Rok s Bohom


marec

19. marec: Sviatok svätého Jozefa

Musím sa vám priznať, že mám rada tento deň. Pripadá mi, že je v pôstnej púšti, nakoľko sa každý rok slávi v období pôstu, takou malou oázou radosti. Osobitne si ho uctievame aj v našej farnosti pretože náš farský kostol je zasvätený jeho úcte. Aj to je o dôvod viac, prečo si ho pripomínať. Bolo by ideálne, keby sme si v našich rodinách v tento deň dokázali vytvoriť radostnú atmosféru a, samozrejme, nevynechali čítanie state zo Svätého písma zo života tohto svätca a spolu s deťmi sa o ňom pozhovárali.

Myslím si, že aj keď nie je oficiálne uznaný ako Deň otcov, tento deň patrí otcom. Môžeme sa v tento deň zvlášť modliť za ocka v našej rodine, alebo mu môžu deti niečo nakresliť a vyjadriť tak, ako ho majú radi. A keď sú už deti väčšie, môžeme sa spolu porozprávať, akú veľkú úlohu má otec rodiny a ako ťažko sa žije v rodine, ak v nej otec chýba.

A keďže väčšina oteckov je na sladké, neuškodí, keď si doma pripravíme vynikajúcu maškrtu na znak lásky a vďaky.

Ako príklad uvádzam recept na vynikajúcu dobrotu, ktorú som nazvala:

Krémové venčeky svätého Jozefa


3 dcl vody, 1,5 dcl oleja, štipka soli, 12 dkg polohrubej múky, 12 dkg hladkej múky, 7 vajec, 7 dcl mlieka, 2 ks Zlatý klas, 8 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g masla.

Vodu osolíme štipkou soli a spolu s olejom dáme variť. Keď to začne vrieť, postupne prisypávame múku, ktorú môžeme zmiešať spolu, až pokiaľ nám nevznikne hustá kaša, ktorú dáme vychladnúť; nie celkom, musí ostať vlažná.

Potom do tejto masy postupne po jednom pridávame vajcia a miešame (môžeme aj mixérom), až kým sa nám všetko nespojí. Cestom naplníme cukrárenské vrecko a na plechu formujeme venčeky. Pred pečením ich ešte pokropíme vodou.

Plech vložíme do vyhriatej rúry na 230°C, po 10 minútach uberieme na 180°C a ešte pečieme 10 minút. Počas prvých 10 min. rúru neotvárame, venčeky by mohli klesnúť. Po upečení ich pozdĺžne prekrojíme a naplníme pripravenou plnkou. Nakoniec ešte posypeme práškovým cukrom.

Plnka:
Mlieko uvaríme s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme rozmiešané zlaté klasy a uvaríme hustú kašu. Keď puding vychladne, vyšľaháme maslo, do ktorého pridáme vychladnutý puding. Podľa chuti môžeme pridať trošku rumu.
Tak dobrú chuť!


apríl
Veľká noc

Veľká noc i jarná príroda sú obzvlášť bohaté na kresťanskú symboliku. Všade okolo nás vidíme, že svet sa prebúdza zo smrti zimy do života, tak ako Kristus zvíťazil nad smrťou a hriechom, aby nás zachránil. Kraslice ako veľkonočný symbol nového života, ktorý máme v Kristovi, mám veľmi rada. V mnohých dvoroch u nás na dedine sa chovajú sliepky a preto si myslím, že také zhotovenie vlastných kraslíc určite nebude finančne náročné. Žiarivé farby z obchodu síce možno majú svoj pôvab, ale tie ktoré si doma vytvoríte s pomocou detí, budú mať pre vás určite väčšiu cenu.

Dosiahnuť, aby vajíčka mali jemné pastelové tóny, môžete pomocou prírodných prísad, ktoré nájdete vo vlastnej kuchyni, alebo v záhrade. Stačí si osvojiť zopár zásad a môžete byť kreatívne a vyrábať si svoje vlastné originálne farby.

Tu je niekoľko typov, ako získať jednotlivé odtiene:

Svetložltá: citronová kôra, pomarančová kôra, pomletá rasca;
Zlatožltá: letá kurkuma (nájdete ju medzi korením);
Červená alebo ružová: čerstvá alebo zaváraná repa, zavárané alebo mrazené čerešne, šupy ružovej cibule, čerstvé alebo mrazené maliny;
Svetlozelená: čerstvý alebo mrazený špenát;
Modrá: listy červenej kapusty, čerstvé, mrazené alebo zavárané čučoriedky alebo černice;
Fialová: šťava z červeného hrozna, fialové kvety;
Oranžová: šupy zo žltej cibule;
Zelenožltá: jablkové šupky zo zelených jabĺk, mrkvová vňať;
Hnedá: silná káva, čierne orechové šupy;

Do vody, v ktorej budete variť vajíčka, pridajte dve lyžičky octu a pol čajovej lyžičky kamenca. Zjasňuje farby a dostať ho v potravinách alebo v lekárni.

Verím, že tie vaše tohtoročné veľkonočné kraslice budú pre vás krásne už len preto, že pri ich výrobe budete mať dostatok času byť s vašimi deťmi, možete im porozprávať o Ježišovom spásonosnom umučení a zmŕtvychvstaní, o tom že Kristus trpel muky za každého jedného z nás aj za tých najmenších.

Ohlasovať také nádherné veľkonočné posolstvo nádeje, radosti a nového života bude pre vašu rodinu skutočne ohromujúce a hodné požehnania.

Na budúce mesiace máj a jún.

pripravila: Martina Gondová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Rok s Bohom

Viem, raz do týždňa idete na svätú omšu. V škole ste dali svoje deti zapísať na náboženstvo. Možno ich aj sami učíte katechizmus, alebo ich doma pripravujete na prijatie sviatostí. A hoci toto všetko robíme, aj tak si mnohí z nás kladú otázku, čo robiť, aby sa stala katolícka viera každodennou súčasťou nášho života a ako čo najlepšie sprístupniť tradície našej viery svojim deťom. Dobrou správou je, že svedectvo života a vyučovanie o našej viere nemusí byť nič komplikované. Ba, že môže byť celkom jednoduché a veľmi radostné.

Popri základných tézach z katechizmu sa viera nás aj detí posilňuje prežívaním liturgického roka a slávením cirkevných sviatkov. Okrem adventného obdobia, Vianoc, pôstneho obdobia a Veľkej noci, ktoré sú všeobecne známe, existujú aj ďalšie, viac či menej známe sviatky a dni, s ktorými sa môžeme oboznámiť a spoločne si ich pripomínať.
Neradila by som však oslavovať všetky. Katolícka cirkev má viac ako dvetisíc rokov a je bohatá na slávnosti, zvyky a tradície. Ak budete chcieť pamätať na všetky, po určitom čase vám môže hroziť „liturgické vyhorenie“. Prejdite si liturgický kalendár a vyberte si niekoľko konkrétnych sviatkov a slávností, ktoré sú vám blízke. Ich oslava nemusí byť prepychová a náročná. Celkom jednoduchý spôsob ako žiť liturgický rok je vybrať si každý mesiac jednu udalosť a spoločne si ju doma pripomenúť. Tých dvanásť cirkevných sviatkov, ktoré si osobitne vložíte do vášho rodinného liturgického kalendára, veľmi obohatí váš náboženský život. Katolícka viera sa stane živou a reálnou skúsenosťou všetkých členov vašej rodiny.
A keďže je aj prebiehajúci rok Rokom kresťanskej kultúry, naplníme tak jeho posolstvo, skúsim sa s vami podeliť o niekoľko tipov. Zatiaľ môžete rozmýšľať, ktoré chcete sláviť vy a vaša rodina.


Január

Sviatok Bohorodičky Panny Márie

Kedysi sa mi to zdalo zvláštne, že sa takýto veľký sviatok Panny Márie slávil v prvý deň v roku. Naozaj si myslíte, že ľudia po hlučnej silvestrovskej zábave, ktorá sa skončila až nadránom, budú ochotní vyjsť z postele rovno do kostola? Minulý rok som však čítala v jednom katolíckom časopise aktuálny článok, ktorý zmenil môj pohľad na túto vec. Na nový rok sa ľudia povzbudzujú v hľadaní spôsobov sebazdokonaľovania. Dávajú si novoročné predsavzatia – schudnúť, prestať fajčiť, alebo znížiť mesačné výdavky. A čo naše duchovné predsavzatia – nemali by nás viesť k osobnej zmene? Či nie je náš pohľad upretý na Máriu, Matku Boha a našu nebeskú Matku tým najlepším motívom zmeniť sa?

Na Nový rok by sme mali povzbudiť všetkých členov našich rodín, ale aj seba samých, dať si nejaké duchovné predsavzatie. Do úvahy prichádza čokoľvek, čo nás posunie dopredu. Môžete sa rozhodnúť pre častejšiu sviatosť zmierenia, alebo adoráciu a poznačiť si ju do kalendára. Deťom sa dá navrhnúť, aby sa denne modlili desiatok ruženca, alebo aby sa zamerali na odstránenie konkrétnej chyby – neposlušnosť, odvrávanie, alebo netrpezlivosť. No najdôležitejšie je, aby sme všetci predložili tieto úmysly Panne Márii na svätej omši a prosili ju o pomoc, aby sme v nich vytrvali. Veď Mária je naša dobrá Matka a tých, čo sa k nej utiekajú, nikdy nenechá v biede.

Po svätej omši by ste mohli mať slávnostný novoročný obed na sviatočne prestretom stole so sviečkami. Každý člen domácnosti – aj ten najmenší – by mal mať pripravený pohár na prípitok.

Ak sa vám nevidí dávať deťom drahé poháre, stačia aj nejaké iné lacnejšie, alebo nejaké, čo už majú trebárs nalomený rožtek. Ale určite vám takáto skúsenosť vyváži prípadné obavy z črepín a tento silný zážitok zo spoločného prípitku v „dospeláckych“ pohároch aj deťom umocní šťastný nový rok a duchovné predsavzatia.

Február

Začiatok pôstneho obdobia

V tomto období sa zvyčajne začína pôst, aj keď v tomto roku to máme trošku posunuté. Cirkev nás učí, že pôstne obdobie je časom intenzívnejšej modlitby, zriekania sa a rozdávania almužien. Keď deťom vysvetľujeme podstatu pôstu, máme práve na tieto tri veci upriamiť ich pozornosť. Mali by sme si celá rodina sadnúť a porozprávať sa o plánoch na toto obdobie. Každý by mal prísť s nejakým návrhom. Pokiaľ ide o pôstny záväzok pre celú rodinu, tu by mal mať posledné slovo jeden z rodičov.

Modlitba

Zistite si, aký je modlitbový život vo vašej rodine. Venujte tomu chvíľu čas. Nie je vaša večerná modlitba, alebo ranná modlitba len rutinou bez obsahu? Čo by sa tu dalo zmeniť?

Môžete napríklad začať spolu denne čítať zo Svätého písma. Celkom jednoducho môžete zobrať trebárs aj detskú bibliu a každý deň prečítať jeden príbeh. Alebo sa rozhodnite pre modlitbu ruženca, modlitbu Anjel Pána či inú modlitbu, ale hlavne nájdite si pre ňu miesto v dennom programe. Okrem toho sa môžete v tomto období pravidelne modliť na nejaký úmysel, alebo za niekoho.

Zriekanie sa

Mám pocit, že cez pôst sa väčšinou najviac sústreďujeme na zriekanie. „Čoho sa zriekaš tento rok cez pôst?“ pýtame sa jeden druhého. Mali by sme povzbudiť zvlášť deti, aby si dali vlastné osobné predsavzatie. Popritom je vhodné mať aj jedno spoločné, rodinné. Zvyčajne sa to skončí zriekaním sa sladkostí, redukciou času stráveného pri televízii, alebo pri počítači, ale táto oblasť odopierania si niečoho dovoleného sa dá aj rozšíriť.

V pôstnom období sa môžeme v rodine rozhodnúť, že budeme trebárs ovládať svoj hnev, alebo sa budeme menej sťažovať. Je to síce náročnejšie ako 6 týždňov nekupovať keksíky, ale môže to do každej rodiny priniesť veľké dobro. Čo je ale najpodstatnejšie, aby sme sa o zmysle pôstu so svojimi deťmi zhovárali.

Rozdávanie almužny

Deti majú sklon k dobročinnosti. Bolo by ideálne, keby si v každej rodine vybrali nejaký dobročinný účel, na ktorý potom poukážu svoje „pôstne úspory“. Existuje množstvo charitatívnych programov, ktoré nájdete aj na internete, či už sú to podpory rôznych misionárskych organizácií, UNESCO, krízové centrá pre týrané ženy a iné. Vyberte si to, čo vám bude najbližšie. Postavte si nejakú pokladničku, alebo nejakú vyzdobenú plechovku na čestné miesto v dome a do nej potom vkladajte svoje príspevky. Či už to budú peniažky, ktoré deti usporia na vreckovom, alebo peniaze, ktoré by sme inak minuli na sladkosti, alebo iné maškrty. Tešte sa všetci na to, že na Veľkú noc tieto peniaze zrátate a poukážete na vybraný cieľ.
Nabudúce to budú mesiace marec a apríl.

pripravila Martina Gondová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.