Kult tela


O čom dnešný svet je? Čo zaujíma dnešného človeka najviac, možno viac ako kariéra a peniaze? Zamyslime sa a ak budeme maximálne úprimní, napadne nám idol krásy – telesnej krásy. Áno, všade okolo nás – v časopisoch, v médiách aj na uliciach – vidíme telá, najlepšie vychrtlé a skoro bezduché – to je totiž dnešné IN. No čo je za tým všetkým, nie len prázdnota bez sebaúcty k sebe a nevďačnosti voči Bohu?

Svet zaujíma tvár, no nie, čo je za ňou. Svet si žiada krásu, ale nie tú pravú, duševnú. Svet hľadá mladosť kvôli zisku, no chyby kruto trestá; stopy času na tvári sú nežiadúce. Muž sníva o dokonalej krásnej žene, naviac štíhlej a zábavnej, no to, či je aj charakterná, múdra srdcom a láskavá ho až tak nezaujíma. Najjednoduchšie je omrzelú krásku vymeniť za novú. Znie to možno ironicky, no pravda dnešnej doby je jednoznačná. Ak nie si krásny, mladý a šikovný, nepredáš sa a nepresadíš sa ani v silnej konkurencii. Ak sa nezmeníš do požadovanej normy, tvoj intelekt zostane možno využitý, no prosperovať z neho budú iní. Prečo nebyť ako oni a nedosiahnuť to isté? Spôsobov je mnoho, sú jednoduché a bezbolestné.

Vyzerať dobre a páčiť sa je snom každého dievčaťa, ktoré sníva o svojom rytierovi a krásnej budúcnosti. Chlapcom sa páčia dievčatá z titulných stránok a z televízie, tak prečo sa im nepodobať? Koľkokrát som videla polopriesvitné mladé ženské telá, ktoré si o sebe asi mysleli, že takéto sú neodolateľné. Koľkokrát som svedkom tej istej témy: „Koľko si pribrala? Ako si schudla a čo pre to robíš?!“ Počúvam to skoro dennodenne, či už medzi kamarátkami alebo medzi matkou a dcérou a podobne; je mi z toho nanič. Viem, čoho všetkého sú mladé dievčatá, najmä tie v puberte schopné kvôli postave a chlapcom. Nechápem, keď zdravá mladá žena dokáže povedať: „To najhoršie, čo som mohla zdediť po rodičoch je takáto postava a taký zadok …!“ A keď sa nezdržím, ozvem sa, lebo viem, čo je to trápiť sa kvôli ohováraniu, posudzovaniu , len z domýšľavosti rodiny či priateľov. Niekedy sa nestačím diviť, keď slobodná či vydatá žena vyvráti jedlo len preto, aby sa páčila svojmu priateľovi, manželovi, viem, že citovo nestabilné alebo dievča zranené kvôli sklamaniu v láske rozmýšľa nad samovraždou. Možno by niektorá povedala: „Čo ty o tom vieš?“ Viem, lebo vidím neuveriteľnú hlúposť u tých, ktorým môžem závidieť zdravie, inteligenciu, perspektívnu budúcnosť vo vlastnej rodine. Jednoducho nepochopím uvažovanie mladých žien, veď majú rozum, tak musia vedieť, že sa to prieči logike.

Pre lekárov som „silný pacient“ a viem, že je to dar od Boha. Ďakujem a vážim si to, no napriek tomu sa menej divím precitliveným až hypochondrickým reakciám mnohých pacientov, lebo človek, ktorý je raz v roku menej či viac vážne chorý sa často ľahko zrúti, no má na to aspoň nejaký pádny dôvod. No keď sa úplne zdravé dievča bez akéhokoľvek mentálneho či fyzického postihu snaží kvôli vzhľadu stať sa psychiatrickým pacientom, tak tomu hovorím totálny nevďak voči Božej láske, jeho darom, nedostatok sebaúcty a sebarešpektu. Najlepšie je porovnávať sa a vidieť chyby u druhého aj tam, kde nie sú. Byť samozvaným lekárom laikom je veľmi ľahké, najmä ak nás vlastné problémy nezarmucujú tak ako tie cudzie. Mám priateľku, ktorá pri novej terapii na liečbu SM schudla tak, že si nemohla sadnúť na stoličku a ako pri tom trpela, ani som ju nespoznala keď sme sa po tom všetkom videli. Pritom si vravím: prečo chce dievča – a je ich dosť – vyzerať práve takto, veď jej telo nie je jej, je len požičané a patrí Bohu. Čo bude z jeho krásy o niekoľko rokov a čo sa stane s dušou, keď raz z toho zneucteného tela odíde k svojmu Bohu? Podotýkam, že niektoré formy anorexie a bulímie vznikajú príčinou labilnej psychiky zo zlého zázemia v rodine, keď dievča trpí despotizmom a zlým zaobchádzaním či šikanovaním. No niekedy sú na vine samotní rodičia a ich niekedy až nemiestne poznámky a pripomienky na adresu postavy ich dcér alebo žien.

Prosím, milí rodičia, milujte svoje dcéry také, aké sú, veď sú z vás, vaše a ľúbia vás takých, akí ste. Neuveďte ich do nešťastia a trápenia svojou netaktnosťou a necitlivosťou, veď žien sa dotkne práve takýto typ poznámok viac či menej, lebo akosi je v povahe ženy zakódované starať sa o seba a vyzerať dobre.
No ak je to časté a hrubé, záleží len od času, kedy sa krehké sebavedomie zosype z komplexov a sebapoškodzovania. Uvedomte si rodičia, že každá takáto poznámka sa bude prísne prehodnocovať a zodpovednosť si ponesiete pred večným Sudcom vy ako nezodpovední a ľahkovážni rodičia.

Veď čo je viac ako zdravie vašich detí a ich šťastie, lebo telo sa raz rozpadne, no duša ostáva večne živá a práve to je najdôležitejšie.

Lucia Galdunová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.