Chrystos narodyvsja!


Drahí moji,
pozdravujem Vás v tomto novom roku. Denne sa modlím za Vás a ďakujem vám za Vaše modlitby za mňa a na moje úmysly.

Sviatky Narodenia Pána som prežil v radosti so svojimi farníkmi. Kostol bol každý deň nabitý. Spovedal som každý deň do Vianoc, počas Vianoc i po Novom roku. Denne sadám do spovednice, aby veriaci mali možnosť zmieriť sa s Pánom, a vždy prídu. Na sviatky som mal po tri sv. omše. Počas vianočnej oktávy som mal aj na filiálkach. Na Silvestra som išiel na filiálku a cesta bola taká, že som musel namontovať na kolesá snehové reťaze, lebo ináč by sme nevyšli. Pravda, 15 min. sme zmeškali na sv. omšu, ale moji veriaci ma čakali a koledovali, až sa ozývalo. Pred Vianocami nám na filiálke pustili plyn do kostola, hrejú dve gamatky. Na 4. adventnú bolo v kostole na sv. omši -5 stupňov, teraz, odkedy máme plyn, je +2. Kostol je vysoký a bude ťažko ho vytopiť, no aspoň nebude teplota pod nulou.

Nový rok, tak ako vždy, sme čakali v kostole. O 23:30 h v noci som vystavil Oltárnu sviatosť na tichú adoráciu. O polnoci začali zvoniť zvony, pomodlili sme sa novoročnú modlitbu, udelil som eucharistické požehnanie a poprial každému, kto bol prítomný, požehnaný nový rok. V noci bolo asi 60 ľudí v kostole, aj keď v centre dediny bol „bašavel“. Mam veľkú radosť, že moji veriaci (aspoň toľkí) takto privítali Nový rok. Ten zvyk, že v noci idú do kostola, som nezrušil. Toľko, ako tu, som sa ešte nikdy nenakoledoval, ani keď som bol na Slovensku. Po sv. omši i vo farskom kostole i na filiálkach všetci ostanú v kostole, ja sa prezlečiem z ornátu a spievame, až sa široko-ďaleko hlas ozýva. Spievame slovenské aj ukrajinské koledy.

Včera, v nedeľu som odmenil miništrantov. Udelil som im diplom za účasť a na sv. omšiach počas roka 2010. Mám 41 miništrantov vo farskom kostole, 33 je vždy pri oltári. Po jednom prichádzali ku mne, ja som prečítal meno a koľkokrát bol na sv. omši. Ľudia každému zatlieskali. Na ich tvárach som videl veľkú radosť, veď pri oltári majú svojich synov, vnukov i pravnukov. Dnes ráno (3.1.) som mal sv. omšu za všetkých, čo mi pomáhajú, (sestričky, miništranti, kantori, kurátori, zvonár, za každého, čo počas roka pomáhal pri kostole a na fare). Poobede idem na filiálku posvätiť domy. V stredu na druhej filiálke a od 6. do 9. 1. posviacam vo farskej obci.

Denne prosím o zdravie a silu. Tiež ďakujem, že Pán mi pomáha, že vládzem, lebo aj tu už prišla chrípka. (Ja som chrípke povedal, aby mi dala pokoj, že ja som celibátnik 🙂

Drahí moji, nech Vás Pán žehná v novom roku. Modlím sa za Vás a ďakujem Vám za všetko.


Pozn.: Duchovný otec Adrián bol vysvätený za kňaza spolu s našim duchovným otcom Oliverom v roku 1998, t. č. pôsobí na Ukrajine ako farár.

vďačný o. Adrián, Ukrajina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.