Ja, moje dieťa a nápoj skazy


Aká radosť zaplaví budúceho otca rodiny, keď mu manželka oznámi, že čakajú dieťa? Aká radosť vypukne v rodine, keď matka privedie na svet zdravé dieťa? Sám Boh dal matku, aby mi bola učiteľkou, aby teplota jej lásky zobudila vo mne spiacu dušu tak, ako jarné slnko prebudí zasiate zrno v zemi. Koľko sa natrápila dobrá matka! Lenže ona to robila s radosťou a svoju lásku dávala najavo, lebo ma milovala. Netrpezlivo čakala na moje prvé slovo. Bolo to radosti, keď som povedal chýrne slovo: „Mama!“ O chvíľu to vedeli všetci členovia rodiny. Aj susedia. To bola radosť! Dieťa rastie a s ním sa odvíja kolobeh života. Ak je v dieťati, štep viery v Boha, je rodina spokojná, lebo smeruje dieťa cestou rozpoznávania dobra od zlého. Ale sprostý je rodič, ktorý necháva dušu dieťaťa spať. Ktorý neučí zhovárať sa svoje dieťa s nebeským Otcom, neučí ho modliť sa. Takto začína cesta človeka, ktorého výhybka odlúčila z koľaje plánu spásy! Ako sa s ním bude Boh na druhom svete zhovárať?

Sv. František Saleský rozprával v škole deťom o stratenom raji. Rozpovedal im príbeh, ako sa zhováral Boh s Adamom a Evou, keď boli ešte poslušní. Rozprával sa s nimi tak, ako sa dobrý otec zhovára so svojimi deťmi. Ale ako sa to všetko zmenilo po spáchaní hriechu. „Ach, aká to škoda,“ povzdychlo si dievčatko. „Nebuď zarmútená,“ povzbudil ju František. „Raj sme síce stratili, ale Boha nie. S ním sa aj teraz môžeme zhovárať v modlitbe.“

Čo znamená modliť sa? Toľko ako telefonovať mobilom. Slová v mobile zaletia povetrím k človeku, ktorému ich adresujeme. No slová modlitby letia úžasnou rýchlosťou k nebeskému Otcovi.

Modlitba je rozhovor. V modlitbe sa rozprávame s Bohom. Ale aj Boh sa prihovára nám. Ale ako?

Boh sa nám prihovára nie slovami, ale činmi! Stačí sa len pozrieť na hviezdnatú oblohu. Tento chrám je vlastnoručne postavený Stvoriteľom.

Nedávno mi starostlivý otec povedal: „Teraz potrebujem byť doma pri svojom synovi, lebo sa mu začal rozväzovať jazyk. To sa už nikdy viac nevráti! Lenže je tu prekážka. Musím ísť za prácou, aby moja rodina aj finančne bola zabezpečená.“

Dieťa rastie a chce okúsiť to, čo mu doteraz rodičia vštepovali, neraz aj zakazovali. Prichádza fajčenie, ktoré isto-iste odskúšal každý. Nato prichádza alkohol a neresti. Darmo rodičia varovali: „Chráň sa týchto žiadostí, aby si bol dobrým človekom!“ Hrádze sú na to, aby sa prekračovali, povie si mladý človek a je ťažké im odolať. Podobné hrádze postaví Boh nám, putujúcim po tejto zemi. Desať Božích prikázaní, ktoré je potrebné plniť, aby sme si zabezpečili radosti večného života.
Alkohol: mnohokrát nepriznaný a alkoholikmi zapieraný neduh, z ktorého pramení veľa zla v rodinách, ale aj v medziľudských vzťahoch. Ale o alkoholizme niet ani zmienky v prikázaniach. Či sa tam nezmestil? Alebo ho Boh naschvál vynechal? To určite nie. Veď si len spomeňme, koľko hriechu narobil tento nápoj v dejinách ľudstva. Koľko hriechu je denne v našich rodinách kvôli tomuto moku. Plač nie jednej manželky a matky k Bohu volajúci: „Veď takto sa už nedá žiť. Som už na pokraji zrútenia.“

„Ale veď tento zákaz nie je v Desatoro!“, povie chlap po prebratí sa „z opice“. Sloboda omámeného hrdinu skúša silu alkoholu a svojej rodiny. Je to už pravidelné, keď ho táto sila povalí pod stôl alebo do mláky. Už je to osvedčená sloboda. Tu už nedokáže človek rozkázať ani svojím nohám, ani jazyku, ba ani sám sebe.

Ale v prikázaniach nie je alkohol ako hriech. Koľko hriechu pramení z tohto nešváru, ale aj desať prikázaní alkoholika:

1. Hneď mám iného boha.
2. Meno Božie stále opakujem.
3. Deň sviatočný nesvätím, lebo som opitý.
4. Otca, matku ctiť nemusím, som slobodný človek.
5. Aj zabijem, veď som silný.
6. Vek ma predurčuje k smilstvu.
7. Kradne každý, kradnem i ja.
8. Krivo obviním iného, nebudem podozrivý.
9. Zablúdim k susede, veď nemám zábrany.
10. V opojení z cudzieho rýchlejšie uberiem.

Zaiste v desiatich Božích prikázaniach niet o alkohole ani zmienky. Lebo by bolo treba ďalších desať a to už by bolo dvadsať. A na to Boh dozaista myslel.

Len si predstavme, koľko miliónov korún vykradne z vrecák ľudí tento okúzľujúci nápoj! Koľko daní v miliónoch korún treba za tento nápoj odviesť. To je ten šťastný nápoj, ktorý plní domy biedy, nemocnice, väznice, ale aj blázince. Toto je ten kúzelný nápoj, ktorý pripravuje skazu človeku ako dychtivý diabol a tisíce ľudí uvrhuje do včasného hrobu a do pekelného ohňa.

Ak sa pije v miere, je to iste liek. Ak je mierou vedro, tak nastáva hriech.

spracoval Ján Jenča, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.