Duchovnosť a psychológia

Denné domáce problémy sú viac škodlivé pre ľudské zdravie, než globálne zmeny v živote. O tom sme už s vami hovorili. Prečo? Pretože „kvapka za kvapkou aj skalu prevŕta”. Strata peňaženky, príliš hluční susedia, neporiadok v izbe dospievajúceho syna – to sú príklady takýchto ťažkostí, problémov.


Vo vylúčení malých problémov a ťažkostí sa skrýva veľký zdroj zvládania stresu. V prvom rade je potrebné vytvoriť zoznam stresov, s ktorými sa stretávate v každodennom živote. Na toto je najlepšie si zaviesť “denník stresov”. Počas troch týždňov zapisujte každodenné stresy, s ktorými sa stretávate a taktiež aj tie emocionálne a fyziologické reakcie, ktoré ste si všimli na sebe. (fyziologické reakcie môžu slúžiť ako kritérium, či udalosť je stresom alebo nie). Potom ako spoznáte ich “potýčky” s domácnosťou, pokúste sa vylúčiť čo najviac z nich.

Ale! Pamätajte si, že snaha vyhnúť sa akýmkoľvek ťažkostiam a problémom je ilúzia. To sa tak ľahko nepodarí! Niekedy to stoji príliš veľa času a úsilia, a aj napriek tomu niektoré stresy je nemožné odstrániť. Preto sa najprv treba zamerať na to, čo závisí úplné od vás.
Ako príklad pouvažujeme nad dvomi stresmi – hlukom a zlými stravovacími návykmi.

Hluk. Každý, kto žil v jednej izbe s hlučným človekom, pracoval v hlučnom prostredí, alebo si písal domáce úlohy v tom čase, keď vo vedľajšej izbe sa konal večierok, vie, ako hluk prekáža. Hluk môže zvýšiť krvný tlak, srdcovú frekvenciu a priviesť k svalovému napätiu. Je dokázané, že hluk – príčina nespokojnosti s prácou spôsobuje podráždenie a vyvoláva nepokoj a nervozitu. Niektorí považujú hluk za najbolestnejší zo všetkých stresov. Najviac rozčuľuje hluk, ktorý sa neustále mení. My môžeme privyknúť k neustálemu hluku a takmer ho ignorovať. Ľudia, ktorí žijú v blízkosti letiska, po nejakom čase prestanú počuť hluk lietadiel.

Hluk sa meria v decibeloch. Na 85 dB obvykle sa začínajú rozvíjať stresové reakcie. Pre zníženie hluku môžete:

1. používať vatu alebo ušné zátky, ak ste v práci neustále pod vplyvom silného hluku;
2. vyhnúť sa miestam s veľkým hlukom (diskotéky, koncerty) a učiť sa užiť si hudbu strednej úrovne;
3. posilniť zvukoizoláciu svojich domov a bytov (zavesiť závesy na oknách, použitie zvukovo-izolačných náterov na steny a stropy, pokrytie izieb kobercami, inštalovať hlučné zariadenie čo najďalej od spální, pracovných miestností a obývacích izieb).

Stravovanie, výživa

Vzťah medzi výživou a stresom ešte stále nie je celkom objasnený. Avšak vedci vedia, že niektoré živiny môžu spôsobiť stresoobraznú reakciu. Aby sa výživa nestala stresom, je potrebné, aby príjem stravy bol vyvážený. Vyvážená strava zahŕňa potraviny, ktoré poskytujú organizmu základné živiny: bielkoviny, sacharidy, tuky, minerálne látky, vitamíny a voda. Prísne zachovávanie diéty s cieľom schudnúť – stres. Médiá nás bombardujú predstavami o ideálnom tele. A keď naše telá nezodpovedajú ustanoveným predstavám, prežívame stres a sľubujeme si znížiť nadváhu pomocou diéty.

Žiaľ, niektoré diéty sú škodlivé pre zdravie a vedú k ešte väčšiemu stresu. Odborníci v oblasti výživy odporúčajú venovať pozornosť indexu telesnej masy a nielen hmotnosti. Niektoré živiny (látky) sú priamo spojené so stresom. Takéto látky sa nazývajú pseudostresmi. Cola, káva, čaj a čokoláda, ktorá obsahuje kofeín – príklady týchto látok. Tieto látky zvyšujú metabolizmus (látkovú výmenu), vyvolávajú nepokoj a vedú k uvoľneniu stresových hormónov, ktoré zvyšujú srdcovú frekvenciu a krvný tlak a taktiež prispievajú k precitlivenej reakcii nervového systému na podnety. Nikotín obsiahnutý v tabaku, je tiež pseudostresom.

Vnesenie pozitívnych udalostí do života

Odolávajúc stresu v každodennom všednom živote môžeme urobiť náš život viac citovo pozitívny.
Po prvé, pozitívnych zážitkov bude viac, keď si uvedomíte to dobré, ktoré sa udialo vo vašom živote, a tiež svoj úspech. Veľmi malo si všímame to pozitívne v našom živote i okolo nás. Aj na spovedi často chýba vďaka a oslava Boha za tú milosť, ktorú nám dáva. Málo Ho chválime, lebo nevidíme tú obrovskú lásku, ktorú nám dáva; väčšinou len prosíme, bedákame a obviňujeme sa.
Po druhé, je potrebné a nutné čas od času robiť to, čo sa vám páči, čo máte radi, vychutnávať si tú radosť a potešenie z toho (inými slovami, aktívny odpočinok…)

Po tretie, môžete naprogramovať svoj úspech. Čo to znamená? Potrebujete stavať na svojich silných stránkach pri výbere aktivít a spôsobov ich realizácie. Ak zle ovládate hovorovú reč, nemôžete byt úspešným predajcom. Naopak, ak viete dobre komunikovať a ste bystrý v reči, tam, kde sa to vyžaduje, budete mat úspech.

Aby bolo možné určiť, v akom prípade môžete byť úspešní, musíte najprv odhaliť a uvedomiť si svoje talenty a dary. To znamená, že treba začať zo sebapoznania. Každý z nás je Bohom obdarovaný. Áno, možno niekto viac, niekto menej („A jednému dal päť talentov, druhému dve, inému jeden; každému podľa jeho sily“ Mt 25,15), ale každý má možnosti, každý môže dosahovať výsledky a radovať sa im. Nech vás Pán žehná.

Miroslav a Lilia, Sankt Petersburg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.