Pôst – čas sebaobnovy

A opäť je tu pôst. Dlhý, štyridsaťdenný. On len potvrdzuje, ako ten čas uteká. Prešiel január, mesiac doznievania vianočného posolstva a taktiež február s tuhou zimou, dňami fašiangovej veselej nálady a zimnej pohody na svahoch i uprostred miest a dedín. Každým dňom bude zima ustupovať a február pomaly odovzdá moc marcu. A prvého marca – popolcovou stredou – začneme čas prípravy na veľkonočné tajomstvo, najslávnejšie a najdôležitejšie sviatky Pána. O chvíľu tu budú sviatky Ježišovho utrpenia, smrti a jeho slávneho zmŕtvychvstania.
Kým Veľká noc príde, je tu pôst. Pôst zvyčajne spájame s jarou. Začína byť teplejšie, sneh sa roztápa, ukazujú sa prvé jarné kvety, jesenné opadnuté lístie, vyblednutá tráva, počujeme spievať vtáčiky, pomaly sa vychádza do záhrad na obchôdzku, ako v zime obstála a taktiež si púšťame do čistenia našich domov. Je to aj čas rozhodovania – čo ponechať a čo vyhodiť, čo zasadiť a kde plieť.
Pre kresťanov je pôst časom sebaobnovy. Skúmame svoj spôsob života, svoje hodnoty, aby sme si boli istí, že vyjadrujú našu vieru a že v nej rastieme. Počas šiestich týždňov vám ponúkam šesť bodov, ktorými si môžeme svoj život obnoviť, oživiť. Môžete ich prijať aj ako pôstne predsavzatia.
•Buďte k sebe priateľom namiesto kritikom. Kritik posudzuje, znemožňuje. Priateľ potvrdzuje, čo je v nás dobré a chápe naše obmedzenie.
•Buďte vlastníkom a nie zvaľovačom viny. Majiteľ má plnú zodpovednosť za svoj život aj s chybami. Zvaľovač prenáša zodpovednosť na iných.
•Buďte tým, kto sa delí a nie tým, kto si necháva všetko pre seba. Darované veci nás nemôžu poraniť. Držané veci hnisajú ako „zadretá trieska v koži“.
•Odpúšťaj a nenos v sebe nevôľu. Nevôľa ruší spánok, trávenie a všeobecné zdravie. Odpustenie nás vyslobodzuje z reťazí odporu.
•Tešte sa zo života; netrpte ho len. Pred spaním sa rozpomeňte na radosti dňa: pohľady, zvuky, chute, hudbu, poéziu, smiech a ľudí.
•Urobte z modlitby ústrednú časť svojho života. Pán sľubuje, že bude s nami. Najťažšie v živote je byť a robiť všetko sám. Z modlitby vychádza pokoj, sila a uvedomenie si prítomnosti Boha v našom živote.

duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.