Rok s Bohom



Máj

Mariánsky mesiac

Máj je oddávna zasvätený Panne Márii. Úcta k najsvätejšej Panne sa šíri v tento mesiac v našich končinách aj cez modlitbu takzvanej májovej pobožnosti. Je to nádherná, kratučká, ale pritom veľmi účinná pobožnosť. Sú to vlastne Loretánske litánie v spievanej forme, aby sme tak hlbšie mohli precítiť a premyslieť ich význam. V súčasnosti je však táto pobožnosť dosť zaznávaná, ba až ignorovaná zo strany veriacich. Ale chcela by som vás povzbudiť, milí rodičia, aby ste modlitbu týchto litánií v mesiaci máj opäť „oprášili“ a aj so svojimi deťmi sa ju začali v rodinách spoločne modliť a šíriť.

My sme túto tradíciu zdedili po našich rodičoch a je na našej zodpovednosti, aby sme ju odovzdali aj našim deťom. Pamätám si, ako mi raz moja dcéra po jednej takejto májovej pobožnosti dala otázku: „Mamka, a čo to znamená, keď hovoríme Veža zo slonovej kosti, alebo Hviezda ranná…?“

Keď deti niečomu nerozumejú, tak sa pýtajú, chcú poznať význam toho, čo počuli, alebo povedali. Možno aj vy dostanete podobnú otázku, keď sa budete spoločne modliť a bude to fantastická príležitosť vysvetliť deťom pojmy z nášho náboženstva a byť im tak skutočne prvými svedkami viery. Veď nakoniec tomu sme sa pri ich krste zaviazali. Možno sa niektorí pri vysvetľovaní aj „zapotíme“, ale aspoň sami zistíme, že aj my máme rezervy a potrebujeme sa neustále zdokonaľovať.

Veža zo slonovej kosti

Veža vo Svätom písme bola chápaná ako pevnosť, ochrana pre nepriateľom, poskytovala útočište. Preto je v prenesenom význame slova Panna Mária vežou, pretože ju diabol – nepriateľ nikdy nedobyl. A zo slonovej kosti preto, pretože je to najvzácnejší materiál. Slonovina je krásna, biela bez škvrny. Mária je tak veža zo slonovej kosti (slonoviny).

Hviezda ranná

Narodenie Márie je predzvesťou príchodu Božieho Syna, ktorý je Svetlom pre celý svet. Ranná hviezda – zornica je predzvesťou príchodu dňa. Preto obrazne je Panna Mária ranná hviezda.

Tak aj takto môžeme deťom vysvetľovať jednotlivé nápevy z litánií.
Máj je považovaný zo všetkých mesiacov v roku za najkrajší, najvoňavejší, najzelenší mesiac. Všetko kvitne, je v rozpuku a preto mesiac máj venovala cirkev Márii, pretože aj ona je najkrajšia, najčistejšia Kráľovná neba i zeme.

Keď sa budete v máji celá rodina potulovať v prírode a budete deťom pritom rozprávať o celej tej nádhere, ktorú stvoril náš Nebeský Otec, môžete si pritom spievať krásnu mariánsku májovú pesničku „Kvetinky májové…“ a pritom deťom rozprávať, čím symbolizujú Pannu Máriu. Napríklad fialka je odpradávna obrazom skromnosti, ako naša nebeská Matka. Ľalia je symbolom čistoty panenskej Matky. Jalovec, o ňom sa spomína legenda, že keď Svätá rodina utekala pred Herodesom do Egypta, uvidela jalovec, ktorý náhle vyrástol a ona pod ním našla prístrešie a úkryt. Konvalinka – o nej sa traduje, že tieto drobné kvietky vyrástli z Máriiných sĺz pod krížom. No a moja babka hovorila, že levanduľa získala svoju príjemnú vôňu vtedy, keď Mária sušila na tomto kríku Ježiškove šaty.

Takto cez spoločnú modlitbu a rozprávania o Márii môžeme cez celý mesiac máj viesť naše deti k úcte k našej nebeskej Matke.


Jún

Sviatok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho

Mesiac jún je zasvätený Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu. Slávi sa v piatok po sviatku Kristovho tela a krvi. V júni majú rodičia nádhernú príležitosť zoznámiť svoje deti s Ježišovým presvätým srdcom. Zo skúsenosti viem, že aj na tie najmenšie deti zapôsobí jeho obraz s tŕňmi a plameňmi hlbokým dojmom. Rodičia, skúste predstaviť deťom sochu Pána Ježiša, alebo obrázok s jeho srdcom a porozprávať im o tom, ako veľmi miluje každého z nás. Samozrejme, primerane veku detí a ich chápaniu vysvetliť im, že z jeho srdca plynie nekonečné a bezodné milosrdenstvo. Čo samotné slovo milosrdenstvo znamená.

Bolo by krásne a ideálne, keby sa celá rodina cez tento mesiac utiekala k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu – či už pri spoločnom stolovaní, alebo pri inej modlitbe. Vieme, že je to náročný mesiac najmä pre školákov, keď finišujú v škole, majú množstvo písomiek a skúšania. Čo tak to všetko obetovať a dať sa celá rodina pod ochranu Srdca Ježišovho? Stačia jednoduché slová: „Srdce Ježišovo, dôverujeme Ti, zmiluj sa nad nami!“

Šikovnejšie a aktívnejšie detičky, ktoré mamičky potrebujú stále niečím zamestnať, môžu sa týmto sviatkom inšpirovať a vyrobiť si prívesok v tvare srdca, ktorý môžu podarovať babke, dedkovi, alebo nejakej kamarátke.

Budete potrebovať farebnú modelársku hlinu, vykrajovačku v tvare srdca, farebnú šnúrku a bezfarebný lak. Z rozvaľkanej modelárskej hliny si vykrojíte srdiečko, kým je hlina mäkká, pri hornom okraji v strede urobte dierku. Potom na neho fixou napíšte krátky nápis, napríklad z jednej strany „Najsvätejšie Srdce Ježišovo“ a z druhej „Oroduj za nás!“ Srdiečko položte na papier a nasprejujte ho bezfarebným lakom, samozrejme to urobí mamka, alebo ocko. Po uschnutí navlečte šnúrku a srdiečko ešte ozdobte kresbou, nálepkou, nalepením perličkami, tvorivosti sa medze nekladú. Uvidíte, akú zázračnú účinnosť bude mať to, keď poviete svojmu dieťaťu, že si do kostolíka na svätú omšu môže zobrať svoj výtvor.

Môžete ho pochváliť a hrdo mu oznámiť, že teraz sa už naozaj môže radiť k ctiteľom Srdca Ježišovho. Toto má pre deti veľký význam. Ale zároveň im treba vysvetliť, aby pochopili, že nielen cez to vonkajšie nosenie rôznych príveskov na krku sme v spojení so Srdcom Ježišovým, ale hlavne, keď chodíme na svätú omšu a v modlitbe sa utiekame pod jeho ochranu.

Prajem vám veľa požehnania a dôvery v Najsvätejšie Srdce Ježišovo.

Martina Gondová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.