Trampoty v manželstve


Aj napriek tomu, že zdôrazňujeme potrebu tráviť čas spolu, mnoho manželov a manželiek bude tráviť určitý čas oddelene.

Naši priatelia, ktorí sú šťastnými manželmi už niekoľko rokov, mi rozprávali, ako musel manžel odísť na týždeň z domu, len 3 týždne po svadbe. Každý ľutoval úbohú manželku, pričom ona bola nadšená. Znova sa mohla poriadne vyspať. Náročnosť zdieľania spoločnej postele s ďalšími končatinami, kmitajúcimi všade naokolo plus iné “nočné aktivity” ju totálne vyčerpali. Týždenný oddych bol presne to, čo potrebovala.

Ak čas odlúčenia nie je nutný, bude naň potrebný úprimný a slobodný súhlas obidvoch manželov. Priveľa “pánskych víkendov” alebo “dámskych jázd” nebude manželstvu na prospech a pozvania tohto druhu treba starostlivo a spoločne zvažovať. Vždy je správnejšie a lepšie sklamať priateľa, než ublížiť svojmu vlastnému manželstvu.

Niektoré priateľstvá z obdobia, keď sme ešte boli slobodní, sa môžu prehĺbiť, ak taký vzťah zdieľajú obaja manželia. Ale nebude možné udržiavať všetky priateľstvá z oboch strán. Tie, ktoré nejakým spôsobom predstavujú pre manželstvo hrozbu, sa musia nechať odumrieť, najmä ak je tam nebezpečenstvo fyzickej príťažlivosti. A tak vlastne s istotou ostaneme verní nášmu manželskému sľubu.

Týmto nie je povedané, že musíme všetko robiť spoločne. Nemáme sa pokúšať nútiť nášho partnera, aby bol v každom smere ako my. Môžu byť spoločné akcie, náboženské aktivity, udalosti v komunite, voľno časové aktivity, ktoré vnímame odlišne. Našou prioritou je nájsť také aktivity, ktoré obľubujeme obaja, ale nájdu sa aj záujmy, ktoré nebudeme zdieľať a nebudeme mať o nich záujem.

Mnohí majú s týmto aspektom manželstva veľký problém. Keď chce byť ich partner sám, cítia sa opustení. V skutočnosti partneri tento čas odlúčenia potrebujú, aby si uvedomili, aké je pre nich dôležité byť opäť spolu. Partneri v zdravom manželstve navzájom s láskou rešpektujú svoj priestor a stoja jeden za druhým.

Tu sú 4 otázky, nad ktorými sa musíme zamyslieť a to najmä vtedy, keď máme malé deti:

1. Majú obaja – manžel aj manželka – príležitosť rozvíjať svoje osobné záujmy?
2. Sú tieto záujmy zdrojom negatívnych reakcií, alebo nás úprimne teší poskytnúť čas svojmu partnerovi?
3. Snažíme sa radšej dožičiť voľno partnerovi, alebo skôr uchmatnúť si čas pre seba?
4. Sme ochotní vzdať sa našich osobných záujmov, ak to vyžadujú rodinné okolnosti?

Ak je postoj obidvoch manželských partnerov správny, individuálne záujmy môžu ochrániť vzťah pred jednostrannosťou či “ponorkovou chorobou” a priniesť do manželstva osvieženie, stimuláciu, nové myšlienky a príbehy. Niektoré záujmy však bude nutné obmedziť či úplne vypustiť, ak nás od seba vzďaľujú, alebo sú v našom vzťahu zdrojom napätia.

Vytvárať jednotu v manželstve nie je jednoduché. Stojí nás to niekedy veľmi veľa a treba na to vynaložiť veľké úsilie. Proces spájania dvoch životov do jedného sa môže uskutočniť, iba ak rozvíjame model pravidelného odkrývania našich oddelených svetov tomu druhému. To môže vyžadovať spomínané značné úsilie, ale naše rozličné príspevky vytvoria počas života rezervoár spoločných zážitkov a vybudujú stupeň vzájomného porozumenia a to nás pripúta ešte bližšie k sebe. Je však dôležité zostávať v stálom kontakte s odovzdanými informáciami.

Náš bežný deň máme začínať modlitbou a rozhovorom o našom programe, ako aj o možných potencionálnych zdrojoch nepokoja či stresu. Kým sa rozídeme, modlime sa jeden za druhého a vzájomne sa povzbuďme s požehnaním a krížikom na čele.

Ak takto zostávame v kontakte aspoň tých pár minút denne, má to pre naše manželstvo obrovský dlhodobý prínos. Pokiaľ trávime jednu alebo viac nocí oddelene, snažíme sa byť v kontakte tak, že si aspoň raz za deň zatelefonujeme. To nám umožní byť súčasťou sveta toho druhého. Má to hlboký vplyv na naše vzájomné porozumenie a je to aj príležitosť na povzbudenie partnera. Taktiež nám to pomáha znovu sa aklimatizovať jeden na druhého po návrate.

Cez deň mávame veľa povinností, sme často vyčerpaní a preto večer sa nám môže veľmi ľahko postupne rozbiť a každý si robí svoje: jeden z nás môže zaspať na pohovke a druhý sa ukladá do postele sám. V záujme uchovania nášho vzťahu sa aj napriek únave obvykle snažíme stretnúť sa na konci dňa pred spaním s krátkou spoločnou modlitbou, ďakovaním za prežitý deň a s prosbou nerušeného odpočinku, prípadne kúpeľom. Jedna priateľka sa zdieľala, že aj po 25 rokoch manželstva prežíva neskorý večer tak, akoby to bola šľahačka na torte ich vzťahu – keď sa po zhasnutí svetla spolu s manželom delia o zážitky z celého dňa.

V srdci pevného manželstva je miesto pre pevné priateľstvo. I dobré priateľstvo upadá, ak sa pozitívne nesnažíme o jeho udržanie. Model pravidelného spoločne straveného času – denné, týždenné a ročné – je pevnou investíciou, potrebnou na udržanie rastu nášho priateľstva. A poskytne pevný základ pre pevné manželstvo.

Náš týždenný manželský čas má byť pre nás nádhernou investíciou a prostriedkom ako zostať v úzkom spojení jeden s druhým a ako udržiavať stále živú romantiku. Musíme si urobiť čas na veci, o ktorých sme presvedčení, že sú dôležité a musíme to urobiť hneď teraz, lebo pokojnejší čas a pokojnejší deň sám nepríde! Verte!

Rozhodne si vymedzte čas jeden pre druhého a radostne ho spolu prežívajte.

MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.