Milé deti

So začiatkom nového cirkevného roku sa blížime ku Vianociam a zároveň aj k Dobrej novine. Nielen v mnohých farnostiach na Slovensku, ale aj v našej farnosti sa deti a animátori pripravujú na nový ročník DN. Budeme koledovať už deviatykrát. Našli sme veľa otvorených dverí domov a hlavne sŕdc ľudí, ktorí chceli prijať radostnú zvesť o narodení Spasiteľa. Koledníci sa už naplno pripravujú v siedmich skupinkách pod vedením svojich animátoriek.

Toho roku je ťažiskovou krajinou južný Sudán. Prečo práve táto krajina? V Sudáne sa podpísaním mierovej dohody 9. 1. 2005 skončila jedna z najdlhších občianskych vojen na svete. Konflikt trval v podstate od získania nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1956 s malou prestávkou v rokoch 1972 až 1983. Tieto desaťročia politickej nestability a ozbrojeného konfliktu premenili južný Sudán na ruiny a zastavili takmer akýkoľvek rozvoj.
Južný Sudán je jedným z najmenej rozvinutých regiónov na svete. V dôsledku vojny tu chýba akákoľvek infraštruktúra. Cesty sú prejazdné iba silnými terénnymi autami, aj to iba niekoľko mesiacov v roku (počas obdobia sucha), sú zničené mosty, nie je tu zásobovanie energiou (ani v hlavných centrách), nefungujú poštové a komunikačné systémy, obyvatelia mnohých oblastí nemajú pitnú vodu, lebo zásobovanie čistou vodou je limitované na niekoľko udržiavaných studní a pod. Podľa štatistík agentúr OSN, ktoré pracujú v regióne, zomiera viac ako 50 % detí krátko po pôrode a prístup ku zdravotníckej starostlivosti je veľmi limitovaný. Chudoba v južnom Sudáne je na všetkých úrovniach – chýba voda, lieky, chýbajú cesty aj potraviny.
Preto sme sa rozhodli, že budeme pri príprave 11. ročníka DN viac informovať verejnosť o tejto krajine a tiež chceme, aby podstatná časť vyzbieranej sumy išla do južného Sudánu.
Stále pre nás zostanete najdôležitejšími vy, milí koledníci. Keď som rozmýšľala ako sa vám prihovoriť veľmi sa mi zapáčili slová kardinála Jána Chryzostoma Korca, ktoré som si prečítala v Dobrých novinách DN.
„Milí šíritelia DN, úprimne vás všetkých pozdravujem a ďakujem vám za všetko dobro, ktoré ste v minulých rokoch vykonali. Želám vám mnoho elánu a nadšenia i pre tento rok Dobrej noviny. Slovensko je na vás hrdé! Zatiaľ, čo ktosi šíri nepekné veci medzi deťmi a mládežou, vy ukazujete nám všetkým, k čomu nás vedie svätá Cirkev i Pán Ježiš, čím sú pre nás Vianoce a viera. Nech vás sám Pán sprevádza a žehná. A ja sa za vás všetkých denne modlím.“
Myslím si, že moje slová by už teraz boli zbytočné.
Vás, ktorí nás sprevádzate svojimi modlitbami prosím, aby ste na nás aj naďalej v modlitbách mysleli. Prajem nám všetkým, aby sme mohli prísť k Ježiškovi ako Mudrci.

„Videli sme JEHO hviezdu na východe
a prišli sme sa MU pokloniť.“

Ježiš, náš priateľ,
za ktorým prišli dlhou cestou
mudrci z Východu,
kráčaj s nami
po našich cestách.
Priblíž sa k nám
a sprevádzaj nás.
Nedovoľ, aby sa naše cesty
vzdiaľovali od teba,
a keby si nám v živote ukázal
úplne inú cestu než tú,
ktorou sme chceli ísť,
daj nám odvahu KRÁČAŤ
po nej s takou láskou
ako svätí králi z Východu.

Eva Balogová, zodpovedná osoba

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.