Pútnický zájazd s farnosťou Víťaz

905 01 Senica
Hviezdoslavova 1469/61
Tel. 00421 34 651 3896
Fax: 00421 34 651 2995
e-mail: awertravel@awertravel.sk
i-net: www.awertravel.sk
AWERTRAVEL CK

POĽSKO

 100. výročie narodenia KAROLA WOJTYLU – SV. JÁNA PAVLA II.

WADOVICE-LICHEŇ-CZESTOCHOWA-KRAKOW-LAGIEWNIKY-WIELICZKA- KALWARIA ZEBRZYDOWSKA

Termín:  11.6.-14.6. 2020         lux bus

Cena:             135,- €       
V cene je zahrnuté:
   autokarová doprava, 1 x ubytovanie s polpenziou v pútnickom dome v Czestochowej (2 a trojlôžkové izby s umývadlom), 1 x ubytovanie hotel Komfort *** (veľmi pekný hotel, izby s kúpeľňou)  duchovný doprovod – kňaz, sprievodca 
V cene nie  je zahrnuté:  vstup do múzea Wadowice 5,- €, Wieliczka cca 20,- €
Možný príplatok: komplexné cestovné poistenie  8,- €

Program zájazdu:                              

1. deň: Večer odchod z farnosti Víťaz, nočná jazda do  Poľska.

2.deň: ráno príchod do svetoznámeho mariánskeho Sanktuaria Licheň,  ktoré v roku 1999 navštívil aj sv. Ján Pavol II. Nachádza sa tu maličký obraz s podobizňou Matky Božej, často nazývanej Bolestná Kráľovná Poľska. Kult obrazu i úcta preukazovaná Božej Matke má svoju históriu, siahajúcu do XIX. storočia, kedy sa Panna Mária zjavila na bojovom poli ranenému vojakovi. Po dlhých rokoch tento legionár našiel obraz Panny Márie. Zázračnosť obrazu sa preslávila najmä v čase epidémie cholery. Sanktuarium Matky Božej Lichenskej, kde je obraz v súčasnosti uctievaný, je najväčšie v Poľsku.Náboženský program, následne presun do Czestochowej. Toto miesto ročne navštívi viac ako päť miliónov pútnikov. Po Lurdoch a Fatime je to tretie najväčšie pútnické mesto v Európe. Dejiny mesta sú úzko spojené s kláštorom na Jasnej Hore, ktorý nechal v 14. storočí vybudovať knieža Wladislaw Opolczyk. Ten neskôr kláštoru venoval aj zázračný obraz Matky Božej. Predstavuje Pannu Máriu v stojacej polohe s Ježiškom v náručí. Mária je čelne obrátená k veriacim a na tvári má jazvu, ktorú jej podľa legendy spôsobili husiti, keď rabovali kláštor. Chceli ukradnúť aj obraz, ale ten tak oťažel, že ho nemohli zdvihnúť, preto aspoň mečom zaťali do obrazu. Odhaľujú ho iba v určitom dennom čase a pri rôznych náboženských slávnostiach. Pôvod ako aj presný dátum vzniku obrazu nie je známy. Podľa legendy patrí medzi 70 ikon, ktoré namaľoval evanjelista svätý Lukáš. O 21.00 možnosť účasti na pobožnosti zakrývania /zastierania/ zázračnej ikony „Apel Jasnogorski“. Ubytovanie

3.deň: O 05.30 hod. možnosť účasti  na pobožnosti Hodinka úcty k Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie v kaplnke Zázračného obrazu Matky Božej, odkrytie obrazu. Svätá omša. Po raňajkách presun do  Krakowa. Uvidíte  exteriér kráľovského zámku, v ktorom sa písala história poľského národa. Z Wawelu prechádzka „Kráľovskou cestou“ na Hlavné námestie – Rynek Glowny, ktoré je rozlohou najväčším stredovekým námestím strednej Európy, je lemované peknými stredovekými domami bohatých mešťanov, ktoré vznikli aj vďaka ťažbe soli z neďalekej Wieliczky. Uprostred námestia sa nachádza renesančná budova Sukienice, ktorá plnila funkciu tržnice so súknom. Dnes sa v interiéri tejto stavby hemžia farbami rozmanité stánky a obchody. Na rohu námestia sa nachádza gotický Mariánsky kostol s impozantným interiérom a jedinečným vyrezávaným dreveným oltárom od Víta Stossa. Za Sukienicou sa nachádza budova radničnej veže, o ktorej písomná zmienka bola už v 14. storočí. Po ulici Floriánska sa dostaneme k Floriánskej bráne, ktorá bola súčasťou mestských hradieb a k Barbakanu – nádhernej stredovekej pevnosti, jedinečnej stavbe vojenského inžinierstva, postavenej v arabskom štýle. Navštívime novovybudované Sanktuárium sv. Jána Pavla II. a Lagiewniki – Centrum apoštolátu Božieho milosrdenstva. V kláštore Matky Božieho milosrdenstva žila v tridsiatych rokoch 20. storočia sestra Faustína, prostredníctvom ktorej sa svet zoznámil s odkazom Ježiša Krista o Božom milosrdenstve.   Popoludní prehliadka najväčšej soľnej bane v Európe Wieliczka, kde sa soľ ťažila už od 12. storočia. Baňa má hĺbku 300 m a okolo 300 km chodieb. V soli sú vytesané sály s kaplnkami, sochami a freskami. Sú tu podzemné soľné jazerá, obdivuhodné sály dosahujúce plesových rozmerov. Odchod na ubytovanie.

4. deň: ranná svätá omša, po raňajkách  Kalwaria  Zebrzydowska. Toto miesto dostalo názov Poľský Jeruzalem, pretože na úpätí niekoľkých kopcov je vybudovaných 41 sakrálnych budov, ktoré majú pripomínať miesta pôsobenia Ježiša Krista a Panny Márie v Jeruzaleme. Sanktuárium bolo zapísané do zoznamu UNESCO. Návšteva rodného mesta pápeža sv. Jána Pavla II. –  Wadowice.  V mestečku sa zachovalo viac objektov spätých so životom slávneho rodáka. Najvyhľadávanejší je rodný dom kde sa narodil 18.05.1920,  budova osemročného gymnázia ktoré úspešne ukončil v roku 1938, Kláštor karmelitánov, Kostol sv. Petra s kalváriou, ale najmä Bazilika Panny Márie, v ktorej bol Karol Wojtyla pokrstený a kde pôsobil ako miništrant. V júni 1999 pápež navštívil svoje rodisko posledný krát pri príležitosti korunovácie obrazu Matky Božej, pred ktorým sa ako dieťa často modlil. Na jeho pamiatku bola v mestečku v roku 2006 umiestnená socha, vedľa ktorej vyviera prameň. Veriaci mu pripisujú liečivé účinky.  Náboženský program, osobné voľno. Odchod na Slovensko s predpokladaným príchodom do farnosti Víťaz asi o ….. hod.

Pútnicky zájazd je spojený s každodennou svätou omšou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.