Birmovné meno

Vybrať si birmovné meno len preto, že sa mi to meno páči, nie je podľa mňa veľmi múdre. Nejde len o meno, ale aj o svätca s týmto menom. Chcel som si vybrať meno, ktoré nosil človek so zaujímavým životom.

V jednej knihe som raz našiel zmienku o sv. Augustínovi. V časti o počiatku času som sa dočítal, že sv. Augustín sa ako prvý opýtal: „Čo robil Boh predtým ako stvoril vesmír?“ Sv. Augustín neodpovedal, že „pripravoval peklo pre tých, čo kladú takéto otázky“. Namiesto toho povedal, že čas stvoril Boh a že čas neexistoval pred počiatkom sveta; predbehol svoju dobu o vyše tisíc rokov. Týmto ma sv. Augustín zaujal a začal som sa oňho viac zaujímať. Prečítal som si jeho životný príbeh.
Narodil sa r. 354 v rímskej provincii Numídie (severná Afrika). Jeho matka bola kresťanka, no otec bol pohan. Už ako malý chlapec kradol a podvádzal pri hrách. Žil hýrivým spôsobom života, mal dokonca nemanželské dieťa. Ale mal aj veľké srdce a preto sa rozhodol hľadať akúsi životnú filozofiu, ktorá by ho naplňovala. Desať rokov bol členom manicheistickej sekty, prešiel skepticizmom, neoplatonizmom a veril aj v astrológiu. Najviac na ňom obdivujem, že sa dokázal v 33. rokoch zmeniť a obrátiť pod vplyvom biskupa Ambróza. Prijal katolícky krst. Vrátil sa do vlasti a začal žiť asketickým spôsobom života. Neskôr bol vysvätený za kňaza a roku 395 sa stal biskupom. Je nazývaný najväčším géniom kresťanského sveta.
Obdivujem ho aj preto, lebo vieru nielen prednášal, ale hlavne bojoval proti bludom a obraňoval ju, aj napriek ťažkostiam dokázal nájsť zmyslel života. Svojím výrokom, že Boh tento svet nielen tvorí, ale aj udržiava, mi pomohol vysvetliť otázku deizmu, ktorá ma už dlhšie zaujíma.
Je mi veľmi sympatický a preto som si ho zvolil za birmovného patróna.

Michal Uličný

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.