Biblická nedeľa v Kokave nad Rimavicou


Tento rok sme na Slovensku už po piatykrát slávili 3. veľkonočnú nedeľu ako Biblickú nedeľu – nedeľu Božieho slova. Projekt začal v roku 2003. Témy prvých troch rokov boli liturgické čítania cyklov A – B – C, vlani liturgické gestá a symboly v súvislosti s používaním písma pri bohoslužbách.

Tohtoročnou témou biblickej nedele boli žalmy. Riaditeľ Katolíckeho biblického diela (KBD) na Slovensku prof. Anton Tyrol zavítal do farnosti Kokava nad Rimavicou, aby spolu s našimi veriacimi slávil túto nedeľu. V homílii poukázal, že „žalmy sú abecedou modlitby veriaceho človeka. Je to preto, že v žalmoch možno nájsť modlitby pre každú životnú situáciu. Poslaním žalmov pri liturgii je vytvárať akoby ozvenu na prvé čítanie.“

K hlbšiemu prežívaniu sv. omše prispel aj slávnostný vstup s evanjeliárom, na každej lavici boli pripnuté citáty zo Svätého písma, ďalej možnosť vytiahnuť si lístok s citátom a uvažovať nad ním celý týždeň, ako aj výstava fotografií o Svätej zemi – ďalší projekt KBD. Boli to požehnané a obohacujúce chvíle pre farnosť.
Na záver sv. omše zahrali dievčatá divadelnú scénku o obeti Kaina a Ábela. Dievčatá vyhrali diecézne kolo biblickej olympiády a budú reprezentovať našu farnosť a aj rožňavskú diecézu na celoslovenskej biblickej olympiáde v Košiciach 14 – 15. mája 2007.

duch. otec Jozef Bednárik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.