ŹIJÚ MEDZI NAMI

Stalo sa to na jednej škole ešte za totality. Na prednášku prišiel profesor, ktorý mal prednášať na tému „Matka dnes a v budúcnosti“. Okrem iného položil študentom aj takúto otázku: „Ktorej matke by ste vzdali hold? Tej, ktorá svojmu dieťaťu nedovolí uzrieť svetlo sveta alebo tej, ktorá ide za svojím synom aj na Golgotu, znášajúc spoločne jeho útrapy a trápenia?“ Tu sa jeden zo študentov nebojácne prihlási: „Veď žena, ktorá nasleduje svojho syna až po hrob je Panna Mária.“ „Áno,“ odvetí profesor. „Pred touto ženou sa hlboko klaniam a vzdávam jej hold.“

Len v krátkosti som vám, vážení čitatelia, predložil myšlienku, aké sú niektoré matky. V tomto duchu by sa mala uberať naša úvaha o žene, ktorá neuveriteľne veľa prežila. Pootvorme preto knihu života našej rodáčky Marinky Blizmanovej. Meno Marinka nie je žiadne lichotenie. Veď neviem, aby túto ženu niekto oslovil inak a neprihovoril sa jej pekným slovom, ktoré veľmi rada s úsmevom opätuje.
Pochádza z troch detí – ona ako prostredná dcéra, starší a mladší brat. Ako desaťročná stratila svojho otca – bremeno výchovy a aj mužskej práce ostalo na matke, ktorá sa starala o svoje ratolesti a zároveň aj o gazdovstvo; veď ľudia v tej dobe museli ťažko pracovať na poli, aby sa uživili. V tejto dobe dievčatá odchádzali do služby k zámožnejším rodinám, aj naša Marinka začala ako 18 ročná pracovať v Košiciach. Práca ju bavila a domáca pani ju mala pre jej skromnosť a žiarivý úsmev veľmi rada. Tu prišiel druhý úder v jej živote, keď tragicky zahynulajej milovaná matka. Mala práve dvadsaťjeden rokov. Mnohí sa na túto tragédiu dobre pamätajú dodnes. Stalo sa to na rázcestí v Širokom, kde stála požiarna zbrojnica a práve pri tomto objekte našla jej matka smrť. Auto, ktoré išlo od Prešova, narazilo do objektu vo chvíli, keď tam stála so svojím synom. On sa zachránil, ona, žiaľ, nie. Všetka práca v domácnosti ostala iba na Marinke, ženská ruka v domácnosti bola potrebná. Dni sa míňali ako voda. A predsa sa šťastie usmialo aj na ňu – hlavnou oporou v jej živote sa stal manžel Andrej, s ktorým spolu prežila plných 51 rokov.
Hovorí sa, že nešťastie nechodí po horách, ale pomedzi ľudí, nebola to cesta ružovým sadom. Rodinka bola obdarená dvomi synmi a dvoma dcérami. Rodičia boli šťastní, deti boli zdravé a veľmi šantivé. Prišla však aj veľmi tŕnistá cesta – vo veku jedenástich rokov im zahynul syn Paľko. Bola to tragédia. No zďaleka to nebol posledný úder pre rodičov. Osud sa s nimi znova kruto zahral a vo veku pätnástich rokov v náručí otca zomrel syn Jožko. Čo môže byť pre rodičov bolestnejšie, ako keď svoje deti vyprevádzajú na poslednej ceste. Len ten, kto to prežil, to vie aj pochopiť. Tak ako naši rodičia dnes hovoria: „Proti Božej vôli sa nemôžeme stavať do protikladu.“ Aj napriek tomu to nebol posledný úder. Zachorela matka a manželka, veď to, čo všetko prežila, sa odrážalo na jej zdraví. Plných šesť týždňov ležala po ťažkej operácii na ARE v Košiciach, aj sa lúčila s týmto svetom. Avšak veriaci v našej obci sa zachovali veľmi solidárne a obetovali za ňu svoje modlitby. Pán ich vyslyšal. To, čo lekári už nepredpokladali, sa stalo skutkom. Stav sa postupne zlepšoval. A ako obsluhujúci personál hovoril: „Tu zasiahla iná moc.“ Dobre pamätá, keď jej primár načrtol, že „musí byť veľmi veriaca aj občania, ktorí ju poznajú“. Preto pani Marinka sa im všetkým chce z hĺbky srdca aj touto cestou vrúcne poďakovať.
Iba v krátkosti sme nahliadli a pootvorili knihu života našej rodáčky. Pevne veríme, že každý z nás knihu, v ktorej sú zapísané naše klady, aj naše nedostatky, má.
A čo na záver ti, Marinka, máme popriať? Nuž hlavne pevné zdravie, ktoré tak potrebuješ, veď to, čo si prežila, sa bude zdať mladej generácii nemysliteľné, i to, čo všetko môže človek mať zapísané v svojej knihe. Ďalej Ti prajeme dobrú domácu pohodu a radosť z vnúčat, dcér, zaťa i Tebou milovaného manžela. Nech zápisky v knihe Tvojho života budú veselšie pre potechu Teba a celej rodiny.

Imrich Jenča, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.