Lurdská Panna Mária,

V mesiaci február je sviatok Lurdskej Panny Márie. Iste vieme, že je to veľké Božie zjavenie, keď Pán Boh posiela Matku Pána Ježiša, aby upozorňovala ľudí svojimi posolstvami. Zjavila sa mladému chudobnému dievčatku menom Bernadeta. Koľko si to dievča vytrpelo, kým sa neobjasnilo, že je to zázrak.

Osemnásťkrát sa zjavila Bernadete. Na tomto mieste vytryskol prameň na znak toho, aby všetci ľudia poznali, že je Matkou Najvyššieho. Mnoho ľudí príchádza k nej a prosí o uzdravenie. Matka, Ty vidíš všetko trápenie a najmä tých, ktorí ťa o to vrúcne prosia, lebo Ty si jediná bez poškvrny počatá. Oroduj za nás, lebo sme všetci telesne aj duševne chorí.
Matku Božiu si uctievame na Slovensku na mnohých miestach. Mala som možnosť ísť na púť s prešovskými saleziánmi na Staré Hory. Cesta bola príjemná, s modlitbou sv. ruženca nám rýchlo ubehla. Bolo práve po vysviacke. 3. septembra 2005 vysvätil zrekonštruovanú Studničku apoštolský nuncius Henrich Jozef Nowacki.
V dedinke je prekrásny kostol zasvätený Panne Márii. Na hlavnom oltári je socha Panny Márie s malým Ježiškom. Každý Matku Božiu o niečo prosí. Po sv. omši nám rozprával kronikár, ako vznikla Studnička: za kuruckej vojny v 17. storočí celé okolie Starých Hôr bolo v rukách protestanského vojska. Obyvatelia sa báli, preto sochu z oltára zložili, zabalili ju do papierov a zakopali ju na kopec k terajšej Studničke. Keď nebezpečenstvo prešlo, sochu v roku 1711 vykopali a v radostnom sprievode ju dali na oltár. Na mieste, kde bola socha, vytryskol prameň vody. Zavesili tam obraz Panny Márie. Prameň bol dlho zanedbaný. V tom čase vážne ochorel tamojší kňaz. Dal si doniesť vodu z toho prameňa. Len čo vypil pohár vody, vyzdravel, neskôr tam dal postaviť kaplnku; tak sa rozšírilo, že je to liečivý prameň.
Okolie studničky je pekne upravené, voda tečie z piatich kohútikov, pri kaplnke sú lavice na oddych. Ku Studničke vedú ružencové schody, kde sa modlíme celý sv. ruženec, je tam kríž, kde môžeme odovzdať naše bôle a útrapy.
Plán nášho života je on, Kristus, ktorý nás čaká, aby nás previedol cez hranice času do večného objatia s Bohom, ktorý nás miluje.

Helena Hudáková, Ovčie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.