Sója, voda, kola


Jeden piatok na nemenovanej televízií bol rozhovor s jednym profesorom o účinkoch sóje. Už viac ako pred rokom si v Anglicku všimli, že nielen pri dospelých športovcoch, ale aj medzi deťmi okolo 13 – 14 rokov sa vyskytli 3 – 4 úmrtia na športoviskách v dôsledku nepravidelnosti srdcového systému. Keďže príčinu zlyhania srdca pri pitvách neobjavili, začali hľadať spoločné znaky pri obetiach. Jediným spoločným znakom bolo: v jedálničku sa vyskytovala sója.

Pomerné množstvo sóje – nielen mimochodom – obsahuje 4 – 5 krát viac ženských pohlavných hormónov (alebo s nimi rovnako pôsobiacich alkaloidov) ako jedna tabletka antikoncepčnej tabletky. Táto skutočnosť je pre mužov ešte nebezpečnejšia ako pre ženy.

Po týchto zisteniach americkí vedci vykonali testovanie na 30 myšiach (30 vzoriek, 30 kontrolných zvierat). Všetkých 30 testovaných myší, ktoré boli kŕmené sójou, zahynulo na zlyhanie srdca. Myši kŕmené normálnou stravou nevykazovali žiadne nezrovnalosti. Profesor po preskúmaní výsledkov navrhol skúmať pri obetiach ako i športovcoch aj ich stravovacie návyky. Mimochodom, nakoniec iba jedna zaujímavosť, začiatok obrovského nárastu alergických ochorení sa signifikantne zhoduje so všeobecným užívaním sóje ako potraviny.

V nedávnej minulosti obehol svet článok o margaríne, ako o umelej potravine – ropný produkt. Tu sója vystupuje tiež ako produkt vynájdený potravinárskym priemyslom. Z čoho sa dá lacno vyrobiť veľké množstvo potravín – no z ropy, z rýchlo sa rozmnožujúcich sójových bôbov hlavne, keď sa ešte aj geneticky upravia. Hotová katastrófa. Teda nejedzte sóju a miesto margarínu používajte maslo!
Snáď sa oplatí o tom porozmýšľať.


Dal by si si radšej pohár vody alebo pohár coly?

O vode: 55 – 65 % ľudí je chronicky dehydrovaných – má deficit vody. Pri 35 % ľudí je pocit smädu taký slabý, že ho často premenia s pocitom hladu a jedia aj vtedy, keď by im stačilo vypiť pohár vody – mnohí preto priberajú. Podľa výskumov Washingtonskej univerzity pohár vody nastálo znižoval pocit hladu u 100 % ľudí držiacich diétu. Prvoradým pôvodcom dennej únavy je nedostatok vody. Prebiehajúce výskumy dokázali, že pri bolestiach chrbta, svalov denne 8 – 10 pohárov vody zníži bolesti u 80 % pacientov. Už 2 % strata vlahy v organizme môže ovplyvniť krátkodobú pamäť, môže spôsobiť problémy pri vykonávaní základných životných činností, poruchy sústredenia sa pri čítaní textu na monitore, alebo vytlačenej strane. Denné vypitie 5 pohárov vody znižuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny hrubého čreva o 45 %, rakoviny prsníka o 79 % a rakoviny močového mechúra o 50 %.


Naozaj piješ toľko vody, koľko by si mal? Vo všeobecnosti 8 – 10 pohárov vody je pre organizmus nevyhnutný.

O cole: V USA policajti pri obhliadke havarovaných aut a prostredí berú so sebou 2 galóny (asi 7 litrov) coly, aby pri nehode mohli krv odstrániť z vozovky. Ak namočíš 1 steak do coly, za dva dni sa rozpustí. Ak vyleješ do WC misy 1 colu, necháš hodinu stáť a spláchneš, máš WC misu dokonale čistú. Na odstránenie hrdze z chromovaných povrchov stačí povrch potrieť do coly namočenou hliníkovou fóliou. Z pólov – kontaktov autobatérie koróziu jednoducho odstrániš, ak na ne naleješ 1 krabicu coly. Všimni si ako to pení. Ak chceš nejaké mazivo odstrániť z textílie, nalej do pračky 1 krabicu coly a prebehni celý prací cyklus.

Užitočné informácie:

Účinnou látkou coly je kyselina fosforečná, ktorej pH je 2,8. Jeden železný klinec sa rozpustí za 4 dni. Kyselina fosforečná uvoľní vápnik z kostí a tak prispieva k vzniku rednutia kostí. Cola sa už 20 rokov používa na čistenie motorov nákladných áut.

Teda, čo by si si dal radšej – vodu alebo colu?

– internet –

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.