Kto je moja matka? Kto sú moji bratia?


Kto je moja matka? Kto sú moji bratia? Kto plní vôľu nebeského Otca je môj brat, sestra i matka.“
Aké úžasné je to, čo Ježiš povedal! Nazval obyčajných, všedných ľudí – hriešnikov, akými sme my – svojimi bratmi a sestrami. Kto to bol? Obyčajní ľudia, ktorí prišli k nemu a túžili poznať vôľu jeho Otca. To bolo všetko, čo urobili, aby sa dostali do takého dôverného vzťahu s Ježišom.

Je to pravda! Ježiš Kristus, Kráľ všetkých kráľov a Pán pánov, sa rozhodol stať sa tvojím bratom. Jednoducho chce tú nenútenú blízkosť milovaných bratov a sestier, vzájomne zdieľanú dôveru a porozumenie. Chce vzťah naplnený pokojom, spokojnosťou a vzájomným prijatím.

Aj keď naša ľudská skúsenosť so súrodencami – bratmi a sestrami – môže byť poznačená zraneniami, hnevom, horkosťou, vzťah, ktorý nám ponúka Ježiš, je dokonalý. Od nás žiada len to, aby sme mu otvorili svoje srdce a urobili maximum pre to, aby sme kráčali po jeho cestách. Je to jednoduché: urob to a pocítiš, ako zdieľa s tebou tvoje srdce a dovoľuje ti vstúpiť do jeho myšlienok a plánov. Nikto nie je bezvýznamný, nikto nie je príliš hriešny, aby sa nemohol stať súčasťou jeho rodiny. Prostitútky, podvodníci a hriešnici všetkého druhu ho našli a aj ty ho môžeš nájsť. A práve modlitba posvätného ruženca je tou modlitbou, ktorou spoznávame rozmýšľaním nad životom Krista samého Krista.

Mária sa stala Bohorodičkou tým, že prijala Ducha Svätého a celá sa mu dala k dispozícii. Dala Bohu ľudské telo, aby sa narodil na tejto zemi. To by sa nestalo, keby nebola prijala Božie slovo svojím súhlasom „hľa, služobnica Pána“ a nežila ho.

Mesiac október nie je len o držaní ruženca v rukách, nie je len o recitovaní „zdravas“, ale je to o uvažovaní nad tajomstvami z Kristovho života, je to o obracaní sa na Krista cez tú, ktorá „uchovávala tieto slová vo svojom srdci, premýšľala o nich“ a uskutočňovala ich vo svojom živote. Ruženec sa teda opiera o evanjelium a jeho stredobodom je tajomstvo vtelenia a ľudského vykúpenia. Preto je to kristologická modlitba. Modlitba, cez ktorú máme možnosť, aby sa narodil Kristus aj v našom živote. Aby sme ho stelesnili v svojich skutkoch, tak ako v živote Márie.

Jeden misionár cestoval rýchlym japonským vlakom a po ceste sa modlil breviár. Pri jednom prudkom pohybe vlaku mu z knihy vypadol obrázok Panny Márie a spadol na podlahu.

Malý chlapec, ktorý sedel oproti misionárovi, sa zohol a obrázok mu podal. Bol zvedavý ako všetky deti a tak si ho najprv poobzeral.

„Kto je tá krásna pani?“ opýtal sa misionára.
„To je moja matka.“ odpovedal kňaz po krátkom zaváhaní.
Chlapec sa pozrel na misionára a potom ešte raz na obrázok a povedal:
„Nejako sa na ňu nepodobáš.“

Misionár sa usmial a povedal: „No vidíš, a predsa sa celý život snažím, aby som sa na ňu aspoň trošku podobal.“

duchovný otec Marek Hnat

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.