Slávenie sviatkov v rodine

Každý dar prináša radosť obdarovanému, ale aj darcovi. Vianočné sviatky sú tiež spojené s darmi. Najväčší dar dostalo ľudstvo od svojho Boha – v jeho vlastnom Synovi, ktorý dostal telo od Márie Panny. Je to dar, ktorý rozozvučí zvony každej citlivej ľudskej duše. S radosťou prežívané sviatky Vianoc v rodine spôsobia „vyzváňanie duševných zvonov“. Toto vyzváňanie je veľmi dôležité pre osobitné prežívanie sviatkov najmä pre naše deti, aby mali hlboké a trvalé zážitky radosti a plné krásnych spomienok.

V tejto našej uponáhľanej dobe skôr počuť iba ľadový škripot nervov, svojich i cudzích, do omrzenia opakovanie lákavých ponúk a reklám a zároveň malátnosť „zábavy za každú cenu“.
Deti inštinktívne cítia spriaznenosť s hlbokým významom sviatkov, najmä Vianoc. Keď si to pozorne a dobre uvážime, protagonistami väčšiny rodinných sviatkov a osláv sú deti. Hlavné je, aby sa tešili deti. Nie sami, ale spolu so svojimi rodičmi, so svojou rodinou. Veď slávenie sviatkov v rodine je časom, keď sa ľudia pozastavia a „zohrievajú si dušu“. Sme predsa ľudia „sviatkov a radosti.“ Radosť je prameňom chuti do života a spolunažívania. Ak rodič nie je veselý a pokojný, vyvoláva u detí úzkosť, nepokoj, strach a obavy, i keď ich intenzívne miluje. Pokoj a veselosť – to je rovnica emócií, myšlienok, ideí. Je to aj otázka viery v život, lebo kto má vieru, nemôže byť pesimistom. Je veľmi dôležité, aby deti slávili sviatky, najmä so svojimi rodičmi. Deti, ale aj dospelí, sa dostávajú k významu abstraktných ideí pomocou konkrétnych obrazov a giest, bez ktorých ostávajú abstraktné pojmy prázdnymi škrupinami.
Obrazy a gestá sviatkov a slávností prenášajú posolstvo, ktoré zohrieva dušu. Sú prerušením každodennej rutiny. Sú to chvíle, keď sa robí spoločne niečo výnimočné a príjemné. Sú spoločnou radosťou, znovuzískaním kúska „strateného raja“. A zriedkavými príležitosťami, pri ktorých sa tak trocha uvoľnia aj dospelí a ukážu inú a milšiu tvár. Pre dieťa je veľkou stratou, ak nemá možnosť tešiť sa zo svojich sviatkov a mať radosť z ich symbolických významov.
Sviatok je silnou duchovnou chvíľou, chvíľou zázračnou a vzácnou, lebo okrem radosti tejto chvíle, dáva deťom životnú nádej do budúcnosti. Pravidelné opakovanie týchto udalostí, ktoré odmeriavajú rok a tým aj život dieťaťa je v jeho očiach zárukou, že sa jeho dôležitosť nezmenšuje, dôkazom, že je to pekné a že život sa usporadúva okolo šťastných chvíľ. Život môže byť namáhavý a ťažký, ale sviatky ho môžu urobiť radostnejším.
Pred sviatkom i po sviatku sú deti stredobodom láskavej pozornosti. Tak sa môžu cítiť dôležité a dary, ktoré dostanú im dokazujú, že ich milujeme a že si zasluhujú lásku. Sviatky sú tajné výročia srdca. Kto nepozná radostné rozochvenie, s akým deti očakávajú narodeniny alebo meniny? Všetky dôležité sviatky detí (narodeniny, meniny, Vianoce, Veľká noc, výročie svadby) pripomínajú narodenie alebo nový začiatok. Tak uisťujú dieťa o skutočnosti, že jeho príchod na svet bol šťastnou a vytúženou udalosťou očakávanou rodičmi a celým svetom. Čím sviatočnejšie budeme sláviť tieto výročia, tým viac budú deti cítiť, že ich milujeme.
Mnohé sviatky sa slávia „iba raz“ (prvé prijímanie, birmovka, maturita …). Tým sa oslavuje istá fáza ľudského alebo náboženského rastu. Je životne dôležité, aby mal prevahu ich duchovný význam. Náboženské sviatky musia byť „silne náboženské“. Drahý dar alebo obed v reštaurácii sú príliš ľahko len alibi pre rodičov, ktorí sa chcú jednoducho „zbaviť starosti“ alebo sa ukázať, no zabudli, čo znamená „oslavovať v rodine“.
Sviatky sú chvíľami láskavého tepla, kontaktu, komunikácie citov. Sú to chvíle, keď sa posilňujú putá medzi rodičmi a deťmi, medzi súrodencami. Možno použiť pre tieto príležitosti „lístočky“. Sú to lístočky, ktoré vyjadrujú túžby a blahoželania ukryté pod tanierom alebo pod poduškou, a tie môžu v rodine odhaliť city a skryté kútiky duše. Šťastné rodiny si často v rodine píšu. Ba dokonca niektoré sviatky môžu byť príležitosťou veľkého zmierenia.
Medzi obradnými chvíľami sviatku sa vždy objaví aj slávnostnejší a bohatší stôl, pripravený s väčšou pozornosťou a s nejakou špecialitou. Je to slávnosť hojnosti a družnosti. Oslavuje sa dlhšie, spolu, viac sa rozpráva a spoločne aj hrá. Pre dušu dieťaťa sú to chvíle, na ktoré sa nezabúda.
Sviatok Vianoc je intenzívna duchovná chvíľa, chvíľa zázračná a vzácna. Samé deti chápu, že tie materiálne prejavy majú „dušu“, duchovný význam. Jedno dieťa napísalo vo svojom lístočku: „Drahý Ježiško, na Vianoce chcem počítač a dobrého ocka.“ Druhý napísal: „Drahý ocko, ako vianočný dar by som chcel, aby si ostal celý deň so mnou …“
Skutočným zázrakom Vianoc, okrem jeho veľkého náboženského významu, je zázrak detského myslenia, ktoré chce veriť za každú cenu, že jestvuje aspoň jeden deň v roku, keď sa môže znova stvoriť čarovný svet, stratený raj, sen toho, kto rastie plný dôvery a nádeje. Aspoň zdanlivo. Na niekoľko hodín. Svet by bol naozaj žalostným a nepriateľským miestom, keby sa rodičia neusilovali sláviť Vianoce so svojimi deťmi podľa nepísaných pravidiel, ktoré sa všade už storočia zachovávajú a sú „srdcom“ Vianoc.
Aj Ježiško a svätý Mikuláš, ktorí prinášajú dary, sú súčasťou duchovnej vianočnej krajiny. Deti potrebujú veriť nadprirodzenému rozmeru, aby mohli čeliť realite, ktorá sa často javí ako hrozivá. Zázračný rozmer detského zmýšľania sa postupne bude zmenšovať s rastúcou skúsenosťou detí. No tie deti, ktoré prežívali sladké a dôveru budiace detstvo plné „pôvabu“, budú oveľa vyrovnanejšie a istejšie a zároveň často budú spomínať na detské čaro Vianoc.
Advent – čas, čo predchádza Vianociam, čas radostnej prípravy, obdobie, ktoré predchádza narodeniu Dieťaťa. Dom sa pripravuje, akoby sme mali prijať nového člena rodiny. Príchod Ježiška v hlbokej noci ostáva zahalený tajomstvom, ako je aj tajomstvo narodenia detí. Ak rodičia slávia tajomstvo, ani deti nebudú mať problém prijať Ježiša, ktorý prišiel prebývať v ich rodine.

MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.