EXERCÍCIE (VIII. časť)

V rámci katechézy – nášho kresťanského vzdelávania – vám chceme v niekoľkých častiach na pokračovanie ponúknuť exercície podľa vzoru sv. Ignáca z Loyoly. Uvedomujme si navzájom potrebu takéhoto vzdelávania. Často sa stáva, či už doma, na ulici alebo aj v práci, že dostaneme otázku, týkajúcu sa našej viery. Nech sú tieto riadky duchovným pokrmom, ktorý v nás vzbudí radosť nad pôsobením Ducha Svätého. Nech Duch Svätý naplní myseľ, ale i naše srdcia.


Kniha Genezis podáva okrem iných vecí aj správu o základnej duchovnej udalosti prvotného hriechu. Každý hriech je viac záležitosť ducha než tela; veď aby čin bol hriechom, musí byť vedomý a dobrovoľný. Ba keďže Sväté písmo hovorí o ňom ako o naskrz vážnom hriechu a zlyhaní, musel to byť čin výsostne uvedomený a dobrovoľný, čiže predovšetkým záležitosť ducha. Ale ako názorne priblížiť túto duchovnú stránku hriechu ako vedomý a dobrovoľný čin voči Bohu. Svätopisec opísal vec názorne – rozviedol Boží zákon pokušenia, váhanie a nakoniec vedomé rozhodnutie človeka proti Bohu. Človek siahol po niečom, čo Boh nechcel, človek chcel niečo, čo bolo proti Bohu, sám na vlastnú päsť sa rozhodol bez ohľadu na poznané zámery Božie, bez ohľadu na výslovné Božie prianie. Tak odpovedal na krajnú Božiu lásku výslovnou ľahostajnosťou a pohŕdaním.

A keby len to! Sväté písmo hovorí, že pri prvom hriechu išlo rovno o akúsi zákernú špekuláciu – človek upodozrieval Boha, začal hľadieť naňho ako na nežičlivého, ako na soka, ktorý mu nedopraje rozvinúť všetku moc a silu. Človek vo svojom hriechu sa ukázal ako žiarlivec: „Nezomriete smrťou, naopak, budete ako Boh, poznajúci dobré a zlé – budete ako Boh!“ Človeku teda nestačilo, čo mal – ani zázrak jeho tela, ani zázrak jeho poznania a svetlo rozumu, ba ani zázrak, že bol v spojení s Bohom ako s Otcom! Človek nechcel byť synom, málilo sa mu to. Chcel byť ako Boh. Tento vedomý čin nepriateľstva proti Bohu rozoberá Sväté písmo podrobnejšie, približuje nám ho.
Sám fakt je historický, rozbor pedagogický. Pisateľ, vedený Duchom Svätým, približuje historický fakt svojim čitateľom a poslucháčom, rozvádza prvotný hriech názorne ako neposlušnosť – vedomú a zjavnú neposlušnosť. Tým robí historický fakt prvotného hriechu pochopiteľným svojim súčasníkom, ale i nám, ktorí máme možnosť celú vec rozoberať a chápať na pozadí prostredia, v ktorom táto správa zjavenia o prvotnom hriechu vznikla a bola napísaná perom inšpirovaného svätopisca. Teológovia sa znova a znova približujú k tejto správe a usilujú sa ju pochopiť. Čo znamená asi to „zakázané ovocie“ a čo znamená „strom poznania“? Tieto výrazy sú základné a kľúčové pre pochopenie obsahu prvotného hriechu. Rozhodne to bol čin proti vôli Božej, čiže hriech. Tu by sme mohli aj prestať. Ale čo to asi bolo? Strom poznania mal človekovi dať spoznať dobré a zlé a tým ho urobiť podobným Bohu? Čo za sila malo byť toto poznanie „dobrého a zlého“?

Čo značí hebrejský výraz jôdea thôbh wa – ra“ (poznajúci dobré a zlé)? Genéza hovorí o Ezauovi, že je jôdea zaid“ – zručný poľovník. Prorok Amos hovorí o pohrebných ženách jôdea nehi“ – ovládajúci plač, ktorý im dáva moc v obci. Poznanie, znalosť je sila, dalo by sa povedať. Poznať dobro a zlo znamenalo teda mať moc rozhodovať sa, podobať sa Bohu: „budete ako Boh“. Znamenalo disponovať akousi božskou silou, ktorá mala stavať človeka nezávislým od Boha, ba robiť ho nezávislým – bohom.

Táto úvaha nie je len nejakou teoretickou špekuláciou. Vychádza z užívania slov a vyjadruje skutočný život. V ľudstve je naozaj odpradávna zakorenené pokušenie zmocniť sa akejsi mimoľudskej, božskej sily, ktorá by človekovi umožnila úplnú nezávislosť – nielen od prírody, nielen od prírodných zákonov a udalostí – lež rovno od Boha! Ľudia sa chceli odpradávna zmocniť praktík zaklínania, jasnovidectva, veštenia, čarov, mágie a získať tým nadľudskú silu a neodvislosť od Boha. Večné pokušenie človeka spočíva nie v tom, že človek chce stále ďalej a vyššie, lež v tom, že nemieri dosť vysoko, nečerpá dosť zvysoka, nespája sa s Najvyšším, že neočakáva svoju veľkosť od Boha, lež akosi ľstivo si chce nájsť spojencov v malých silách mágie a čarov a neverí, že je povolaný až k najvyššej sile, k účasti na Božom živote a na všemohúcnosti Božej, ktorá je láskou. Človek chce viac ovládať a menej milovať. Chce techniku poznania a ovládať bez lásky: to je večné pokušenie, a to je hriech.

„Poznať dobro a zlo“ znamenalo zmocniť sa všetkého – „budete ako boh“. Človek sa chce zmocniť akýchsi magických síl, ktoré by ho urobili podobným Bohu, a to z vlastných ľudských síl a vôle rozhodnutia, nezávisle od Boha. Sväté písmo uvádza dôkazy a snaha po praktikách mágie jestvovala i v dejinách Izraela, napriek všetkým zákazom a trestom. Pritom symbolom čarodejníctva bol vždy had, had pokušenia pri prvotnom hriechu. Povera, fetišizmus, snaha ovládať všetko bezprostredne a automaticky – to je večné pokušenie a večné scestie, ktoré ohrozuje správne vzťahy človeka k Bohu. Mnohé náboženstvá zlyhali práve tým, že upadli do takýchto praktík, do strašného mechanizmu zmocniť sa božských síl, vynútiť si šťastie mechanickými čarami a mágiou – až po obetovanie ľudských životov. Tak sa človek od nepamäti usiloval umelými trikmi zabezpečiť si automaticky šťastie, zmocniť sa automaticky náboženských síl, nezávisle od Boha – sám svojim dôvtipom, svojimi objavmi, svojou zručnosťou. Toto je hriech, v ktorého rozmeroch sa človek pohybuje oddávna, hriech, o ktorom sníva dodnes. Ochranné amulety, neomylné formuly zaklínania, fetiše všetkého druhu… Nehľadajte tieto praktiky len pri prvotnom hriechu v raji a v čase Mojžišovom. Adam – to sme my, to my chceme byť ako Boh: vo Francúzsku v Paríži napočítali jedného vykladača kariet na 120 obyvateľov (kňaz je na 5000!).

„Budete ako Boh – poznajúci dobro i zlo…“ – pokušenie byť nezávislým od Boha, zmocniť sa vlastnými prostriedkami síl, ktoré nám urobia Boha zbytočným – to je pokušenie celých dejín, teda i pokušením prítomnosti. Poznanie a všetky schopnosti nám boli dané na to, aby sme nimi rástli, poznali stále viac, podrobovali si svet, prenikali ho súdržnosťou v láske a tak sa blížili k Bohu. Preto všetky vedy a všetka technika sú nesmiernym požehnaním. Ak si však z poznania sveta a z ovládania sveta technikou urobí človek nástroj svojho zabsolutizovania, nezávislosti od Boha, podlieha večnému pokušeniu dejín „budete ako Boh“. Potom je človek márnivým staviteľom babylonskej veže alebo ho strhávajú moderné pokusy pomocou vedy a techniky ovládať svoj svet a zaobísť sa bez Boha. Ale veže bez Boha sa rúcajú. Človek bez Boha mŕtvolami pokrýva ríše, ktoré vybudoval. Plynové komory sa v živote človeka stávajú dokladom honby človeka. Človek techniky, náš súčasník, musí byť múdry v požívaní svojej schopnosti a moci, ak si nechce vyhodiť vlastnú zemeguľu spod nôh do povetria. Ak podľahne pokušeniu, že on sám a jediný vie, čo je „dobré a zlé“. Že ovláda všetky sily a celý svoj život, že je ako Boh – môže zahynúť. A moderný človek prehlásil, že chce byť „jenseist von Gut und Bôse“, že „chce hrdo žiť mimo dobro a zlo“! Lenže bez Boha sa nemôžeme dlho tešiť ani činnosti elektrónkových mozgov, ani systému sociálneho poistenia, ani pevnosti našich domov. Na bojiskách Európy, v plynových komorách, v koncentrákoch (národov) a v Hirošime zlyhali naše teórie vo svetových a historických rozmeroch. Nástup oslobodeného človeka sa nevydaril…

Pokušenie prvého človeka, pokušenie prvotného hriechu je kliatbou dejín. Toto pokušenie sa objavilo na počiatku, podľahli mu generácie národov. Jediný spomedzi nás mu nepodľahol a premohol ho – Ježiš na púšti. Premohol pokušenie čarov, technickej manipulácie a cirkusné použitie síl a zručnosti. Odmietol premenu kameňov na chlieb, premoženie zákona príťažlivosti, svetovládu bez Boha. Boli to pokušenia stať sa silným a účinným bez úcty, bez viery a bez lásky k Bohu. Kristus toto pokušenie premohol. I vlastnú božskú moc používal striedmo a pokorne. Nie ako divadlo, lež ako dobrodenie. Aj cirkev bola vystavená neraz tomuto pokušeniu. Nie vždy ho zavčasu rozpoznali jej kňazi, biskupi a pápeži. Ani veriaci nie sú bez nebezpečenstva a bez viny. Pokušenie dostať Boha do svojej moci trvá. Vkráda sa i do samotného náboženského života. Stále je tu nebezpečenstvo, proti ktorému treba zápasiť. Visí nad nimi hrozba, aby sme nechceli z modlitby urobiť mágiu, z obrazov fetiše, z odpustkov vypočítavú prax, ba i z dávania na sväté omše akýsi mechanizmus zaistenej spásy!

Všetko môžeme zvládnuť nasledovaním Krista. Kristus sa zriekol všetkých mocenských prostriedkov. Na kríži visel len ako láska, ktorá odpúšťa i katom. Petrovi kázal schovávať meč do pošvy.

A to je výzva. Nepoužívajte Boha ako nástroj pre svoje ciele! Nechcite pritisnúť Boha svojimi praktikami. Dôverujte mu a žite v spojení s Ním v láske.
Kristus, ktorý premohol dejinné pokušenie človeka, ostal pokorný, používal svoju moc len v súlade s vôľou Božou, odolal bohatstvám, nedal sa strhnúť davom, robil to, čo bolo milé Bohu. Uzavrel Novú zmluvu vo svojej Krvi – a jeho jedinou mocou na kríži ostala len láska a dôvera. Tento nový a večný Zákon, ktorého symbolom je kríž, je život v Bohu, rozvíjanie života v Bohu na šťastie človeka a ľudstva. Láska je ťažká, lebo je riskantná, zaväzuje a privádza k obetiam. Ale napĺňa. Ani jedna matka nevyratúva hodiny prebdené pri chorom dieťati. Láska je sila, ktorá premáha svet. Sila, ktorá obohacuje a robí človeka podobným Bohu. Pravá láska je z Boha, pretože Boh je pravá Láska.

Náš život je často zúfalá snaha žiť bez ozajstnej Božej lásky, zúfalá snaha zaobísť sa bez Boha, byť od neho čo najďalej a nezávislý, rozmnožiť svoju moc, ale nie svoju Lásku. Táto márna snaha končí obyčajne mínami. Dejiny to poznajú. A predsa, koľkí si aj dnes kladú otázky: ako sa stať čo najbohatším, stále nezávislejším? Stále bezuzdnejším, nerušenejším a mocnejším… Všetko je to zhrnuté v pojme Satan. Chcete dôkazy? Pozrite sa okolo seba! Únik od Boha, mágia, praktiky opojenia. A výsledok? Odľudšťovanie, choroba, zánik. Pozrite okolo seba! Drogy, kriminalita, samovraždy… Ako riešiť všetko bez Boha?

pripravil Mgr. L. Franc, výpomocný duchovný pre sab. dek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.