Advent – obdobie veľkej túžby


Bratia a sestry, vstúpili sme do obdobia očakávania narodenia nášho Pána Ježiša Krista. Je to čas modlitieb, spevov okolo adventného venca v kostole skoro ráno, či doma alebo „prístrešia“ spolu so susedmi, blížnymi.

Je to čas, kedy sú dlhé noci a v človekovi sa rozvíja niečo hlboko zakorenené, túžba po svetle. Pre nás kresťanov takým svetlom zažiari Kristus.

Advent je čas hlbokej túžby – túžby po našom lepšom „ja“. Je to iskra samotného Boha, ktorú do nás vložil, takže naše srdce je nespokojné, kým nenájde pokoj v Bohu. V nebi sa budeme večne tešiť z tohto Svetla.

Advent je obdobie, keď si kladieme otázku: „Čo nám priniesol Kristus svojim narodením?“ Kristus nám priniesol Boha, ukázal nám Božiu tvár. To, čo nás v konečnom dôsledku naplní je blízkosť k Bohu.

V advente si uvedomujeme, že „blaženejšie je dávať ako prijímať“. Naše obdarúvavanie vychádza z nášho vedomia, že Boh obdaroval nás a že tento dar chceme dávať ďalej. Darom máme vyjadriť lásku, ktorú cítime k druhému. Potom to nemusí byť ten najdrahší darček.

Advent je príležitosť, aby každý človek začal úplne nanovo. Preto nijaký advent, Vianoce bez sviatosti zmierenia. Ako to básnik Angelus Silesius nádherne vyjadril: „Ak sa Kristus aj tisíckrát narodí v Betleheme a nie v tebe, ty zostaneš stratený.“ Toto vnútorné narodenie Krista, toto nové zrodenie skrze spoveď, to je to krásne na vianočných sviatkoch. Nájdite odvahu, prekonajte zábrany a choďte na dobrú vianočnú svätú spoveď.

Požehnaný čas očakávania Vám praje duchovný otec Oliver.

Mgr. Oliver Székely, duch. otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.