vzťahu, ktoré vám napomôžu, aby váš vzťah rástol postupne, a to citlivo a zodpovedne z oboch strán. Nevrhajte sa do chodenia spolu príliš skoro a neuvážene. Pokiaľ nie ste v situácii, že by ste mohli zhruba do 3 rokov vstúpiť do manželstva, potom ste pravdepodobne na známosť veľmi mladí a neskúsení.

Aby ste niekoho dobre poznali, musíte ho vidieť v bežnom živote a v reálnych životných situáciách, ako ich zvláda a ako sa chová. Musíte dotyčnú osobu pozorovať medzi členmi jeho rodiny a ona zase vás vo vzťahu k vašej rodine. Doma sa človek chová uvoľnene a je menej pravdepodobné, že sa bude pretvarovať, alebo sa na niekoho hrať. Veľmi dobre pozorujte vzťahy v rodine a pozorne sledujte, ako sa k sebe členovia rodiny navzájom chovajú. A aby ste niekoho dobre spoznali, je dôležité si veľa vzájomne porozprávať. Častý a úprimný rozhovor pomáha rozvíjať priateľstvo, pomôže vám pochopiť, čo sa v druhom človeku odohráva a čo ukrýva. Dobrá a správne v láske a dôvere vedená komunikácia je pevným základom pre manželstvo.

Musíte vedieť, že zmyslom manželstva je zjednotenie dvoch ľudí – muža a ženy a preto treba hľadať víziu spoločnej cesty životom. V čase nosenia ešte “ružových okuliarov” je ťažké vidieť sa reálne a správne rozlíšiť, čo je len naše zbožné prianie a čo skutočnosť. Preto potrebujeme dlhší čas známosti, aby sme videli pravdivo skutočnosť, ako v pravde má vyzerať náš vzťah. Je potrebné poznať, aké hodnoty v živote sú pre vás dôležité.

Počas čakania na “veľkú lásku” je potrebné sa rozprávať a radiť sa so staršími, ako sa najlepšie pripraviť na manželstvo. Treba mať jasnú predstavu o poradí hodnôt: duchovný život – výchova detí – materiálne zabezpečenie – štúdium – práca – šport – zábava – oddych. O poradí vzťahov – Boh – partner – dieťa- rodič – súrodenci – priatelia; o budúcom životnom štýle – čas pre seba – pre detí – vybavenie bytu; o spôsobe regulácie pôrodnosti a zodpovednom rodičovstve; o miere aktivity vo farnosti; o kontakte s rodičmi a ďalšou rodinou; o finančnom hospodárení; o daroch; o koníčkoch a pod. Treba si rozumne vyplniť chvíľu čakania a dobre sa pripraviť včasnou prípravou na manželstvo, a to už počas známosti a nie tesne pred termínom sobáša!

MUDr. B. Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.