Duchovnosť a psychológia (Časť XVIII.)

Drahí čitatelia! Pokračujeme v našich úvahách o strese. Dnes to bude o Time managementu, ktorý pomáha znižovať stres.


Aby bolo možné efektívne využiť svoj čas a znížiť stres, ktorý vzniká v dôsledku silného preťaženia, je dôležité stanoviť si životné priority, hodnoty v živote – o tom sme už písali minule. Taktiež je dôležité stanoviť si ciele na konkrétny deň, týždeň, mesiac, rok i dlhšie časové obdobie – ciele, ktoré zodpovedajú vaším hodnotám. Keď budete vedieť, čo si ceníte a v čo veríte, aké životné výsledky sa snažíte dosiahnuť, môžete pristúpiť k plánovaniu svojho času.

Sústreďte sa na tie úlohy, ktoré je potrebné urobiť v prvom rade a ostatné odložte na neskoršiu dobu. Sústreďte sa na hlavné a druhoradému budete venovať čas neskôr. Aby ste si s tým príliš nelámali hlavu, môžete použiť metódu “Troch zoznamov”.

Urobte si tri zoznamy úloh – A, B a C. V zozname “A” budú tie úlohy ktoré musia byt vyplnené v prvom rade a ktoré realizujú vaše prvoradé ciele a hodnoty. V zozname “B” budú tie úlohy, ktoré sú potrebné a ktoré by sme chceli splniť. Ak však nebudú vykonané dnes (alebo v tomto týždni), nič sa nestane. Do zoznamu “C” vpíšte tie úlohy, ktoré by ste chceli urobiť, ak budú splnené všetky úlohy v zoznamoch “A” i “B”. Ak úlohy v tomto zozname nikdy nebudú vyplnené, kvôli tomu sa nič strašného nestane. Napríklad, ak v supermarkete bude výpredaj a vy by ste chceli naň ísť, vpíšte cestu do supermarketu do zoznamu “C”. Ak všetko naplánované z prvých dvoch zoznamov vyplníte a budete mať ešte chuť, čas a silu, tak si môžete spokojne skočiť ešte do supermarketu. Ak nie – nebude to veľkou stratou (prehrou).

Keď zoznamy úloh sú zostavené, môžete pristúpiť k plánovaniu ich vyplnenia počas dňa alebo týždňa. Kedy začnete generálne upratovanie? Vymeníte svoje letné pneumatiky za zimné? Pôjdete do banky platiť účty?

Zapamätajte si, prosím vás, že pod slovom “úlohy” mame na mysli všetky možné spôsoby činnosti – vrátane modlitby a stretnutia sa s Bohom, stretnutie s rodinou, čas venovaný deťom, oddych. T. j. “úlohy” – starostlivosť nielen o materiálne, domáce pohodlie rodiny, ale aj o duchovný, emocionálny aspekt vášho života i života vašich blízkych. Určite v zozname vašich hodnôt bude aj “rodinné šťastie”, “harmonické vzťahy” alebo niečo podobné. Pre šťastie a harmóniu v rodine nestačí postaviť len vhodný dom a zabezpečiť rodinu materiálne. Bez duchovného rozmeru, bez emocionálnej blízkosti sa šťastie zmení na “komfort” a skôr alebo neskôr sa stane príčinou vnútornej prázdnoty a odcudzenia sa. Zďaleka nie všetky finančne dobre situované rodiny sú šťastné a vzťahy vo vnútri rodiny harmonické.

Dôležité je nielen plánovať úlohy, zostavovať zoznamy, ale aj analyzovať vykonávanie týchto plánov. Ak z nejakého dôvodu naplánovaná úloha v zozname “A” nebola splnená, porozmýšľajte prečo. Prekazili to náhodné okolnosti (napríklad, po ceste domov ste plánovali zájsť do banky zaplatiť účty, ale zostali ste v zápche, stratili ste kopec času a banku zatvorili)? Bol tento zoznam reálny? Uvažovali ste o reálnych obmedzeniach vášho času a síl? Neboli ste pri zostavovaní svojich plánov a zoznamov snílkom alebo perfekcionistom (perfekcionista – človek, ktorý stavia pred sebou úlohu byť vo všetkom “super”, robiť všetko “maximalisticky” aj čo do kvality, aj čo do kvantity; perfekcionizmus – jeden z prejavov pýchy, snaha nebrať ohľad na reálne existujúce ohraničenia)?

Úlohy, ktoré zostali nevyplnené, preneste do plánu (zoznamu) na budúci týždeň (alebo deň – podľa toho, aký plán zostavíte).

No ak musíte prenášať nevyplnenú úlohu zo zoznamu ”A” päťkrát po sebe – znamená to, že táto úloha nepatrí do zoznamu prvoradej dôležitosti, nemá miesto v zozname “A”. Preložte ho do zoznamu “B”. Poviete si: ”Ako to, že nepatrí do zoznamu úloh prvoradej dôležitosti?! Ja ju považujem za dôležitú!” Takáto situácia rozchodu medzi slovami a činmi môže byť príznakom problému nedostatočného uvedomenia si toho. Ak hovoríme jedno a robíme druhé – skôr to znamená, že sa nepoznáme veľmi dobre, žijeme v ilúziách. Toto môže priviesť k serióznym i k “nečakaným” problémom.

Analyzujte a všímajte si, ako sa vám darí uskutočňovať v živote to, čo ste si naplánovali. Čo vám pomáha? Čo vám prekáža? Čas od času sa vracajte k preskúmaniu i revízii svojho systému hodnôt, priorít a životných cieľov. Veľmi dôležité je byť pravdivým pred sebou samým.

Podobne postupujte aj s úlohami zo zoznamu “B”. Ak z nejakého dôvodu jednu a tú istú úlohu odkladáte alebo prenášate na neskôr – premiestnite ju do zoznamu “C”. Skôr alebo neskôr zoznam “C” bude dlhý, dlhý. My by sme chceli veľmi veľa urobiť, stihnúť, keby by bolo času, sily, peňazí a dovoľovali to okolnosti. Keď zoznam “C” sa zväčší dva až trikrát, vyhoďte ho a urobte nový, odrážajúc sa od reálnej a konkrétnej situácie, v ktorej sa nachádzate.

Niekto (a možno aj väčšina) z nás, drahí čitatelia, si povedia: “Nemám kedy sa týmto všetkým zaoberať – robiť nejaké zoznamy, plánovať, potom analyzovať. Na to stratím veľa času, ktorého je aj tak málo!” Podstata Time managementu spočíva v tom, že najprv my musíme “vložiť”, “investovať” čas, aby sme neskôr mohli ťažiť z jeho správneho používania a týmto znižovali stres. Práve tí, ktorí tak hovoria a rozmýšľajú, tí aj najviac potrebujú plánovať si svoj čas. Ak ste takí zaneprázdnení, že nemáte čas zostaviť si zoznam a grafiku svojich úloh pre stanovenie priorít – znamená to, že vám určite chýbajú schopnosti samoorganizácie. Čas, ktorý stratíte pre seba, na usporiadanie svojich záležitostí, prinesie svoje ovocie a pomôže dosiahnuť oveľa viac v tom, čo je pre vás skutočne dôležité. Investujte do seba. Stanete sa lepšími. Týmto pomôžete aj svojim blízkym.

Miroslav a Lilia, Sankt-Peterburg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.