Ó, srdce Ježišovo


Tak ako máj je zasvätený Panne Márii, kedy s láskou spievame Loretánske litánie, ktoré hovoria o kráse našej nebeskej matke, tak mesiac jún je zasvätený Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu.


Srdce Ježišovo je najväčším dôkazom lásky Boha k ľuďom a prameňom všetkých milostí, ktorá nás zaplavila z prebodnutého boku na kríži. Denne od milujúceho Srdca Ježišovho dostávame nespočetné milosti, podnety, materiálnu i duchovnú pomoc. Samozrejme, toto srdce sa nikomu nevnucuje: ono žobre o omrvinku lásky, ukazujúc nám mlčky svoje zranené ruky. Musíme si uznať: ako často sme ju odmietli!


V tomto mesiaci Ježišovho Srdca je toho veľa, za čo máme odprosovať a zadosťučiniť: za svoj minulý život, za premárnený čas, za vlažnosť v kontakte s ním, za veľký nedostatok lásky k ľuďom.


Nepros Ježiša o odpustenie len svojich hriechov, nemiluj ho len svojim vlastným srdcom… Ponúkni mu zadosťučinenie za všetky urážky, ktoré sa mu dostali, dostávajú a ešte dostanú… Miluj ho celou láskou všetkých sŕdc, tých sŕdc, ktoré ho najviac milovali. Buď odvážny a povedz mu, že si do neho zbláznenejší viac ako Mária Magdaléna, viac ako malá aj veľká Terézia… a že za ním šalieš viac ako Augustín, Dominik či František…


Pridajme sa k Emauzským učeníkom, ku ktorým sa Ježiš pripojil, a dal sa spoznať až pri lámaní chleba. A potom spoločne skonštatovali: „Či nám nehorelo srdce, keď sa s nami cestou rozprával a vysvetľoval nám Písma“ (Lk 24,32). Ich predtým pohasnuté, znechutené a smutné srdcia zrazu zaplnilo svetlo a radosť.


Nech Srdce Ježišovo zapáli v našich srdciach oheň svojej lásky, aby sme ho mohli milovať bláznivo a šialene.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.