Adventné čítanie

Za sebou máme „čas dušičkový“, celý november, ktorý nás vo svetle sviec a v tichu „mŕtveho mesta“ cintorína naladil na myšlienky konca sveta, konca nášho života. Rozmýšľame, aký zmysel má všetko, čo prežívame, celý náš život. K zamysleniu nám pomáha aj tma, ktorá skoro sadá nad naše príbytky a taktiež aj mráz a zima, ktoré nás prenášajú do detských čias, kedy sme boli bezstarostní a na všetko sa pozerali krásnymi a nevinnými očami.
Adventný čas, ktorý je tu zas, je pokračovaním novembrových myšlienok. Tak ako končí jeden rok a opäť začne druhý, tak aj po smrti začína niečo nové. Spojovacím článkom je Kristus Kráľ. On je medzníkom medzi končiacim starým a no-vým liturgickým rokom. On je novým Adamom. „Veď ako všetci umierajú v Adamovi, tak zasa všetci ožijú v Kristovi“ (porov. 1Kor 15,22). Keď teda čakáme koniec svojho života, očakávajme aj príchod nového, blaženejšieho života.
Na začiatku adventu pozývam celú farnosť, všetkých, každého jednotlivca k stíšeniu sa pri svetle niekoľko wattovej žiarovke, kde si budeme čítať Božie slovo. Božie slovo nás učí byť ostražití, pripravení na všetko, čo má prísť. Dáva veriacemu človekovi istotu, že Boh je s ním, že mu pomáha, že nikdy nie je sám. Živí sa miazgou viery, ktorá je obsiahnutá v Slove, ktoré sa stalo Telom. Každý z nás kráča dejinami spásy tak ako veľakrát čítame o postavách v Starom alebo v Novom zákone.
Objavme radosť z čítania aj napriek rôznym ponukám v televízii a bulváru. Zoberme do rúk knihu, otvorme ju, nechajme sa ňou pozvať do vnútra deja, vlastnej predstavivosti, vnútornej hĺbky a stotožnenia sa s postavami a osudmi jednotlivých ľudí v dejinách sveta a spásy. Zamyslime sa: Koľkokrát zoberieme diaľkový ovládač televízora a koľkokrát otvárame knihu? V mnohých rodinách uprostred obývačky vládne televízor a o knihách niet ani chýru. Je to správne? Čím kŕmim svoju dušu? Aké myšlienky si osvojujem? Verím ešte Božiemu slovu a nechávam ho v sebe pôsobiť? Kedy naposledy som čítal svojim deťom?
Tento adventný čas môžeme opäť využiť na objavenie dobrodružstva z čítania kníh a nájdenia pravdy o živote z knihy kníh – biblie.
Skúste. Užitočné a zmysluplné čítanie prajem.

duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.