Veľkonočný odkaz Jána Pavla II.

Pri svojej druhej návšteve rímskej farnosti v nedeľu 26. marca, Benedikt XVI. pripomenul jadro hlásania evanjelia, ktoré rozpracoval vo svojej encyklike DEUS CARITAS EST – že kresťanská viera nie je ideológiou, ale stretnutím s osobou, s Kristom.

V novom kostole amerického architekta Richarda Meiera v podobe plachetnice v Tor Tre Teste na predmestí Ríma Svätý Otec v homílii povedal: „Dnes, ako vtedy, nám evanjelista pripomína, že jediným znamením je Ježiš vyvýšený na kríž: zomrelý a vzkriesený Ježiš je absolútne dostačujúcim znamením. V ňom môžeme pochopiť pravdu života a dosiahnuť spásu. To je ústredné posolstvo Cirkvi, ktoré po stáročia zostalo stále nezmenené. Kresťanská viera nie je teológiou, ale osobným stretnutím s Bohom. Z tejto skúsenosti, ktorá je osobná a komunitná, vyviera nový spôsob myslenia a konania. Začína sa – ako to dosvedčujú svätci – láskou preniknutý život. Toto tajomstvo vystupuje vo farnosti, ktorá je zasvätená milosrdnému Bohu Otcovi, zvlášť výrazne.“
„Keď premýšľam o Pánovom milosrdenstve, ktoré sa úplne a definitívne zjavilo v tajomstve kríža, prichádza mi na myseľ text, ktorý pripravil pápež Ján Pavol II. pre svoje stretnutie s veriacimi 3. apríla, na Veľkonočnú nedeľu minulého roka, ktorý už nemohol predniesť, pretože v predvečer tohto sviatku odišiel k Pánovi:
„Nech vzkriesený Pán dá ľudstvu, ktoré sa občas zdá byť stratené a ovládané mocou zla, egoizmu a strachu, dar svojej lásky – lásky, ktorá odpúšťa, zmieruje a otvára dušu nádeji. Je to láska, ktorá obracia srdcia a dáva pokoj. Ako veľmi svet potrebuje pochopiť a prijať Božie milosrdenstvo!“

– re –

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.