Rozhovor

Po uskutočnení výberového konania – užší výber – sa v dňoch 23. až 25. augusta realizovala generálna oprava zvonov v našom farskom kostole sv. Jozefa, robotníka. Oprava pozostávala:
– z premiestnenia pohonov ako aj zmeny systému pohonu z lanového na reťazové,
– z opravy osadenia a uchytenia zvonov,
– z výmeny kompletného snímania a riadenia pohybu zvonov,
– z výmeny riadiaceho rozvádzača,
– z doplnenia diaľkového ovládania zvonov.
Po ukončení prác sme zvoná-rom položili niekoľko otázok.

1. Predstavte sa nám.
Volám sa Jaromír Vnuk. Pochádzame z Dolného Vadičova, okres Kysucké Nové Mesto, 16 km od Žiliny. Patrí to teda do dolnej časti Kysúc. Je to jedna z najmenších kysuckých dedín, má necelých 400 obyvateľov. Patríme do farnosti Horný Vadičov, momentálne je tam správcom fary pán farár Stavničan, ktorý pochádza z Tepličky nad Váhom.
2. Ako ste sa k nám do Víťaza dostali?
S Martinom Magdom sa poznáme prakticky tridsať rokov. Pri jednej návšteve som spomenul, čo robím; povedal mi, že opravujú historický kostol sv. Ondreja a chceli by tam zelektrifikovať zvony. Vtedy to bolo prvýkrát. Urobili sme ponuku a potom následne aj zvony. Dúfam, že ste spokojní. Teraz pri tejto druhej akcii, keďže ste ma oslovili v rámci užšieho výberu, tak som vám poslal cenovú ponuku a z troch firiem ste vybrali práve nás. Keď tá cenová ponuka vyšla dobre, tak dúfam, že aj robota bude dobrá. Teda ako víťazi sme sa dostali do Víťaza.
3. Koľko rokov sa venujete zvonárčine?
Prakticky od roku 1970.
4. Koľko zvonov ste už rozhýbali?
Presne to nemám spočítané, sem-tam si to v duchu spočítavame, ale presné číslo si nepamätám. Je to 150 až 200 kusov.
5. Aký najväčší a aký najťažší zvon ste elektrifikovali?
Najväčší zvon mal asi 23 metrákov, je v Papradí. Je to na Považí medzi Považskou Bystricou a Bytčou. Farský kostol má 6 zvonov. Čosi menší ako tento zvon sme robili v Rodzanoch pri Topoľčanoch a o niečo menší je na Skalke pri Trenčíne. Najmenší zvon som robil asi pred dvomi rokmi v Zamarovciach pri Trenčíne. Niesol som ho pod pazuchou do kováčskej dielne, lebo mi tam čosi nepasovalo a tam som ho upravil. Potom ešte buď taký alebo možno ešte o čosi menší sme robili v Záblatí tiež pri Trenčíne.
6. Bola oprava našich zvonov náročná? Čo všetko bolo treba urobiť?
Bola to taká štandardná oprava. Trvalo to síce 3 dni vzhľadom k tomu, že sme boli iba dvaja. Bolo treba demontovať staré veci, celý pohon a prakticky priblížiť to bližšie k zvonu, vymeniť celú elektriku a celé riadenie toho kyvu. Použili sme štandardný systém, ktorý používa aj Ditrichová. Používame aj iný systém, starší, ktorý máte v historickom kostole sv. Ondreja. Myslím si, že myšlienka použiť na pohon zvonov lineárne motory, bolo by úplne zbytočné, zvýšilo by to cenu a efekt by bol ten istý.
7. Ide v elektrifikácii zvonov doba dopredu?
Určite, lebo predtým boli snímače pohybu mechanické, postupne sa prechádzalo na elektrické. Vy ste tu mali magnetický snímač, náš nový systém používa indukčný snímač, prakticky je to výhodnejší spôsob snímania pohybu zvonov. Na tých mechanických, tam sa to časom poškodí. Boli sme si pozrieť zvony aj v Širokom, tam majú mechanické snímače; vydržia do tých 20 rokov, potom je ich treba meniť.
8. Povedzte nám nejakú zaujímavú príhodu.
Keď sme robili v Skalke nad Váhom, tam je kostol na takom peknom kopčeku, pod ním je fara. Je tam kňaz od Žiliny. Tam sme pohon zvonov robili úplne odznova, tam nebolo nič. Keď sme prišli, bol tam akurát pohreb. Keď sme videli ako zvonia, bolo to hrozné. Traja ťahali, ale iba jeden zvon zvonil. Udrelo to len kedy-tedy. Keď sme urobili konštrukciu ešte bez elektriky a rozhúpali sme zvon, zvonilo to ľahko a krásne. Pán farár zapískal a skričal: „Zvoňte!“ Tak sme všetky zvony veľmi ľahko rozkolísali. Keď zasa niekto prišiel, kňaz zapískal a zakričal: „Zvoňte!“ My sme sa už smiali a zvonili. Vždy sa niečo veselé nájde.
Prakticky som robil v Košickej arcidiecéze, v Spišskej, čosi v Trnavskej a v Nitrianskej diecéze najviac, čiže vo všetkých diecézach.
Ďakujeme za rozhovor.

pripravil: M. Magda st., Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.