Moje birmovné meno

Volám sa Paľo a mám 18 rokov. Chodím do 3. ročníka SPŠ elektrotechnickej v Prešove. Za svoje birmovné meno som si vybral meno sv. Ireneja z Lyonu.

Cirkev ho oslavuje ako mučeníka 28. júna. Prečo som si vybral meno práve tohto svätca, neviem ani ja. Hľadal som na internete nejaké zaujímavé a hlavne nie veľmi známe meno. Nuž a po takej hodinke hľadania som si vybral práve sv. Ireneja; bolo o ňom napísané len máločo.
Z internetu o tomto svätcovi viem, že bol vzdelaným teológom a neskôr aj biskupom. Jeho meno v preklade z gréčtiny znamená mierotvorca a práve toto slovo ma oslovilo. V dnešnom svete je málo ľudí, ktorých by sme tak mohli nazvať. Ale keď som videl pred Vianocami dokument o zosnulom pápežovi Jánovi Pavlovi II., presvedčil som sa, že aj v dnešnej dobe sú ľudia, ktorých by sme mohli nazvať mierotvorcami, pretože vedieť odpustiť človekovi, ktorý ho chcel zabiť, no zázrakom sa mu to nepodarilo. Ísť za ním do väznice tak, ako to urobil Ján Pavol II., to je pekný príklad mierotvorcovstva.
To, že touto birmovkou kresťansky dospejem, znamená pre mňa niečo nové, čo ešte neviem, ako dopadne, ale je len na mne, ako si vyberiem. Dúfam, že si vyberiem v živote vždy správne a budem sa riadiť vlastným rozumom (veď v ňom istotne niečo ostalo zo stretnutí birmovancov). A keď náhodou stroskotám, záchranný čln mám vždy „nad sebou.“

birmovanec Paľo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.