Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.


Učenie Cirkvi odmietajúce antikoncepciu je miestom, kde sa teória uvádza do praxe. V tejto otázke stojíme zoči-voči dramatickému, hoci často nepoznanému boju medzi silami dobra a zla, zoči-voči najzákladnejšiemu ľudskému rozhodnutiu milovať alebo nemilovať, zvoliť si život alebo život odmietať.

A naozaj, celá kresťanská sexuálna etika, všetko, o čom sa postupne delíme, stojí a padá na tomto jednom bode. Tu sa manželia rozhodujú, či budú navzájom a so svetom zdieľať Boží život a lásku alebo budú zdieľať niečo celkom iné. Toto je tiež miesto, kde sa rozchádza katolicizmus a súčasná kultúra. Zatiaľ, čo naša kultúra učí, že antikoncepcia je zodpovedná vec, že prispieva k lepším manželstvám a lepšej spoločnosti, katolícka Cirkev ako osamelý hlas hovorí, že antikoncepcia je vždy zlá a že silne poškodzuje manželstvo a spoločnosť. Buď teda „stratila rozum“ súčasná kultúra alebo Cirkev.

Ak je to Cirkev, ktorej „haraší“, kto by potom chcel byť katolíkom? Na druhej strane, ak má Cirkev pravdu, tak propagátori antikoncepcie 20. stor. pravdepodobne natlačili ľuďom do hlavy najväčšiu hlúposť v dejinách. Opäť si pripomeňme: sex je sexom iba do takej miery, do akej participuje na „ÁNO“ manželských sľubov. Môže manželský pár niekedy porušiť svoje manželské sľuby? Môžeme plakať a kričať, môžeme sa búriť koľko chceme, ale integrálnou súčasťou tohto „ÁNO“ ostáva otvorenosť pre deti. Niekto môže namietať, že pár manželov môže byť otvorený pre deti počas trvania ich manželstva, ale nie vždy pri každom jednom pohlavnom styku. Ak viete rozoznať nezmyselnosť tvrdenia o sľube vernosti…, ale nie vždy; mali by sme byť schopní rozoznať tiež nezmyselnosť tvrdenia o sľube otvorenosti pre deti…, ale nie vždy. Teraz rozmýšľajme ako sa vymotať z dilemy, ktorú spôsobuje táto logika.

Sľub otvorenosti pre deti je súčasťou manželských sľubov. Manželstvo je všetko alebo nič. Sex ako vyjadrenie manželských sľubov je tiež všetko alebo nič. Nemožno sa vyhnúť faktu, že úmyselné sterilizovanie pohlavného aktu mení „ÁNO“ manželských sľubov na „NIE“. To „NIE“ sa však netýka iba sľubu otvorenosti pre deti. Ono ovplyvňuje aj slobodu, úplnosť a vernosť. Pozrime sa na každú jednu z týchto vlastností cez optiku pohlavného styku s antikoncepciou.

SLOBODA Táto pravda sa vám môže zdať na prvý pohľad zvláštna, ale doprajte jej určitý čas, aby do vás vsiakla – antikoncepcia nebola vymyslená na zabránenie počatiu. Už od začiatku existovala dokonale bezpečná a bezpochybne spoľahlivá metóda, ako to dosiahnuť – a volá sa abstinencia. Pri hlbšom zamyslení sa bude jasné, že antikoncepcia bola vymyslená na uspokojenie sexuálneho pudu. Tak ako hovorí jedno príslovie: „želanie je matkou myšlienky“. Želanie, ktoré viedlo k antikoncepcii je v tomto prípade naša potreba sexu.

Sexuálna sloboda v modernom zmysle slova znamená povolenie mať pohlavný styk bez toho, aby sme niekedy museli povedať nie (a toto je presne to, čo antikoncepcia umožňuje). Ale iba tí, ktorí vedia povedať nie (tí, ktorí dokážu abstinovať), jasne dokazujú, že keď hovoria „áno“, hovoria ho slobodne. Antikoncepcia propagovaná v mene sexuálnej slobody prináša v skutočnosti otroctvo, ktoré si na seba uvaľujeme sami. Vytvára kultúru ľudí, ktorí nie sú schopní povedať „nie“ svojim hormónom.

ÚPLNOSŤ Ako už bolo poznamenané – do akej miery pri milovaní vedome a úmyselne skrývame pred manželom, manželkou nejakú časť seba, do takej miery nemôžeme hovoriť o úplnom sebadarovaní sa. To zahŕňa aj našu plodnosť. Styk s antikoncepciou protirečí jazyku lásky tým, že hovorí: „Dávam sa ti celý, (-á), okrem svojej plodnosti. Prijímam ťa celú, celého okrem tvojej plodnosti.“ Rozhodnutie nedarovať počas styku plodnosť či odmietnuť ju prijať ako manželský dar je popieraním najhlbšej esencie manželskej lásky presne v momente, keď by jej vyjadrenie malo byť najúprimnejšie. Práve v manželskom momente pravdy sa pravda zamieňa za lož.

VERNOSŤ Byť verný jeden druhému neznamená iba nescudzoložiť (fyzicky či v predstavách). Znamená žiť to, čo ste si sľúbili pri oltári – v dobrom aj v zlom, bez ohľadu na to, aké to je ťažké; bez ohľadu na to, aké požiadavky z toho plynú a bez ohľadu na to, akú obetu treba priniesť. Manželské páry, ktoré začali sterilizovať svoje pohlavné styky, sa vedome alebo nevedome rozhodli, že dodržať vernosť svojim sľubom je príliš ťažké. Vedome alebo nevedome sa rozhodli byť neverní svojim sľubom, ktoré zložili pri oltári.

Manželské sľuby sú vyjadrením Božej lásky na zemi. Keď páry prostredníctvom reči svojich tiel popierajú svoje sľuby – popierajú základný zmysel života – povolanie byť Božím obrazom tým, že milujeme tak, ako miluje Boh.

Mnohí si predsa kladú otázku: „Čo už len môže byť zlé na antikoncepcii?“

Práve v Bohu, v jeho prirodzenosti životodárneho spoločenstva osôb (Najsvätejšia Trojica) nachádzame najhlbšiu odpoveď. Duch Svätý ako láska medzi Otcom a Synom v istom zmysle poukazuje na plodnosť manželského milovania. Niektorá žena môže povedať: „Čo ak sa chcem milovať so svojím manželom, ale nechcem tam Ducha Svätého?!“ Toto je totiž presne ten dôvod, prečo Cirkev učí, že antikoncepcia je zlo; toto je presne to, čo hovorí pár, keď používa antikoncepciu: „Nechceme tu Ducha Svätého!“

Kto je Duch Svätý? Duch Svätý je Pán a Oživovateľ, ktorý vychádza z Otca i Syna. On je Láskou a Životom Boha. Keď pochopíme prorocký a sviatostný význam sexuálneho spojenia, potom nám bude jasné aj závažné protirečenie anti(proti)koncepcie.
Sex má svetu hlásať, že Boh je životodárna láska. Úmyselne sterilizovaný pohlavný styk hlása presný opak – Boh nie je životodárna láska. A tým antikoncepcia mení sexuálne spojenie z prorockého skutku na rúhanie.

Ak má byť manžel pravým symbolom Krista v jednote jedného tela, musí aj hovoriť Kristovým jazykom: „Toto je moje telo, ktoré sa dáva za vás.“ (Lk 22, 19) Antikoncepčný pohlavný akt ale hlása: „Toto je moje telo, ktoré sa nedáva za vás.“ V tomto zmysle manžel používajúci antikoncepciu nekoná ako Kristus, ale ako antikrist. A rovnako, ak má byť manželka pravým symbolom Cirkvi v jednote jedného tela, musí aj hovoriť jazykom Cirkvi (podľa vzoru Márie): „Nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ (Lk 1, 38) Pri antikoncepčnom styku však hlása: „Nech sa mi nestane podľa tvojho slova.“ V tomto zmysle manželka používajúca antikoncepciu nekoná ako Cirkev, ale ako anticirkev. Teda antikoncepcia mení sexuálnu jednotu zo sviatosti na rúhanie. V stávke je toto všetko, o nič menej. Toto je dôvod, prečo je antikoncepcia zlá a to nie iba zlá, ale hrozivo zlá.

MUDr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.