Pôst nech je darom


Bratia a sestry, po takom dlhom období fašiangov, masiek a plesov je ťažké pochopiť, ako môže byť pôst darom pre ľudí roztancovaných, usmievavých a azda aj bezstarostných. Na konci tohto obdobia nastal čas „pochovať basu“ a ponoriť sa do ticha štyridsaťdňového pôstu. Prečo? Svätý Peter Chryzológ z 5. storočia nám dáva odpoveď: „Dobrovoľný pôst sa vždy chápal ako pokoj pre telo, sila pre ducha a posilnenie duše.“ Kto z nás to nepotrebuje: dobyť svoju vnútornú energiu a získať pokoj? Po „višantení sa“ má svoje miesto aj pôst, trochu ticha, pokoja, rozvahy, zamýšľania sa, či život je len tanec, maska, hudba? Je život aj niečo iné?!

Svätý Otec Ján Pavol II napísal: „Obdobie pôstu je cestou dynamického a tvorivého rozjímania, ktorá nás pozýva k pokániu, aby sme si obnovili naše predsavzatie angažovať sa za evanjelium. Je cestou lásky, ktorá otvára veriacim srdcia pre ich bratov a sestry a ktorá ich orientuje smerom k Bohu.“

Náš život je cesta. Sme stále v pohybe priestorovo, ale aj vnútorne. Sme na ceste. Cesta súvisí aj so slovom zmysel. Vydať sa na cestu za niečím znamená ísť za hodnotou, ktorá má cenu, zmysel. Preto sa usilujeme vyjsť von zo strnulého myslenia, odhodiť masku, byť takými, akými sme pred Pánom – pokornými, prosiacimi o jeho nezištnú pomoc a kráčajúcimi po cestách, ktoré majú zmysel a cieľ.

Život ako cesta ma upozorňuje: daj si pozor, aby život neprešiel okolo teba, aby sa neprevalil cez teba a ty ostaneš ležať na kraji cesty. Odhoď počas kráčania cestou nezmyselné ťarchy. Kráčaj cestou voľný a nový v Kristovi. Všimnime si počas tohto obdobia, koho máme okolo seba, či neprechádzame nevšímavo k jeho potrebám a k jeho prosiacej ruke, žobrajúcej o chvíľku strpenia a pochopenia?!

Pôstny čas je ako čas ticha, ale prejsť do ticha neznamená vždy vzdialiť sa od ľudí. Znamená to tiež hľadať ich srdcia bez využitia slov. Byť im nablízku ako spoločníci v Bohu. Lebo byť v Bohu znamená milovať ľudí nezištnou láskou.

Bratia a sestry, darujme si pôstne dni. Pôst je viac ako nejesť mäso, či nepiť alkohol alebo zriecť sa niečoho iného. Pôst nie je ani výkon, ktorý žiadame od seba, alebo ponúkame Bohu. Pôst je príležitosťou obnoviť sa na tele a na duši, zintenzívniť svoj život a pocítiť novú radosť zo života. Sú to požehnané dni na stretnutie so sebou samým, so svojím prostredím, so svetom okolo mňa, s Bohom. Všetkým vám prajem, nech je pôst pre vás darom od Boha.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.